Akivaizdžiausia būsimo pirkinio charakteristika, žinoma, yra spalva: ji turi patikti ir tikti prie būsto interjero. Tačiau nėra jokio reikalo pirkti to paties atspalvio sofos - kambaryje ji gali būti ir ryškiu akcentu. Be to, niekas nedraudžia rinktis dviejų ar net trijų spalvų baldo iš skirtingų audinių ir faktūrų, pradedant mikroveliūru, žakardu, gobelenu, ir baigiant natūralia oda bei jos pakaitalais.

Bet kokios sofos kokybę galima įvertinti pagal dvi pagrindines konstrukcijos dalis - karkasą ir minkštųjų elementų kompleksą.

Karkasas iš natūralios medienos laikomas kokybiškiausiu. Deja, toks dabar pasitaiko labai retai - dažniausiai naudojamas medienos ir/arba faneros, ir/arba medžio pluošto plokštės derinys. Tad karkaso kokybė priklauso nuo šių medžiagų ir konstrukcijos kokybės.

Kuo kimšta minkštoji sofos dalis, irgi svarbu. Tai gali būti spyruoklių blokas arba porolonas. Žinoma, mūsų ir taip netobuliems stuburams spyruoklės yra daug geresnis variantas (bent jau tokios nuomonės laikosi gydytojai ortopedai). Tačiau kuo daugiau spyruoklių bus viename kvadratiniame metre, tuo brangesnė bus sofa.

Jeigu sofoje apskritai nėra spyruoklių - ji pagaminta iš karkaso ir ant jo priklijuoto latekso bei porolono, - išleisti teks gerokai mažiau pinigų. Bet tokia sofa jau po 2-3 metų praras savo formą.

Renkantis sofą labai svarbi ir medžiaga, kuria baldas apmuštas. Savo spalva, faktūra ir stiliumi ji turi derintis prie kitų interjero elementų.

Šiuo metu labiausiai paplitusios medžiagos, kaip jau minėta, yra mikroveliūras, mikrofibra, šenilas, žakardas, gobelenas, veliūras, natūrali oda.

Daugumai mūsų patinka dieną ant sofos jaukiai pasėdėti, o vakarop paversti ją plačia patogia lova. Jei ir jūs ketinate įsigyti šį baldą tokiam tikslui, turėtumėte ypatingą dėmesį atkreipti į sofos išskleidimo mechanizmą. Jis turi būti patikimas ir paprastas eksploatuoti.

Sofos išskleidimo mechanizmas būna trijų pagrindinių tipų: „knyga“ - kai sėdimoji sofos dalis pusiau išsistumia į priekį, o atkaltė atsilenkia; „ sulankstoma lovelė“ - kai miegamoji dalis sulankstoma į specialią dėžę po sėdimąja sofos dalimi, ir „išvažiuojantysis“ mechanizmas - kai miegamoji sofos dalis ištraukiama iš sofos, o aukščių skirtumas kompensuojamas specialiomis pagalvėmis.

Pirkdami sofą, būtinai išbandykite jums patikusį modelį - bent pasėdėkite ant jos. Jeigu sofa išskleidžiama, kelis kartus išbandykite išskleidimo mechanizmą. Ir nesistenkite būti nei atsargūs, nei švelnūs - juk šią procedūrą kartosite kasdien mažiausiai du kartus.