Tačiau net ir patyręs visišką fiasko, po trečiadienio vakaro mačo duodamas interviu iškeltų uždavinių neišpildęs komandos strategas Steve'as McClarenas pareiškė, jog neketina atsistatydinti: "Sutikau vadovauti komandai, todėl prisiimu visą atsakomybę. Aš nesiruošiu atsistatydinti ir nenorėčiau kalbėti apie savo ateitį. Sakiau, jog galėsite mane teisti po sužaistų dvylikos varžybų, dabar taip ir atsitiks."

Anglijos futbolo asociacijos vadovų verdiktas buvo žaibiškas – sekantį rytą įvykusiame susirinkime buvo nuspręsta, jog prieš pusantrų metų tų pačių Anglijos futbolo vadų į trenerio vietą išrinkto S. McClareno ketverių metų kontraktas yra nutraukiamas, taip pat atsisakoma ir trenerio asistento Terry Venableso paslaugų.

Užuojautą atleistam S. McClarenui netruko pareikšti Aleksas McLeishas, kurio vadovaujama Škotijos rinktinė taip pat pralaimėjo lemiamą kovą ir nepateko į Europos pirmenybes.

Paklaustas, ar naujasis rinktinės treneris bus anglas, FA generalinis direktorius Brianas Barwickas pareiškė nemanąs, jog būsimojo trenerio tautybė turės didelę reikšmę. Beje, užsieniečio idėjai pritarė ir rinktinės žvaigždė Davidas Backhamas. Netrukus pasipylė įvairūs spėliojimai, pasiūlymai bei patarimai, kas turėtų užimti atsilaisvinusį postą.

Pradiniame sąraše buvo įvardytos beveik visų garsiausių trenerių pavardės: Martinas O'Neilas, Samas Allardyce'as, Harry Redknappas, Luizas Felipe Scolari, Svenas Goranas-Erikssonas, taip pat šiuo metu be darbo esantys Marcello Lippi, Jose Mourinho bei Fabio Capello.

Vis dėlto, Anglijos trenerio vieta nepasirodė itin patraukli ir jau pirmosiomis dienomis labai sumažėjo šansai, jog rinktinei vadovaus anglas. Prieš daugiau negu metus į S. G. Erikssono vietą pretendavęs Samas Allardyce'as šįkart kategoriškai paneigė galimybę vadovauti Anglijos futbolininkams: "Turiu galiojantį kontraktą su "Newcastle" klubu ir šią sutartį gerbsiu. Esu kitokioje situacijoje negu praėjusį kartą."

Kitas anglas Alanas Curbishley taip pat atmetė galimybę tapti rinktinės treneriu, teigdamas, jog "West Ham" klubas yra vieta, kur jis norėtų pasilikti ir tęsti pradėtą darbą.

Vienais realiausių pretendentų laikomi "Aston Villa" bosas M. Oneil'as bei J. Mourinho taip pat neparodė susidomėjimo: airis M. Oneil'as teigę esąs visiškai atsidavęs dabartiniam savo klubui, tuo tarpu anglų kapitono Johno Terry bei Roy'aus Keano pagyrų sulaukęs J. Mourinho tiesiog apgailestavo dėl Anglijos nesėkmės. Manoma, jog arogantiškasis portugalas yra labiau linkęs treniruoti vieną iš didžiųjų klubų arba laukti, kol po 2008-ųjų metų čempionato atsilaisvins Portugalijos stratego vieta.

Ko ne vieninteliai teigiamai apie galimą darbą rinktinėje atsiliepė anglas H. Redknappas bei italas F. Capello.

"Portsmouth" klubą treniruojantis H. Redknappas nepaisant patirto gėdingo pralaimėjimo lemiamame mače rinktinės žaidėjus pavadino vienais geriausių pasaulyje: "Kiekvienas norėtų treniruoti savo šalies rinktinę, tačiau nemanau, jog šią vietą užimsiu aš. Kažkas gaus galimybę dirbti su geriausiais šalies futbolininkais, kuriuos, nepaisant visko, aš vis dar laikau vienais geriausių pasaulio žaidėjų."

Vis dėlto, "Portsmouth" generalinis direktorius Peteris Storrie jau suskubo pranešti, jog klubas nesiruošia sutikti išleisti savo stratego.

Tuo tarpu šiuo metu futbolo komentatoriumi dirbantis F. Capello neslėpė noro užimti laisvą postą: "Galimybė vadovauti Anglijos rinktinei? Tai labai viliojanti idėja, man tai būtų puikus iššūkis, manau, jog esu tinkamo amžiaus. Esu pasiruošęs pradėti derybas dėl šios pozicijos."

Pozityvią nuomovę apie italo kandidatūrą išreiškė jo tautietis, legendinis "Chelsea" žaidėjas, Gianfranco Zola: "Tokiam darbui reikalingas aukščiausios klasės treneris, turintis puikius sugebėjimus, manau, jog F. Capello yra vienas geriausių."

Milano "Inter" strategas Roberto Mancini, taip pat pritarė, jog F. Capello būtų teisingas pasirinkimas: "Jis turi visas reikiamas sąvybes sėkmingai vadovauti Anglijos rinktinei ir mano manymu yra vienas iš favoritų užimti šią vietą". Nepaisant to, jog Anglijos komanda liko už Europos pirmenybių borto, R. Mancini apie futbolininkus atsiliepė labai teigiamai: "Manau, kad tokia sudėtis galėjo ne tik patekti į Europos čempionatą, bet ir jį laimėti."

Savo kandidatą pasiūlė ir Vokietijos futbolo legenda Franzas Beckenbaueris, įvardijęs Juergeną Klinsmanną kaip idealų variantą: "Darbas Anglijos rinktinėje jam puikiai tiktų. Be to, jis yra žaidęs "Tottenham" klube, todėl puikiai moka anglų kalbą.

Būtent kalbos barjerą kaip esminę atsisakymo priežastį įvardijo paskutiniąsias Pasaulio pirmenybes su Italijos rinktine laimėjęs M. Lippi: "Aš dievinu "Premier" lygą, tačiau prastai kalbu angliškai, man tai būtų didelė kliūtis, dėl kurios aš negalėčiau pilnavertiškai vadovauti rinktinei," – pareiškė italas, taip pat pridūręs, jog jis verčiau pasirinktų Ispanijos rinktinę.

M. Lippi taip pat atskleidė, jog dar nesulaukė jokių konkrečių pasiūlymų: "Su manimi dar niekas nesusisiekė, nemanau, kad taip atsitiks, kadangi visuomet atmetu anglų pasiūlymus."

FA vadovas Geoffas Thompsonas pranešė, jog nėra įvardytas laiko terminas, per kurį turi būti rastas naujas treneris, tuo tarpu artimiausias mačas Anglijos rinktinės laukia tik kitų metų vasarį.

Šaltinis
Futbolo portalo EuroFootball.lt informaciją skelbti, cituoti ar kitaip perduoti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be žodinio ar raštiško EuroFootball.lt administracijos sutikimo griežtai draudžiama.
www.EuroFootball.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją