Dabar avižinės košės jau daugelyje šalių tampa tradiciniu valgiu pusryčiams. Iš avižinių kruopų gaminamos sriubos, apkepai bei kitokie patiekalai. Iš avižų gaminamas ir kavos pakaitalas.

Medicinoje avižos vartojamos kur kas seniau nei maistui.

Senovės gydytojai iš jų grūdų darydavo kompresus, jų tyrę vartojo nuo viduriavimo, o gleivėtą skystį nuo kosulio.

Liaudies medicinoje avižas naudoja ir dabar:

šių kruopų nuoviro su medumi, kaip organizmą stiprinančios priemonės, duodama nusilpusiems po sunkios ligos bei tuberkulioze sergantiems žmonėms,

kruopų nuoviras vartojamas ir kaip silpnas vidurių paleidžiamasis vaistas,

sergantiesiems skrandžio ir žarnų ligomis tinka maistingas avižų kisielius, kuris verdamas iš kruopų antpilo skystosios dalies, antpilui davus nusistovėti 8-10 val.,

žalių avižų vandens antpilas veikia kaip prakaitą bei šlapimą varanti ir karštį mažinanti priemonė,

šviežių avižinių šiaudų vonios, kurios daromos imant 0,5 -1 kg šiaudų, tinka gydyti reumatą, sąnarių uždegimą, strėnų gėlimą,

jei labai prakaituoja kojos, jas prieš miegą reikia pamirkyti avižų šiaudų ir ąžuolo žievės nuovire.