Prieš dvidešimt metų Cyndi Lauper dainavo: “Merginos tiesiog nori pasilinksminti”. Su kuo? Aišku, su vaikinais. Šiandien net maištingoji “Garbage” vokalistė Shirley Manson savo dainomis jai prieštarauja: “Merginos patenkintos, galėdamos šokti kiaurą naktį”.

Ar tai reiškia, kad šiuolaikinės panelės atsargesnės? O gal skambių frazių lydima emancipacija joms atrodo lyg reklaminis šūkis?

Juk turėtų būti beprotiškai žavu susipynus rankomis su maloniu nepažįstamuoju drauge kristi į geismų guolį. O kas toliau? Iš ryto atlikti nesudėtingą manevrą: dingti per 10 sekundžių — vaikinui nespėjus nė prasimerkti.

Spaudi greičio pedalą ir iki vakaro atsiduri jau kitame jausmų bei nakvynės ruože. Nesiliaujančios sekso nuotykių paieškos garantuoja, kad kita tavo lovos pusė niekada nebus tuščia. O kaipgi jausmai? Kai kurie vaikinai praktikuoja vienkartinius nuotykius ir nieko — išgyvena. Jų nekamuoja nerimas, sąžinės priekaištai, nors iš vakarėlio jie prisimena (apsimeta arba ne) tik siautulingas gertynes.

Psichologų nuomone, šokinėjimas nuo vieno partnerio prie kito skaido asmenybės vientisumą, todėl ne itin gerai veikia emocinę būklę. Taip galima paaiškinti išgyvenimus tų, kurios po pirmojo bandymo atsipalaiduoti su kritusiu į akį nepažįstamuoju vėliau atsitiktinių nuotykių vengia lyg nuplikytos.

Kitos naujų teritorijų užkariavimo nuotaikomis gyvena daugybę metų. Vadinasi, psichologų įspėjimas galioja ne visoms? JAV mokslininkai, tyrinėję koledžo studentų tarpusavio santykius, priėjo išvadą, kad merginos, praktikuojančios atsitiktinius sekso ryšius, labiau kentėjo nuo depresijos nei griežtai pasisakančiosios prieš tokius santykius.

Mokslininkų teigimu, moterims, priešingai nei vyrams, atsitiktiniai lytiniai santykiai palieka emocinių skaudulių. Nors jos patiria daugiau nuotykių ir yra apsuptos galybės gerbėjų, dažniausiai joms nepavyksta nuginti apnikusio vienišumo jausmo. Kita vertus, ir merginų yra visokių.

Tik nuo kiekvienos asmeniškai priklauso, ar po aistringos nakties ji gebės emociškai išsivaduoti iš atsitiktinio partnerio.

COSMO demaskuoja mitus, kad galėtum apsispręsti, kaip elgtis, kai jausmai prašosi išleidžiami palakstyti, o protas sufleruoja: stabdyk!

  • Nuotykių karuselę visad galiu sustabdyti

    Jeigu jis gali, sugebėsiu ir aš

    Žinoma, vyrą gali įveikti sporto salėje, nesvarbu, ar jis bernas kalnas, ar paliegęs kemžys. Išgersi už jį daugiau vitaminų kokteilių arba apšausi žingsninės aerobikos (stepo) treniruotėje, bet tai dar nereiškia, jog taip pat lengvai jį įveiksi jausmų zonoje — kai susiburkuosite vienai nakčiai.

    Psichologų tvirtinimu, labai mažai moterų geba ramiai išgyventi vienkartinius pasivoliojimus lovoje ir užmiršti juos tarsi nieko nebūtų įvykę.

    Viena COSMO skaitytoja tai patvirtina: “Šaunus vaikinas iškart krito į akį. Susitikome, pasimylėjome, vėliau dar kelis kartus. Buvo nuostabios naktys. Niekada nekalbėjome, ar galėtume draugauti. Susitikdavome kartą per savaitę, ir to pakakdavo. Nepamiršiu su juo praleisto laiko. Dabar viskas atrodo lyg vienos nakties nuotykis, bet liko šilti prisiminimai ir šiek tiek skausmo, kad viskas baigėsi”.

    Deja, tai nėra tiesiog šilti prisiminimai. Jei nori, kaltink hormonus, mat emocinė investicija į sekso partnerį iš dalies priklauso nuo oksitocino.

