Vicemeras Kazimieras Kuzminskas pripažino, kad daugiabučio kieme siautėjusį padėjėją įdarbino paprašytas gero draugo, partijos kolegos M.Rubiko tėvo.

Politikui nebuvo svarbu, kad M.Rubikas šiais metais vairuodamas neblaivus sukėlė dvi avarijas ir bandė pasprukti iš įvykio vietos.

K.Kuzminskas ne vienintelis Kauno politikas, įdarbinęs partijos bičiulio sūnų. Politiniai ir giminystės ryšiai apraizgė visą savivaldybės administraciją.

Visas giminių tinklas

Giminystės ryšiai ypač keroja žemesnėse savivaldybės administracijos grandyse. Šešiolikos valdininkų dukros ir sūnūs darbuojasi seniūnijose, administracijos skyriuose, kituose savivaldybės padaliniuose. Devyni tarnautojai yra broliai ir seserys.

„Jei dukra, sūnus ar giminaitis yra geri specialistai, nematau nieko blogo, kad jie taip pat dirba savivaldybėje. Juk įstatymai to nedraudžia“, - dėstė Dainavos seniūnas Algimantas Mickevičius.

Jo žmona Valerija Mickevičienė dirba Paramos šeimai pašalpų poskyrio vyresniąja specialiste, dukra Ernesta Ratkelienė eina tokias pačias pareigas Plėtros programų valdymo skyriuje, o žentas Dainius Ratkelis laikinai užima miesto tarybos sekretoriaus postą, yra mero patarėjas teisės klausimais.

Panašių šeimos klanų savivaldybės administracijoje yra ir daugiau. Čia įdarbintas administracijos pavaduotojos Jūratės Matekonienės sūnus. Dėl to jau buvo kilę problemų. J.Matekonienei teko nusišalinti nuo vieno tyrimo, nes buvo paminėta jo sūnaus pavardė.

Lengva rasti užtarėjų

„Sunku nubausti vieną ar kitą prasižengusį valdininką. Jis iškart randa užtarėjų. Savivaldybėje viską lemia partiniai arba giminystės ryšiai“, – pasakojo vienas administracijos tarnautojas, nenorėjęs viešai skelbti savo pavardės.

Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos pirmininkė Jolanta Petkevičienė sakė, kad giminaičiai negali dirbti toje pačioje valstybės ar savivaldybės įstaigoje tik tada, jei vienas jų yra tiesiogiai pavaldus kitam.

„Tačiau ir dirbantys skirtinguose padaliniuose giminaičiai privalo deklaruoti savo ryšius, nes interesų konfliktas įmanomas, - aiškino pirmininkė. – Dėl to toje pačioje institucijoje turintys giminaičių valdininkai turi būti pasirengę laikinai nusišalinti, jei kyla grėsmė kilti tokiam interesų konfliktui.“

Nepaliko be darbo

Miesto savivaldybėje daug lemia ir partinė priklausomybė. „Kauno diena“ rašė, kad Ekonomikos departamento direktorius konservatorius Alvydas Gineitas buvo įsipainiojęs į Nemuno salos krantinių statybos konkurso skandalą. Vyriausioji tarnybinės etikos komisija pripažino, kad valdininkas supainiojo viešuosius ir privačius interesus. A.Gineitas šį sprendimą apskundė teismui, bet bylą pralaimėjo. Jo pavardė minima ir Aleksoto transporto mazgo koncesijos skandale. Dėl šio sandorio savivaldybė galėjo netekti apie 20 milijonų litų.

Šiemet po rinkimų į savivaldybės tarybą po ligos į darbą sugrįžęs A.Gineitas turėjo palikti postą savivaldybėje, bet buvo paskirtas vadovauti troleibusų bendrovei „Autrolis“.

Antikorupcijos komisijos narys Stasys Žirgulis sakė iki šiol negalintis išsiaiškinti, kaip A.Gineitas jį gavo.

„Niekas nenori prisipažinti, kas jį rekomendavo į generalinio direktoriaus vietą“, – piktinosi jis. Gavęs tarnybinę nuobaudą ir daug kritikos sulaukęs konservatorius Petras Morkūnas taip pat neliko nuskriaustas, kai turėjo palikti Miesto ūkio departamento direktoriaus kėdę. Dabar jis vadovauja savivaldybės įmonei „Laboratorinių tyrimų centras“.

Atestacija – nesvarbi

Savivaldybės koridoriuose kalbama, kad dabar laisvos Ūkio ir Miesto plėtros departamentų vadovų vietos rezervuotos konservatorių partijos nariams.

Meras Andrius Kupčinskas tai kategoriškai neigė. „Visada siūliau viešai informuoti apie laisvas vadovų vietas, kad konkursuose dalyvautų kuo daugiau specialistų. Iš 900 savivaldybės darbuotojų mūsų partijai priklauso gal tik 30, - tikino jis. – Vicemero K.Kuzminsko padėjėjas pasielgė skandalingai, bet tai vienintelis atvejis. Politikas iškart atleido padėjėją.“

A.Kupčinsko teigimu, jo partijos kolegos aukštus postus užima ne dėl pažinčių, o dėl dalykinių savybių.

„Kai buvo renkamas Švietimo ir kultūros departamento direktorius, nulėmė konservatoriaus Edmundo Balasevičiaus kompetencija, simpatijos čia niekuo dėtos“, - įtikinėjo meras.

Ligtolinio šio departamento vadovo liberalcentristo Virginijaus Mažeikos pasitraukimas iš posto kelia pagrįstų abejonių. Atėjus į valdžią A.Kupčinskui, jam pasiūlytos žemesnės pareigos - Švietimo ir kultūros įstaigų veiklos analizės skyriaus vedėjo. V.Mažeikos neišgelbėjo ir tai, kad metų pradžioje savivaldybės atestacijos komisija jam suteikė aukščiausią kvalifikaciją.