Kaip sulieknėti?

Norint sulieknėti reikia pakeisti gyvenimo būdą. Jūsų sėkmę lems trys pagrindiniai dalykai: fizinis aktyvumas, subalansuota mityba ir poilsis. Pradėkite sportuoti 2–3 kartus per savaitę, sumažinkite saldžių, riebių, aštrių ir sūrių produktų kiekį savo mityboje. Valgykite natūralius produktus 3-5 kartus per dieną mažomis porcijomis, išgerkite du litrus natūralaus vandens. Miegokite 8 valandas per parą.

Sportuoju ir sveikai maitinuosi, tačiau svoris nekrenta. Ką daryti?

Kūno svorio pastovumas, jo didėjimas arba mažėjimas yra glaudžiai susijęs su energijos balansu. Kai kalorijų sunaudojimas yra lygus kalorijų išeikvojimui, žmogaus svoris nesikeičia. Svoris kinta esant disbalansui tarp energijos suvartojimo ir jos sunaudojimo. Norint priaugti svorio energijos reikia sunaudoti daugiau, negu jos išeikvoti ir atvirkščiai, t. y. jei jums reikia sumažinti kūno riebalų kiekį, jūs privalote valgyti mažiau, o sportuoti daugiau.

Ką valgyti? Koks turėtų būti angliavandenių, baltymų, riebalų santykis?

Valgyti reikia ne tik baltymus ir angliavandenius. Racione reikalingi ir riebalai. Subalansuotos mitybos proporcijos turintiems viršsvorį: baltymų – 30, riebalų – 20, angliavandenių – 50, o sveikiems ir aktyviems atitinkamai: 15, 10–15, 55–60.

Ką rinktis aerobiką ar treniruoklių salę?

Šiuolaikinę sveikatingumo treniruočių programą sudaro keturios pagrindinės dalys: aerobikos treniruotės, treniruotės su svoriais (treniruoklių salėje), raumenų tempimai, pusiausvyros ir koordinacijos treniruotės. Jei norite sulieknėti, skirkite didesnę treniruotės dalį aerobiniams ir tempimo pratimams.

Negaliu atsisakyti saldumynų. Ką daryti?

Vietoje saldumynų valgykite medų, džiovintus vaisius.

Sportuojant sumažėjo krūtinės, o ne šlaunų apimtis. Kas blogai?

Moterims riebalinis audinys mažėja iš viršaus į apačią, t.y. nuo pečių iki kojų. Jei didelis fizinis krūvis ir laikomasi mažos kaloringumo dietos, tai rezultatas vienas – įdubę skruostai ir sumažėjusi krūtinė. Jei norite to išvengti, sumažinkite fizinį krūvį (pvz. krūtinės raumenims skirkite tik vieną lokalų pratimą, sutrumpinkite treniruotės laiką, mažinkite treniruočių kiekį per savaitę), šiek tiek padidinkite kalorijų kiekį per dieną. Ir nesiekite geriausios savo formos per mėnesį ar per savaitę. Tai darykite nuolatos, ištisus metus.

Kaip atsikratyti celiulito?

Pacituosiu V. Polenovo mintis: „Svarbiausi medikamentai: grynas oras, šaltas vanduo, pjūklas ir kirvis“. Celiulito priešai – sveikas gyvenimo būdas: fizinis krūvis, subalansuota mityba.

Neturiu laiko sportuoti. Ką patartumėt?

Nebūtina sportuoti sporto klube, galima treniruotis darbe arba namuose. Asmeninis treneris jums gali parengti programą, kuri truktų iki 15 min. per dieną. Manau, tiek laiko tikrai galima surasti. Jei jau ir tai per daug, tada Jūs nemylite savęs.

Kaip vyrams atsikratyti moteriškos krūtinės?

Didelis riebalinis audinys paslepia raumenis. Krūtinės raumenys pas vyrus tampa panašūs į moters. Vaistas vienas – pradėkite sportuoti ir laikytis dietos.

Noriu sulieknėti labai greitai. Kaip tą padaryti?

Visiems, kurie nori suliesėti, būtina mažinti riebalų kiekį organizme. Tai galima pasiekti tik taikant racionalios mitybos principus ir papildomą fizinį krūvį. Tam tikrais atvejais galima vartoti ir maisto papildus, kurie mažina riebalinį audinį. Kalorijos sumažinamos tik atsisakant sočiųjų riebalų ir angliavandenių su aukštu glikeminiu indeksu. Tokios dietos garantuoja lėtą, bet pastovų svorio mažėjimą. Nustatyta, kad nepakenkiant sveikatai per savaitę kūno svorį galima sumažinti nuo 0,5 iki l kg svorio.