    “Šis hormonas atlieka svarbų vaidmenį kiekvienos moters gyvenime trimis atvejais: gimstant vaikui, maitinant jį krūtimi ir patiriant orgazmą”, — sako psichologė Loreta Grinkevičiūtė.

    Oksitocinas, vadinamasis altruizmo hormonas, dar labiau išryškina artumo jausmą. Nesvarbu, kad sekso nuotykis truko valandą, moters atmintyje jis siesis su nenugalimu malonumu, kurį pamiršti arba kurio atsisakyti labai sunku. Jeigu organizme oksitocino trūksta, moteris tampa irzli, jį gali apimti depresija.

    Beje, ištyrė šio hormono kiekį gyvūnų organizmuose, mokslininkai nustatė, jog kai kurių patinų organizmas oksitocino gamina mažiau arba apskritai negamina. Tokie gyvūnai ignoruoja savo palikuonis ir kiekvieną sezoną ieško naujų partnerių. Paralelių su šiuo faktu ieškoma ir žmonių gyvenime!

    Jei aklai tikėtume mokslininkų nuomone, vadinasi, moteris, išeidama iš bet kurio vyro miegamojo, trokšta jo širdies ir meilės iki gyvos galvos. Nebūtinai. Kiekvienos mūsų psichologija kitokia.

    “Vienos geba pamiršti nuotykius, kai tik susiranda nuolatinį partnerį, kitos blaškosi tarp atsitiktinių santykių svajodamos apie tikrų jausmų užuomazgas, — sako L.Grinkevičiūtė. — Prieš atsidurdama lovoje su nepažįstamuoju moteris turėtų apgalvoti, ar ji trokšta tik atsitiktinių santykių, ar tokiu būdu bando sulaikyti patikusį vyrą.”

    Tyrimų duomenimis, moterys neišlaiko vienos nakties žaidimo taisyklių ne tik dėl hormonų, bet ir dėl motiniškos globėjiškos prigimties.

    Dvidešimt septynerių Jurgita pakliuvo į keblią padėtį, kai pusmetį trunkantys santykiai tik dėl sekso jai pasidarė daug svarbesni nei tikėjosi: “Supratau, kad noriu su tuo vaikinu praleisti daugiau laiko, noriu iš jo daugiau dėmesio. Norėčiau mūsų lengvabūdiškus santykius transformuoti į brandesnius.”

    Deja, tokiu atveju net psichologai neatrodys stebukladariai. Įpusėjus žaidimui taisyklių keisti neįmanoma. Be to, daugelis merginų supainioja sąvokas: neįpareigojamas seksas ir neįpareigojamas bendravimas. Sąvokų reikšmės skirtingos.

    Neįpareigojamas lytinis aktas ir lieka fizinis veiksmas be pagražinimų: jokių pasivaikščiojimų kartu, pasimatymų, susitikimų kavinėse. Tokie santykiai atrodo patraukliai, tik juos sunku išlaikyti ilgai. Kuris nors iš dueto kada nors vis tiek užsigeidžia įpareigojamų santykių — dalytis mintimis, interesais, draugais.

    Pacientų patirtis, psichologės L.Grinkevičiūtės teigimu, rodo, kad transformuoti sekso santykius į draugystę dažniausiai... nepavyksta. “Bet visada yra vilties”, — sutinka ji.

    Galiu šokinėti po lovas, kol esu laisva

    Tarkim, turi daug partnerių ir žodis “įsipareigojimas” tau neegzistuoja. Ar taip elgiesi, nes jautiesi laisva? Ar koks nors šaunuolis, supančiojęs tave priesaikomis, gali tikėtis iš tavęs didesnės atsakomybės ir to, kad pasikeisi? Bet į sekso nuotykius leidžiasi ir nelaisvos, t.y. ištekėjusios, moterys, o psichologai vienos nakties išdykavimams mano radę svaresnių priežasčių bei terminų nei tik ištekėjusi ar laisva.

    COSMO skaitytoja Symba įvardija tas priežastis be užuolankų: “Su mylimu žmogumi neatsipalaiduoju, nes bijau susimauti. O nepažįstamajam galiu drąsiai komanduoti: aukščiau, giliau, švelniau, stipriau... Mylimąjį bijau kritikuoti, nes supyks, o nepažįstamąjį, kurį matau pirmą ir paskutinį kartą, komentarai gali be proto įkaitinti”.

