Ar žinote, kad pupos:


maistingesnės beveik už visas labiau paplitusias daržoves, nes jose yra labai daug baltymų ir angliavandenių,

šešis kartus kaloringesnės už kopūstus ir beveik keturis kartus už bulves, baltymai labai gerai pasisavinami, be to jose yra organizmui reikalingų ir nepakeičiamų aminorūgščių, kurių žmogaus organizmas nesintetina,

turi daug vitamino C, B grupės vitaminų, provitamino A, įvairių fermentų.

Kadangi pupose yra daug purinų, jų daug valgyti nerekomenduojama sergantiesiems podagra. Nepatartina vartoti neišvirtų ar pusiau virtų pupų, kuriomis galima apsinuodyti.

Liaudies medicinoje:

trintomis virtomis pupomis arba jų nuovirais gydomi viduriavimai, žiedų antpilus ir nuovirus kaip kosmetinę priemonę moterys naudoja veidui prausti.

Pupelės

Ar žinote, kad:

baltose pupelėse daugiau nei kitose daržovėse yra kalio ir fosforo druskų, o ankštyse vitaminų B,C ir provitamino A,

geriausios yra cukrinės pupelės, kurių baltymai ypač lengvai pasisavinami žmogaus organizmo,

pupelės skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą, todėl jų tyrelė, kaip dietinis maistas tinka sergantiems gastritu su sumažėjusia skrandžio sulčių sekrecija.

Liaudies medicinoje:

ankščių vandens antpilu gydomos inkstų bei šlapimo pūslės ligos, hipertenzija,

pupelės siūlomos vartoti ir sergantiesiems cukriniu diabetu.