Žinant agresyvaus elgesio priežastis bei agresijos objektus, galima keisti vaiko elgesį, įtikinti jį, kad pasirinkti veiksmai yra neefektyvūs. Būtina išsiaiškinti blogo, agresyvaus elgesio priežastis, pasikalbėti, paskatinti įvardinti tai, kas suerzino, kas supykdė ir kodėl buvo imtasi būtent tokių veiksmų, kurie įskaudina, įžeidžia greta esantį.

Kiekviena situacija yra unikali, todėl labai svarbu pasirinkti tinkamą būdą jai valdyti.

Vienas iš efektyviausių būdų – agresyviai pasielgusiam vaikui pasiūlyti tokią veiklą, kuri skatintų „išsikrauti“. Tam puikiai tinka fiziniai pratimai, judrieji žaidimai bei tam tikra veikla (popieriaus plėšymas, vinių kalimas ir pan.)

Kitas būdas, padedantis mažinti agresyvumą – parodyti vaikui jo ribas. Jeigu matome, kad vaikų konfliktas baigsis peštynėmis ar patyčiomis, reikėtų įsikišti ir paaiškinti, kaip derėtų elgtis konfliktuojantiems vaikams ar jų grupėms. Puiku, jei pavyksta su vaikais aptarti galimus konflikto sprendimo variantus bei išskirti tinkamus.

Kartais tinka situacijos pakeitimo būdas. Naudojant šį būdą, galima pasiekti, kad netinkamai besielgiantis vaikas nepajustų pasitenkinimo, pasiekęs tikslą netinkamu būdu. Reikia išmokyti vaikus nusisukti ir nueiti, jei agresyviu elgesiu siekiama dominuoti, pasiekti tikslą, atkreipti į save dėmesį.

Fizinės jėgos nenaudojimas. Šis būdas vaikui padeda suprasti ir patirti, kad smurtaudamas žmogus nepasiekia tikslo. Naudojant fizines bausmes ne tik pažeidžiami įstatymai, bet ir formuojamas vaiko požiūris, kad stipresnis fizine jėga gali pasiekti savo tikslą.

Pirmieji du būdai padeda efektyviai suvaldyti jau prasiveržusią agresiją. Galima teigti, kad trečiasis būdas skirtas prevencijai – tai išankstinis vaiko paruošimas tam tikrais veiksmais reaguoti į netinkamas situacijas. Ketvirtas būdas yra svarbus tuo, kad atlieka dvigubą prevenciją: suaugę nenaudoja smurto ir tuo pačiu moko vaikus tinkamo elgesio modelio.

Daug suaugusių „nepastebi“, kad vaikas skriaudžia savo bendraamžį, iš jo tyčiojasi, užgaulioja. Dažnai liepiama apsiginti arba formuojama nuostata „duok atgal“. Apmaudu, kad dažnai nepasirūpinama tinkamos aplinkos sukūrimu. Stebint ir koreguojant vaiko aplinką galima išvengti agresyvaus elgesio apraiškų.

Nemažai įtakos vaikų nuotaikai, elgesiui turi vaiko aplinkoje grojanti muzika. Rami, atpalaiduojanti muzika nuteikia vaiką ramiai, tuo tarpu tranki, garsiai grojanti muzika paveikia priešingai.

Kalbant su vaiku reikia atkreipti dėmesį į balso toną, jis turėtų būti nepakeltas, ramus. Pakeltas balso tonas, nesąmoningai vaiką verčia priešgyniauti, pykti, kalbėti garsiau.

Gerų rezultatų galima pasiekti pagiriant, paskatinant vaiką, jei jis konfliktą išsprendžia taikiai, nepanaudoja agresyvių veiksmų ar žodžių. Tikėtina, kad naudojant šiuos būdus, galima padėti vaikui atsisakyti agresyvaus elgesio.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)