    Iš tikrųjų dalis porų jaudinasi, kaip vienas kitam įtikti, kaip neįžeisti, o moterys dar susizgrimba, ar gerai atrodo. Per vienkartinį meilės pasimatymą, psichologų teigimu, įmanoma labiau susikoncentruoti į čia ir dabar. Galima mėgautis momentu ir nesirūpinti partnerio nuomone dėl išvaizdos, elgesio ir ne laiku šmaukštelėtos frazės. Taigi tokiu atveju moteris turi visas sąlygas susikoncentruoti tik į fizinį pasitenkinimą.

    “Seksas su nepažįstamuoju tampa paslaptingu ir labai jaudinamu išbandymu, nes asocijuojasi su rizika, — sako L.Grinkevičiūtė. — Tai netgi ne naujas šansas pasimylėti, o galimybė pabūti kitu žmogumi — įgyvendinti fantazijas, apie kurias nuolatiniam partneriui pasakyti nepavyksta.”

    Tačiau atsitiktiniais santykiais susižavima ne vien dėl to, kad jie primena uždrausto vaisiaus ragavimą, — polinkis idealizuoti svetimą patirtį pastūmėja išbandyti panašius santykius. Jeigu penkta draugė iš eilės visko mačiusio žmogaus tonu pareiškia, kad tai išbandė, jautiesi lyg balta varna neprisidėjusi prie eksperimento.

    Atsitiktiniams santykiams moterys ryžtasi ieškodamos moteriško patrauklumo patvirtinimo, labai dažnai nuotykius lemia ir kritiniai asmeninio gyvenimo periodai. Kai viskas slysta iš rankų: bosas apšaukė, draugė apkalbėjo, sesuo įžeidė, draugas kraunasi lagaminus ir tuoj spruks, — aplanko maištinga mintis, kad prisirpo metas ką nors savo gyvenime keisti.

    Ar gali tokie nuotykiai pakreipti gyvenimą kita linkme?

    “Deja, atsitiktinis seksas gali atspindėti tik praeities žaizdas, — sako L.Grinkevičiūtė. — Daugiau nebenori būti sužeista ilgalaikių santykių, vengi įsimylėti. Iš esmės kažkur širdies gilumoje vis dar esi susijusi su buvusiais partneriais. Bandai susidoroti su jausmais įgydama daugybę naujų pažįstamų.”

    Dvidešimt penkerių Marija po nepavykusių santykių su vaikinais gyvena siautulyje. Jai atrodo, kad ja domisi gražūs ir šmaikštūs vyrai, tačiau jausmų alfonsai sukasi aplinkui ne dėl merginos intelekto koeficiento. Marija vis dar tiki, jog gyventi kas savaitę vis su kitu yra lengviau: “Iškart žinau, kad iš žmogaus nieko tikėtis negaliu. Išmetu vaikiną, kai noriu, — lyg atgyvenusį daiktą į sąvartyną. Gyvenu puikiai, kitaip nei anksčiau, kai nervindavausi, kad pati būsiu palikta”.

    Verta suabejoti Marijos žodžių nuoširdumu. Atvirai kalbant, nebūtina tapti psichologijos žinovu, kad suvoktum: egzistuoja skirtumas tarp pasilinksminimo ir bandymo kažkam keršyti. Pasilinksminimas išvaduoja iš kasdienybės, o seksas iš keršto vyrų giminei tik sunkina neigiamą emocinį bagažą.

    Žinoma, visada yra galimybė, kad net ieškodama kam atkeršyti gali susipažinti su rimtai patinkančiu vaikinu. Tik veiksmų planą, kaip elgsiesi su juo: užsimirši ar mylėsiesi bijodama, kad ir jis tave sužeis, — turi kurti pati. Atmink, jog alternatyvų pamiršti praeitį daug daugiau nei toji — mintyse naikinti vyrus nukandant jiems galvas. Verta dėmesio idėja: graužatį malšinti draugių kompanijoje keliaujant arba linksminantis kartu.

    Vaikinas supras šį mano polinkį

    Tūkstantmečio melas. Gal vienas iš milijono sutiks toleruoti tavo nepriklausomybę visomis kryptimis, net laikys tave šiuolaikiška pupa. Vaikinas, gyvenantis tradicinėje aplinkoje, kur mama įkūnija tobulumą ir gerumą, o mielos ir normalios merginos to nedaro, po atsitiktinio nuotykio laikys tave... vienkartine.

