Šalies vadovas nepasigailėjo ir malonės nesuteikė už berniukų tvirkinimą nuteisto vieno iš Socialdemokratų partijos atkūrimo iniciatorių 58 metų kauniečio Ervydo Č., už kultūros vertybių gabenimą nuteisto garsaus kolekcininko Vytauto P. bei tragišką avariją sukėlusio neblaivaus Suvalkijos verslininko.

Elnio ragus nešantį vyrą palaikė brakonieriumi

Prienų rajono 44 metų gyventojas Algimantas L. į įkalinimo įstaigą buvo pristatytas šių metų balandžio 24-ąją ir jau yra atlikęs trečdalį bausmės – 7 mėnesius. Kauno apygardos teismo nuosprendžiu Algimantas L. buvo nuteistas už Prienų rajono gyventojo sužalojimą, dėl to nukentėjusysis yra praradęs daugiau kaip 30 proc. bendrojo ir profesinio darbingumo.

Į nemalonų incidentą Algimantas L. pakliuvo dar 2003-iųjų gegužės 31-ąją. Apie 21 val. medžioklės metu jis pamatė iš miško išeinančius du vyriškius. Su savimi jie nešėsi mėsos maišus bei elnio galvą.

Medžiotojas vyriškius bandė vytis, į orą paleido keletą šūvių. Algimantas L. teisme teigė, kad vieną vyriškių buvo pasivijęs ir su juo susigrūmė, tačiau netrukus šis ištrūko. Vėl jį vejantis medžiotojas iš ginklo paleido vieną šūvį ir sužalojo nuo jo sprunkantį vyriškį.

Netrukus į pagalbą pasikvietęs miške buvusius medžiotojus Algimantas L. surado nukentėjusįjį ir iškvietė medikus. Šūvį paleidęs prieniškis teisme tikino pamanęs, kad nuo jo bėgę vyrai yra brakonieriai.

Sužalotas vyriškis neigė užsiimantis brakonieriavimu ir nurodė, kad su draugu miške rado maišus su mėsa bei elnio galvą.

Teismas konstatavo, kad medžioklei vadovavęs Algimantas L., pamatęs, jog miške yra žmonių, privalėjo sustabdyti medžioklę. Teismo nuomone, nepavyko įrodyti, kad elnieną su savimi nešęsi vyrai buvo brakonieriai.

Algimantui L. teismas skyrė dvejų metų laisvės atėmimo bausmę.

Iki bausmės pabaigos medžiotojui yra telikę metai ir penki mėnesiai, tačiau įkalinimo vietoje vyriškis charakterizuojamas teigiamai, be to, kartą susilaukė administracijos paskatinimo.

Nukentėjusiajam Algimantas L. turi sumokėti daugiau kaip 23 tūkst. litų ieškinį.

Namuose laikė naminukės aparatą ir šautuvą

Prezidento malonės sulaukė ir 62 metų Rokiškio gyventojas Vytautas J. Jį dar 2001-aisiais Rokiškio rajono apylinkės teismas yra nubaudęs 12,5 tūkst. litų bauda.

Teismas nustatė, kad Vytautas J. 1994-aisiais miške surado ir savo sodyboje laikė pilnai sukomplektuotą naminės degtinės gamybos aparatą.

Vyriškis nuteistas ir už tai, kad savo namuose neteisėtai laikė medžioklinį šautuvą bei 16-ojo kalibro medžioklinį šovinį. Vytautas J. teismą tikino, kad ginklą 2000 metais rado miške.

Rokiškio rajono gyventojas dėl sunkios materialinės būklės yra sumokėjęs tik dalį baudos – 1133 Lt, todėl Malonės komisijos prašė nuo likusios sumos atleisti. V. Adamkaus vadovaujama komisija šį prašymą patenkino.

Nepasigailėjo tvirkintojo, girto vairuotojo ir kolekcininko

Prezidento Malonės komisija antradienį išnagrinėjo net 48 nuteistųjų prašymus.

Šalies vadovo malonės prašė ir praeityje už berniukų tvirkinimą bei prievartavimą nuteistas vienas iš Socialdemokratų partijos atkūrimo iniciatorių Ervydas Č., kuriam iki įkalinimo pabaigos teliko metai ir mėnuo.

Vyriškis įkalinimo įstaigoje jau yra praleidęs 5 metus ir 8 mėnesius. Jis ne kartą pataisos namus yra padavęs į teismą.

Kaunietis kol kas nėra atlyginęs ieškinio – 2 185 Lt, be to, įkalinimo įstaigoje yra nubaustas net 33 kartus ir visos šios nuobaudos yra galiojančios.

Dvejiems metams už kultūros vertybių gabenimą kontrabandos būdu nuteistas garsus kolekcininkas Vytautas P. taip pat nesulaukė malonės, nors jam teliko kalėti pusantrų metų.

Teismas yra nustatęs, kad kolekcininkas organizavo ir veikė bendrininkų grupėje, kuri iš Baltarusijos į Lietuvą ne per pasienio kontrolės punktą gabeno 69 ikonas, 3 paveikslus, vieną akvarelę bei vieną horeljefą. Jų vertė – daugiau kaip 52 tūkst. Lt.

Kraupią avariją būdamas neblaivus sukėlęs Marijampolės verslininkas Darius V. taip pat neišeis anksčiau laiko į laisvę, nors už grotų jis praleido tik pusmetį. Be to, iš nuteistojo yra priteistas beveik 100 tūkst. Lt ieškinys.

2005-ųjų rugsėjo 16-ąją jis su kitais verslininkais išgėrė degtinės ir važiavo į namus. Pakeliui apie 17.15 val., kelio Marijampolė–Vilkaviškis 5-ajame kilometre, Darius V. nepasirinko saugaus greičio, nesuvaldė automobilio „Opel Omega“ ir, išvažiavęs į priešpriešinę eismo juostą, susidūrė su priešais atvažiavusiais automobiliais „Audi 80“ ir „Ford Mondeo“.

Per kraupią avariją žuvo „Audi 80“ vairuotojas bei buvo sužalotas kito automobilio vairuotojas. Darius V. tapo neįgalus.