Pasaulyje yra populiaru rengti ekskursijas po naktinius miestus. Kai gyventojai miega, gatvės ištuštėja ir nurimsta, o žibintų šviesos iš sutemų tarsi ištraukia įspūdingiausias pastatų detales, įdomiausias skulptūras, gatvių vingius, arkas, grindinio fragmentus ar tiltus, turistams rodomas visai kitoks miestas, nei jį įprasta matyti dieną.

Šviesos žaismas su išryškintomis detalėmis, batų kaukšėjimas nakties tyloje, net pasikeitę kvapai verčia patikėti, kad miestas yra nepaprastas.

Sutemus ir Klaipėda pasikeičia neatpažįstamai. Nors apie naktines ekskursijas po mūsų miestą dar neteko girdėti, uostamiestis vertas pasivaikščiojimo tamsoje.

Skulptūras apšviesti pamiršo

Miesto centras – Atgimimo aikštė - traukia užsukti tik per Jūros šventę, kai joje įsikuria triukšmingieji atrakcionai. Visą kitą laiką čia – nyku.

Miesto ir krašto praeitį primenantys paminklai Herkui Mantui, Martynui Mažvydui ir net abstrakčiam žvejui skendi tamsoje.

Daugybę kartų karų ir gaisrų nuniokota Klaipėda turi nedaug šimtmečių senumo pastatų. Dieną apdulkėję, neretai prie pat gatvės prigludę statiniai praeivių lieka nepastebėti.

Bažnyčia pameta pilką rūbą

Kas dieną retai užsuka į Bokštų gatvę, naktį nustebtų pamatę, kaip iš tamsos išnyra santūri, bet kartu jauki, viliojanti užeiti Kristaus Karaliaus bažnyčia.

Apskrities viršininko administracijos pastatas, prieš porą šimtų metų trumpam tapęs Prūsijos karališkosios šeimos, Frydricho Vilhelmo III ir jo žmonos, rezidencija, apšviestas rausvai. Tokia spalva primena grožiu garsėjusios karalienės Luizės suknelės šilko lengvumą. Sunku net suskaičiuoti, kiek romantiškų istorijų bei legendų apipynė šią asmenybę, o tuo pačiu ir su ja susijusį pastatą.

Krantinė vilioja pasivaikščioti

Danės gatvė – puiki vieta pasivaikščioti. Čia palyginti saugu, o ir vaizdas į senamiestį kitapus upės atrodo lyg panoraminis paveikslas: vos judanti Danė – apatinis jo rėmas, žvaigždėtas dangus – viršutinis.

Geltonos lempos traukia eiti marių link iki Šiaurės rago. Tingiai plaukiantis per marias keltas rodo – ten, Smiltynėje, ramybės uostas. O čia tikras – su šviečiančiomis kranų gervėmis ir darbo triukšmu, kuris dažnai nenutrūksta ir naktį.

Buvę uosto sandėliai senamiestyje apšviesti lyg kalėdiniai žaisliukai vilioja alaus ir vyno mėgėjus.

Kalėdų dvasią senamiesčio gatvėmis skraidina šviečiančios girliandos ant belapių medžių.

Geriausias vaizdas iš viršaus

Gaila, kad koja už kojos vos per pusvalandį pereinamas Klaipėdos centras baigiasi ties Senuoju turgumi, o toliau šviečia tik prekybos centrai.

Nuo aukščiausios kiekvienam prieinamos vietos „Klaipėdos“ viešbučio „K centro“ miestas matomas kaip ant delno. Žiūri ir nesupranti, kur veda šviesulių vėrinys: ligoninės ar Mažojo Kaimelio link. Tvarkingai suplanuotas miestas prigludęs prie jėga pulsuojančios jūros kausto akį.

Naktį Klaipėda kitokia, o gal net gražesnė nei dieną.