    Žinoma, jis geriau jausis kvailindamas tave skambiomis frazėmis: esi naujojo amžiaus moteris ir neturėtum nerimauti dėl vieno karto — tai visiškai normalu. Kodėl jis mano viena, o daro kita?

    “Vaikinams būdinga taikyti dvigubus standartus, — įspėja L.Grinkevičiūtė. — Jeigu sudominai vyrą, jums gera būti kartu ir plepėti, susitikimo pabaigoje jis išbandys, kiek toli gali nueiti.”

    Jeigu tai įvyks labai greitai — pirmąjį vakarą, išgirsi svarstant (galbūt už nugaros), ar taip pasiutusiai elgiesi su visais vyrais. Prasidės naujo įvaizdžio klijavimas. Turėtum žinoti, kad testą kada ji pasiduos vyrai atlieka gana dažnai. Kuo anksčiau kapituliuoji, tuo nykesni vaikinui atrodo ateities su tavimi planai. Ar tau patiktų nuolat kęsti tokį požiūrį?

    Dvidešimt aštuonerių Tadas pripažįsta, kad mergina, iškart po pažinties siūlanti vakarą baigti lovoje, kartais atbaido nuo tolesnio bendravimo.

    “Kartą susipažinau su viena, kuri iš pažiūros atrodė labai miela. Pakvailiojome šokių aikštelėje, išlenkėme Mojito. Neplanavau vakaro pabaigos, pamaniau, kaip bus — taip bus gerai. Išėjome iš klubo su mergina kartu. Pasisiūliau ją palydėti. Kai nusileidome į požeminę perėją, mergina pradėjo nuo savęs žemyn tempti džinsus tarsi norėdama pajuokauti.

    Jai atrodė, kad elgiasi labai seksualiai, bet mane toks gašlus staipymasis nuteikė priešingai. Vis dėlto naktį praleidau jos namuose, bet daugiau su ja nesusitikau, ji man atrodė kaip nimfomanė.”

    “Jeigu trokšti nuolatinių santykių, vienos nakties pakaitalu save žaloji. Vyrai tave stumia į moterų, su kuriomis galima susitikti jiems patogiu laiku, kategoriją, — įspėja L.Grinkevičiūtė. —Jeigu širdies gilumoje žinai, kad nuotykiai — ne tau, geriau jais nežaisk.”

    “O jei ilgai nesutinki vaikino, kuris sudrebintų širdelę, — kaip tada elgtis? Sėdėti kaip vienuolei ir svajoti apie seksą? Absurdas!” — piktinasi COSMO skaitytoja Venera.

    Sutinkame: jei nedavei skaistybės įžadų, kvaila save pasmerkti atsiskyrėlės gyvenimui. Pasak garsiojo režisieriaus Woody Alleno, seksas be meilės — menkas patyrimas, bet jei jau ryžtiesi beverčiam eksperimentui, tai šitas visai nieko.

    Intymaus gyvenimo tyrinėtojų teigimu, seksas gali būti žavus nepriklausomai nuo to, ar esi įsimylėjusi, ar ne. Jis puikus kiekvienu santykių etapu, jei žmonės per daug vienas iš kito nereikalauja. Jeigu horizonte matai tik atsitiktinius žmones, išmintingiau nieko iš jų nesitikėti ir nepadauginti atsitiktinio sekso.

    “Po to gali jaustis siaubingai: tuščia, kad nors skradžiai žemę. Kartais nereikia nė miegoti su kažkuo — net po bučinių jaučiuosi baisiai! Dabar stengiuosi taip nesielgti — nenoriu raudonuoti prieš pačią save”, — prisipažįsta viena COSMO svetainės lankytojų.

    Nuotykių karuselę visad galiu sustabdyti

    Deja, lengvabūdiški poelgiai gali sukelti problemų, apie kurias nė nemąstei. Nesaugumo jausmas ir menkas pasitikėjimas savimi — štai pagrindinės priežastys, dėl kurių moterys leidžiasi į intymius nuotykius ir vėliau nesugeba iš jų išsikapanoti.

    “Atsitiktinių santykių paieškos siejamos su menku savęs vertinimu, — sako L.Grinkevičiūtė. — Jeigu neturėjai harmoningų santykių su vyru, nepasitikėjimo savimi neatsikratysi atsitiktiniu seksu. Situacijos nekontroliuoji, nors gali sau meluoti, kad taip nėra.”

