Gydytojų tvirtinimu, jauniems žmonėms numesti kelis nereikalingus kilogramus galima be didesnių pastangų, tačiau vyresniems net ir norint atsikratyti vienu kitų kilogramu prireikia nemažai valios, nes su amžiumi lėtėja medžiagų apykaita, keičiasi hormonų veikla, organizmo poreikiai (kalorijų reikia vis mažiau, o vitaminų ir mineralinių medžiagų - daugiau).

18 - 30 metų -

lieknėti nesunku, nes organizmas dar nespėjo susikurti gynybinių mechanizmų, tad gaudamas mažiau kalorijų jis nesulėtina medžiagų apykaitos ir trūkstamos energijos semiasi iš riebalų atsargų. Norint sulieknėti, pakanka rinktis mažiau riebalų turinčius produktus ir nepamiršti, kad iki 30 metų vis dar “augama”! Todėl derėtų pasirūpinti, kad maiste netrūktų visų organizmui reikalingų maistingų medžiagų.

Be apribojimų galima valgyti:

kiaušinių,
vištienos be odelės,
liesos mėsos,
liesos žuvies,
rupios duonos,
mažiau valytų kruopų,
tamsių miltų makaronų,
daržovių ir vaisių.

Šiuose produktuose esantys baltymai reikalingi raumenims, o energijos suteikia produktai, kuriuose gausu angliavandenių (įvairūs duonos gaminiai, makaronai, kruopų košės).

Verta žinoti:

reikia pusryčiauti (tuomet ne taip greitai pavargstama, iki pietų išvengiama alkio priepuolių),
kartą per dieną būtina valgyti pieno produktų,
kad organizmui netrūktų jokių maisto medžiagų, reikėtų vartoti vitaminų.

Dažniausiai daromos klaidos:

norint sulieknėti gyvenama pusbadžiu, todėl svoris krinta pakankamai greitai, bet taip pat greitai ir priaugama.

45 ir daugiau metų -

organizmas nebe taip greitai kaip jaunystėje degina su maistu gaunamas kalorijas, tad reguliariai sportuoti šiame amžiuje būtų labai naudinga. Jeigu kol kas sunku tam atrasti laiko, vertėtų pasidomėti, ko ir kiek valgoma.

Svoris krinta, jei ribojama ar visiškai atsisakoma produktų, kuriuose gausu lengvai pasisavinamų angliavandenių ir vartojama kuo mažiau riebalų.

Valgiaraščio pagrindą turi sudaryti:

daržovės ir vaisiai,
liesa mėsa, žuvis,
neriebūs pieno produktai.

Verta žinoti:

pusryčiams tinka produktai, kuriuose gausu baltymų (pauk- štiena, pieno produktai),
reikėtų nevartoti produktų, kuriuose gausu lengvai pasisavinamų angliavandenių (bulvių, duonos, ryžių, saldumynų) ir riebalų (per dieną pakanka dviejų šaukštų aliejaus, 15 g sviesto, arba 3 šaukštų grietinės),
reguliariai mankštintis ir daugiau judėti.

Dažniausiai daromos klaidos:

atsisakoma pusryčių, o vėliau alkis malšinamas kava,
laikomasi vieno produkto ir kitokių drastiškų dietų.

45 ir daugiau metų -

šiuo gyvenimo tarpsniu sunku išsaugoti normalų svorį, ypač moterims, kurioms prasideda menopauzė ir dėl to jaučiamas energijos trūkumas, prastėja savijauta, bet apetitas nesumažėja. Pasiryžus nepriaugti svorio, verta rinktis produktus, kuriuose būtų kiek įmanoma mažiau cukraus, riebalų ir rūpintis, kad organizmui netrūktų baltymų, kurie nepaverčiami riebalais, o naudojami raumenų tonusui palaikyti.

Dažniausiai daromos klaidos:

valgoma kartą per dieną ir “už visą dieną”, tad organizmas tik dar uoliau kaupia atsargas.

Verta žinoti:

pieno produktus verčiau valgyti rytais,
kava ir juoda arbata “išplauna” iš organizmo kalcį,
geriau gerti nesaldintus gėrimus,
maistą patariama gaminti be riebalų (virti vandenyje, garuose, kepti folijoje),
būtina vartoti vitaminų,
gerti daug skysčių,
mankštintis reikia ne tiek dėl figūros, kiek dėl sveikatos ir apdairiau rinktis fizinius krūvius.