„Atėjo vienas ir paprašė ko nors nuotaikai pakelti. Sumaišiau jam sulčių kokteiliuką, ir jis iškart ėmė šypsotis“, – pasakojo Vilniuje įsikūrusio Sulčių baro barmenė Sandra. Ji tikino, jog smalsūs vilniečiai vis dažniau varsto baro duris ieškodami, ką dar galima būtų išspausti. Kai kurie netgi ryžtasi gerti specifinio skonio daržovių sultis manydami, jog jos naudingesnės.

„Būna tokių, kurie ilgai geria tokias pačias sultis. Kai paklausiam jų, ar skanios, atsidūsta, kad ne. Bet sveikos, vadinasi – reikia“, – šypsojosi Sandra.

Geriausia – tirštos ir šviežios

Sultys yra vertingas maisto produktas. Tačiau sultys sultims nelygu. Vertingiausios – šviežiai išspaustos sultys, nes laikui bėgant vitaminai pamažu nyksta. Sultys, kurių galima rasti parduotuvėse, naudos turi dar mažiau, nes jos paprastai pasterizuojamos, o šiluma veikiamos naudingosios medžiagos suyra greičiau.

Vertingesnės yra tos, kuriose po spaudimo lieka šiek tiek tirščių, nes taip organizmas aprūpinamas ląsteliena, kuri būtina gerai žarnyno veiklai užtikrinti.

„Geriausia, žinoma, būtų suvalgyti vaisių ar daržovę, tačiau sultys mitybai paįvairinti taip pat labai tinka, nes naudingosios medžiagos iš jų pasisavinamos netgi greičiau“, – teigė Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto docentas ir mitybos specialistas Rimantas Stukas.

Jis taip pat atkreipė dėmesį į faktą, jog lietuviai nepakankamai vartoja šviežių vaisių ir daržovių – vos po 312 g vidutiniškai vienam žmogui, kai rekomenduojama beveik dvigubai daugiau.

Paprastai itin skurdi būna vaikų ir jaunų žmonių mityba, nes jie dažniausiai valgo namie, kur susiformuoja valgio gaminimo įpročiai ir paprastai pasiūlomas tas pats maistas. Todėl sulčiaspaudės įsigijimas gali būti pirmas žingsnis sveikesnės mitybos link. Tiesa, spausti sultis yra nepigus malonumas, tačiau jas galima skiesti vandeniu – užteks visiems šeimos nariams.

„Jau geriau tegul vaikai geria skiestas šviežias sultis negu saldžius gazuotus gėrimus, kuriuose vertingiausias komponentas neretai būna viso labo vanduo“, – sakė R.Stukas ir pridūrė, jog praskiedus sultis geriamuoju vandeniu vitaminai įsisavinami netgi geriau.

Pravers aliejus ir medus

Kiekvienas turbūt ne kartą girdėjo, jog vaisių ir daržovių reikia valgyti kiek galima daugiau. Tiesa, pagal sveikos mitybos principus šis teiginys turėtų būti kiek pakeistas. Valgyti reikia kiek galima daugiau daržovių, o vaisių – kiek jau liks vietos.

„Vaisiuose ir daržovėse esantys angliavandeniai skiriasi savo sandara. Ir vertingesnės šiuo atveju yra daržovės, nes jų angliavandeniai įsisavinami ne taip greitai. O kai procesas vyksta lėčiau, tuomet ir vitaminų įsisavinama daugiau“, – teigė R.Stukas.

Ši taisyklė galioja ir sultims. Todėl jeigu jau pasiryžote įsigyti sulčiaspaudę ir taip paįvairinti savo mitybą, šią galimybę reikėtų išnaudoti visapusiškai. Spausti galima ne tik apelsinus ar morkas, bet ir burokėlius, kopūstus, salierus, slyvas, visas uogas. Jei grynos sultys neskanios, jas galima maišyti. Vienos kitoms įvairios sultys nekenkia ir kartu sudaro tikrą vitaminų bombą.

Madingos ananasų sultys

„Pagrindinė sulčių kokteilių maišymo taisyklė – kad rezultatas būtų skanus“, – tikino Sulčių baro barmenė Sandra.

Ji teigė, kad vienintelė daržovė, su kuria elgiamasi atsargiau, yra burokėliai. Šviežios neskiestos jų sultys labai suaktyvina širdies veiklą, todėl jas patartina šiek tiek palaikyti ir maišyti su kitomis sultimis. Mergina pasakojo, kad vilniečiai noriausiai geria morkų sultis. Jų bare kasdien išspaudžiama apie 40 kg. Antri pagal populiarumą – obuoliai. Visų kitų vaisių ir daržovių suvartojimas kinta.

„Dabar visi kažkodėl puolė gerti ananasų sultis. Turbūt greit ši banga praeis, ananasai juk brangūs“, – gūžtelėjo pečiais Sandra.

Sultis galima gardinti įvairiais priedais. Papildomos energijos suteiks medus, pažadins ir suaktyvins imbieras, baltymais pagerins riešutų miltai bei pienas. Geriant morkų sultis vertėtų įpilti šaukštelį aliejaus ar grietinėlės. Jose esantys vitaminai A, E, D be riebalų įsisavinami sunkiai.

Tinka jautriam skrandžiui

Sulčių perdozuoti beveik neįmanoma, tačiau viso rekomenduojamo vaisių ir daržovių kiekio jomis pakeisti taip pat negalima. Jomis labiau susidomėti turėtų tie, kurie turi bėdų dėl skrandžio ir sunkiai pasisavinama augalų ląsteliena jiems sukelia papildomą dirginimą.

„Šviežios sultys yra švelnesnis mitybos būdas, tinkamas tiems, kurie skundžiasi skrandžio gleivinės erozija, polinkiu į opas. Tiesa, yra žmonių, kuriems sultys gali padidinti rūgštingumą“, – perspėjo R.Stukas. Jis taip pat priminė, kad sulčių kokteilius atidžiau ištyrinėti turėtų žmonės, alergiški kuriems nors vaisiams ar daržovėms, nes sultys gali lygiai taip pat sukelti alergines reakcijas.

Kai kurie lietuviai vis dar turi įprotį derliaus ėmimo laiku sultimis ar kompotais apsirūpinti visai žiemai. Tačiau daug vertingiau būtų pabandyti išlaikyti pačius vaisius ir daržoves, kuriuos vėliau būtų galima išspausti.

„Žinoma, jei nėra galimybių per žiemą išlaikyti obuolių, galima pasigaminti ir užkonservuoti jų sulčių. Tačiau biologinė tokio produkto vertė bus daug mažesnė, nes gaminant sultys beveik visada kaitinamos“, – sakė R.Stukas.