    Net puikiausias seksas gali būti uždaro ir pavojingo gyvenimo rato pradžia. Į jį lengva pakliūti, bet sunku išeiti. Kuo daugiau atsitiktinio sekso, tuo labiau stiprėja jausmas, kad vyrams esi reikalinga tik dėl kūno.

    Blaškymasis tarp nepažįstamų žmonių kelia neviltį ir pyktį. Dėl blogos savijautos vėl bandai lįsti į apgaulingų santykių spąstus. Negatyvios nuotaikos persmelkia ir kūną, ir širdį. Mažos problemėlės virsta tikromis problemomis, kai neprisipažįstama sau, jog per daug įsitraukta į vienkartinius žaidimus ir vis dar nesinori nieko keisti.

    Moteris, nebenorinti rimtų santykių ir lyg prisukta kartojanti, kad su šeima ji rišo, turėtų susirūpinti savo emocine būkle. Jai gali prireikti psichologų (kartais — net ir kitų specialistų) pagalbos.

    “Prieš kelerius metus vienos nakties nuotykiai man buvo ne pramoga, bet būdas pasitenkinti, — pasakoja Dina. — Su Justu mačiausi antrą kartą gyvenime. Prieš audringą naktį abu apsižiūrėjome, kad neturime sargių. Numojome ranka. Po savaitės pradėjau pastebėti toookius pokyčius, kad nulėkiau pas ginekologę. Kai sužinojau tyrimų rezultatus, ištiko šokas. Justas užkrėtė mane kažkokia lytiškai plintančia infekcija.

    Iš siaubo girdėjau tik gydytojos kalbos nuotrupas: jei nesigydysiu, negalėsiu turėti vaikų. Bandžiau skambinti Justui. Nereikia nė spėlioti, ar jis pakėlė telefono ragelį. Dabar gydausi, ir vienos nakties nuotykiai man nebe motais. Geriau palauksiu nuolatinio partnerio.”

    Net ir dievinančioms laisvę vieną dieną tenka pripažinti, kad seksas su mylimu žmogumi pranašesnis. Jei netiki — štai italų mokslininkų tyrimų rezultatai. Įsimylėję žmonės elgiasi tarsi sirgdami nepagydomu sutrikimu. Jie nori pažinti vienas kitą intymioje aplinkoje. Jie naudojasi kiekviena proga būti kuo arčiau vienas kito.

    “Šiuo periodu seksas būna pats karščiausias, nes partneris partneriui dovanoja ne tik fizinį, bet ir emocinį malonumą”, — rašoma www.bbc.co.uk puslapyje. Tokia euforija, mokslininkų teigimu, trunka 18 mėnesių. Vėliau intymūs santykiai subręsta ir pereina į naują fazę.

    Partneriai pažįsta vienas kitą pakankamai gerai, todėl per sueitį dingsta baimė ir nesupratimo jausmas. Saugumas ir pasitikėjimas teikia išradingumo sekso eksperimentams. Ir tik tada du žmonės tampa ne tik pora, bet ir pačiais geriausiais meilužiais.

    Kam teikti pirmenybę — akimirkos pramogoms ar brandiems ryšiams, priklauso tik nuo mūsų pačių. Bet vis dėlto vieną dieną po trumpesnių ar amžinybę trunkančių ieškojimų vis tiek pasiekiame stotelę: sutinkame žmogų, su kuriuo norėtųsi praleisti ne vieną naktį — visą gyvenimą.

    Gruodžio „Cosmopolitan“ numeryje skaitykite:

    Kažkas atsitiko, mūsų vaikinai pakriko! Vis daugiau vaikinų neskuba suaugti. Užuot rūpinęsi karjera ir šeima, laksto motociklais ir gyvena su mamomis net ir sulaukę trisdešimties

    O sporte, tu — liga! Norime būti lieknos, sveikos ir šiuolaikiškos. Siekiomis to visomis įmanomomis priemonėmis. Prie kai kurių taip įprantame, kad net imame jomis piktnaudžiauti, ir pamažu įprotis virsta manija

    Kaip vairuoti savo ciklą. Kad neliūdėtum ir išpeštum naudos Kas išeis pusę pridėjus prie pusės. 81 santykių pranašystė ieškančiai antrosios puselės.

    Tiesa, laužta iš kulniukų. Batai — ne tik priemonė bėgant per sniegą nenušalti pėdų: iš jų kaip mozaiką galima sudėlioti ganėtinai tikslų žmogaus psichologinį portretą.