"Žalgirio" prezidentas Janušas Loputis atleido kelis maištaujančius futbolininkus. Neoficialiai kalbama, jog "Žalgirio" futbolininkai streiką pradėjo ketvirtadienį ir atsisakė treniruotis, jeigu negaus uždirbtų pinigų. Komandos vyriausiasis treneris Eugenijus Riabovas LŽ dar penktadienį neigė visus pasklidusius gandus apie futbolininkų maištą. "Labai negerai, kad kažkas skleidžia tokius negražius gandus", - sakė treneris. "Žalgirio" prezidentas Janušas Loputis su žurnalistais mobiliuoju telefonu nebendravo ir į skambučius neatsiliepė.

Ar pajudėjo autobusas?

Gandai, kad "Žalgiris" neatvyks žaisti rungtynių su "FBK Kaunas" komanda, pasitvirtino jau šeštadienį. 45 minutes stadione varžovų palaukę kauniečiai išsiskirstė, o Vilniaus klubo prezidentas LFF Varžybų vykdymo komiteto pirmininką Romą Pikčilingį informavo, kad prie Grigiškių sugedo "Žalgirio" autobusas.

Anot Lopučio, esant blogam matomumui, autobuso sutaisyti nepavyko.

Net keletas, panorėjusių likti nežinomais šaltinių, LŽ vakar tvirtino, kad "Žalgirio" autobusas net nepajudėjo iš Vilniaus. Oficialia versija tiesiog siekiama nuslėpti nuo visuomenės įvykius klube. "Oficialiai aš taip pat turėčiau sakyti, kad sugedo autobusas", - vakar sakė vienas "Žalgirio" klubo darbuotojų, patvirtinęs, kad komanda net nebuvo susirinkusi futbolo bazėje.

Sankcijos

Futbolininkų paskelbtas streikas netruko sulaukti klubo prezidento reakcijos. Dar ketvirtadienį iš komandos buvo atleistas baltarusis Aleksandras Davidovičius, nors maištas galėjo tapti tik papildoma dingstimi tokiam žingsniui. "Žalgirio" treneriai jau anksčiau tvirtino, kad Davidovičius tingi treniruotis, nesistengia žaisti per rungtynes.

Nepatvirtintomis žiniomis, be Davidovičiaus, komandą buvo priversti palikti prie geriausių "Žalgirio" žaidėjų priskiriami Giedrius Barevičius ir dar vienas baltarusis Jevgenijus Žukas.

Kol žaidėjai kovoja dėl savo teisių, sankcijos gali būti pritaikytos ir klubui - šiandien "Žalgirio" ir "FBK Kaunas" rungtynių likimas bus svarstomas LFF Drausmės komitete (vilniečiams tikriausiai bus įskaitytas pralaimėjimas rezultatu 0:3). Dar didesni nemalonumai "Žalgirį" gali užgriūti ketvirtadienį, jei vilniečiai nenuvyks žaisti A lygos rungtynių į Marijampolę.

Pagal čempionato nuostatus antrą kartą į varžybas neatvykusi ekipa turi būti pašalinta iš turnyro. Kol kas futbolo kuluaruose tvirtinama, kad "Žalgiris" į Marijampolę atvažiuos, tačiau jam greičiausiai atstovaus jaunimo komandos žaidėjai.

Pirkėjų yra

Futbolininkai "Žalgiryje" maištauja gana dažnai. Jau ne pirmas kartas, kai jie dėl nesumokėtų pinigų atsisakė treniruotis, o šiemet dėl futbolininkų užgaidų iš pareigų buvo atleisti komandos treneriai Kęstutis Latoža ir Romualdas Lavrinavičius. Žaidėjai išsireikalavo, kad prie ekipos vairo grįžtų mažesnius fizinius krūvius taikantis Riabovas.

Nuolatos finansinių nepriteklių kamuojamą "Žalgirį" norėtų įsigyti keletas verslininkų, tačiau jie derybų nepradeda kol Loputis nesumokės visų skolų (įvairių šaltinių teigimu, skolos gali siekti nuo 1 iki 8 milijonų litų).

LFF komentarai

LFF generalinis sekretorius Julius Kvedaras LŽ pripažino, jog "Žalgirio" klube yra problemų. Komentuodamas galimą minėtų žaidėjų atleidimą, Kvedaras teigė, jog federacija neturi nei klubo, nei žaidėjų oficialių raštų dėl šalių kontraktų sąlygų nevykdymo. Anot jo, klubo žaidėjas, negavęs atlyginimo, apie tai raštu turi informuoti LFF. Jei per du mėnesius klubas nesumoka žaidėjui priklausančio atlygio, futbolininkas įgauna laisvo žaidėjo statusą.

Panašią biurokratinę procedūrą turi atlikti ir klubas jo netenkinančio žaidėjo atžvilgiu, jei futbolininkas nesilaiko kontrakto sąlygų. Pasak Kvedaro, jei "Žalgirio" vadovai pateiks LFF tai liudijančius raštus, prasižengę futbolininkai bus diskvalifikuoti.

"Žalgirio" klubo autobuso istorijos Kvedaras nenorėjo vakar komentuoti ir pasiūlė palaukti šiandien 12 valandą prasidėsiančio LFF Drausmės komiteto posėdžio. Per posėdį bus išnagrinėti visi "Žalgirio" klubo pateikti pateisinamieji dokumentai ir bus priimtas oficialus sprendimas.