Vaikų, sergančių kraujo vėžio ligomis, tėvų ir globėjų draugijos "Paguoda" įkurta telefono linija veikia jau dvi savaites, dažniausiai skambina mažųjų ligoniukų draugai ir bendraklasiai.

Pasak draugijos pirmininkės Marijos Chmieliauskienės, kiekviena šeima sunkią vaiko ligą išgyvena skirtingai. "Iš patirties žinau, kaip sunku sergančių vaikų tėvams išsipasakoti. Tiksliau, jie nenori kalbėtis. Jau įsitikinome, kad nemokamos paguodos linijos reikalingos ir populiarios", - pasakojo ponia Marija.

Skambina artimieji

Pasak pašnekovės, skambina ligoniukų bendraklasiai, broliai, seserys, jeigu sergančiajam galima vaikščioti prie telefono, budintis specialistas jį pakviečia.

"Vaikų pasaulis nenusakomas, linksmas draugo čiauškėjimas pradžiugina ligoniuką", - šyptelėjo draugijos pirmininkė. Prie telefono budės psichologas, gydytojas onkohematologas ir socialinis darbuotojas.

Pasak pašnekovės, kraujo ligomis sergančių vaikų gydymas trunka ilgai, vaikai gydomi ir namie. Vaikui sunegalavus tėvai galės konsultuotis su čia dirbančiais medikais.

LŽ kalbintos ligoniukės dešimtmetė Dovilė Jacėnaitė iš Šiaulių ir penkiolikmetė Inesa Šostakovska iš Švenčionių sakė pas Šilgstančios draugų. Dovilė tik vieną kartą gavo visos klasės laišką. "Labai apsidžiaugiau, iš karto jiems atsakiau", - šyptelėjo mergaitė.

Mergaičių mamos tvirtino, kad parsivežus vaiką iš ligoninės dažnai kankina nerimas, tačiau nesinori kiekvieną sykį kviesti greitosios medicinos pagalbos. Moterys sakė, kad dažnai skambins konsultuotis. Mergaitės prasitarė, jog būtų įdomu atvirai pakalbėti su pačiais gydytojais, taip pat paskambinti ligonėje likusiems draugams.

Dovilę Jacėnaitę, jos mamą ir palatos draugę Inesą pradžiugino žinia apie nemokamus skambučius.

Suteikti viltį

Dabar šalyje yra apie 300 vaikų, sergančių onkohematologinėmis ligomis. Kasmet vėžiu suserga apie 100 vaikų, iki 30 iš jų - kraujo vėžiu. Medikai tvirtina, kad daugiau nei pusei kraujo vėžiu sergančių vaikų galima padėti.

Pasak Chmieliauskienės, optimizmas ir teigiamas nusiteikimas padeda išgyventi sunkų ligos laiką. Kai tėvai nepraranda vilties, lengviau ir vaikui. Vakar pristatyta ne tik nemokama telefono linija.

"Paguodos" draugija ligoninėje atvėrė ir savo būstinės duris.

Lėšas (50 tūkstančių litų) "Paguodos" nemokamai linijai steigti bei kabinetui įrengti skyrė "Hanza-LTB" bankas. "Paguodos" būstinėje laukiami tėvai, kuriems reikia paramos ir pagalbos, taip pat norintys paremti likimo nuskriaustas šeimas ar pasidalyti patirtimi. "Ne tik medikai gali gelbėti mūsų vaikus, patys galime vieni kitiems padėti", - kalbėjo ponia Marija.

Ligoninės direktoriaus pavaduotojas medicinai Kazimieras Binkis pakvietė skambinti ir kitomis ligomis sergančius vaikus ar tėvus. "Kiekvieną ligą sunku ištverti, jei paskambins ir kitomis ligomis sergantieji, prie telefono budintis psichologas ar socialinis darbuotojas išklausys ir patars rūpimais klausimais", - sakė gydytojas Binkis.