Kai Laila susilaužė koją, Tomas nakvojo ligoninėje, kad tik būtų arčiau jos. Kai jiedu grįžo namo, sutuoktinis vaikščiodavo į parduotuvę ir gamindavo valgyti. Jie vienas dėl kito stengėsi. Kai būdavo sunku, abu žinojo, kad gali vienas kitu pasikliauti.

Bet...

Jie jautė, kad kažkas lyg ir negerai. Kartkartėmis Laila ir Tomas užsiimdavo savo kasdieniais rūpesčiais, kad ištisas savaites galėdavo tarpusavy nepasikalbėti iš širdies. Jie dažnai netgi nevakarieniaudavo kartu. Atrodė, kad jų santuoka išsikvėpusi. Kartą Laila pasakė Tomui, kad pastebėjo, jog kai jų gyvenime viskas einasi gerai, ji jaučiasi nuo jo nutolusi, bet nežino, dėl ko taip yra. Prisipažino, kad netgi pasiilgsta sunkumų, nes tuomet jiedu būna tokie artimi.

Ką daryti? Jie turi pasinaudoti tuo tarpusavio supratimu - prisiminti tą supratingumą, kurį vienas kitam rodė tuo metu, kai buvo iškilę sunkumų ir naudoti jį tuo metu, kai viskas klostosi puikiai.

Jiems reikėjo suvokti, kad globa, kurią galėjo suteikti sunkumams užklupus, yra svarbi ir tuomet, kai jokios problemos negraužia. Jų santuoka dėl to akimirksniu sustiprėtų. Lailai ir Tomui reikėjo sustiprinti jų santuokoje jau egzistuojančias stipriąsias puses.

Kiekvieną dieną – po vieną gražų dalyką

Garantuotas būdas išlaikyti kibirkštėlę santykiuose – kiekvieną dieną sutuoktiniui padaryti kažką malonaus. Nepakanka pagalvoti apie sutuoktinį vien tuomet, kai tai yra patogu ar kai aplinkybės verčia. Ir netgi jei galvosite apie sutuoktinį kasdien, kaipgi jis apie tai sužinos? Veiksmai kalba kur kas garsiau už žodžius. Įgydami įprotį kasdien padaryti ką nors ypatingo, savo santuokai kasdien suteiksite šviežumo.

Galbūt norėtumėte pasiginčyti, kad neturite laiko kiekvieną dieną sutuoktiniui vis daryti ką nors gero. Bet yra tiek daug dalykų, kurie reikalauja visai nedaug laiko, o santykius paveikia labai teigiamai. Kai į savo santykius įtrauksite tokį įprotį, nustebsite pamatę kaip gerai abu dėl to jausitės.

Garai pagalvokite: nemanykite, kad jei kam nors padarysite ką nors gero, tai to pakaks visam mėnesiui. Tiesa yra tokia, kad neturėtumėte praleisti nė dienos nepadarę ko nors gero svarbiausiam žmogui savo gyvenime.

Ką aš galėčiau padaryti?

Yra daugybė nuostabių dalykų, kuriuos galėtumėte padaryti savo sutuoktiniui. Nesvarbu, ar tai būtų smulkmenos, kurioms tereikia kelių minučių, ar išskirtiniai dalykai, kuriuos reikia ilgai planuoti. Galėtumėte atlikti kurį nors namų ruošos darbą, kurį paprastai daro jūsų sutuoktinis – išnešti šiukšles ar nueiti į parduotuvę. Galėtumėte jo ar jos kišenėje palikti raštelį ar paskambinti jam/jai į darbą popietės viduryje ir pasakyti kaip labai jį/ją mylite.

Galėtumėte įjungti sutuoktinio mėgstamiausią dainą, kad ji pasitiktų vos pravėrus duris. Galėtumėte nunešti jo ar jos drabužius į valyklą ar nupirkti mėgstamiausių ledų. Galėtumėte padaryti ką nors labiau tradiciško – pavyzdžiui, nupirkti gėlių ar paruošti kokį nors ypatingą patiekalą. Galbūt netgi atnešti pusryčius į lovą. Ar padaryti ką nors beprotiško – pavyzdžiui, ant jos dantų šepetuko iš anksto išspausti dantų pastos. Ribų nėra.

Svarbiausia – pasistengti, kad neprabėgtų nė diena nepadarius ko nors malonaus sutuoktiniui. Tai neprivalo būti itin romantiška, neprivalo reikalauti begalės pastangų, bet tai turi būti daroma reguliariai. Nustebsite, kaip greitai jūsų santykiai pradės keistis į gerąją pusę.

Trijų sąrašų sudarymas gali padėti jums siekiant šio tikslo. Pirmajame sąraše turi būti smulkmenos, kurias galite padaryti (paprasti dalykai – įpilti sutuoktiniui kavos ar paimti rūbus iš valyklos už ją), antrame sąraše turėtų būti surašyti vidutinio dydžio dalykai, kuriuos galėtumėte padaryti (pavyzdžiui, nupirkti gimtadienio dovaną jo mamai), o trečiame sąraše esantys dalykai turėtų būti labai dideli (šie dalykai iš jūsų reikalauja tikrai daug pastangų – galbūt kvietimas jo tėvams pasisvečiuoti ilgesnį laiką).

Nuolat peržiūrėkite šiuos sąrašus (jei naudojate užrašų knygutę – tegu sąrašai būna joje) ir nepamirškite kiekvieną dieną padaryti po vieną dalyką iš pirmojo sąrašo, antrojo sąrašo punktus vykdykite maždaug kartą per savaitę, o trečiojo – bent kartą per metus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją