Apie gautą pretenziją DELFI patvirtino „Hansabanko“ Komunikacijos skyriaus vadovė Žydronė Lukšytė.

Bankas žada šiuos nuostolius padengti.

Taip pat, anot Ž.Lukšytės, yra užblokuota 21 mokėjimo kortelė, kuriomis klientai naudojosi išimdami pinigus SEB Vilniaus banko bankomate Utenoje ir minėtame „DnB Nord" bankomate Kaune.

„Hansabanko" Komunikacijos skyriaus vadovės teigimu, taip sukčiauti yra bandyta ir anksčiau - praėjusiais metais kortelių nuskaitymo įrenginį bandyta pritvirtinti Mažeikiuose, o šiemet – Kaune.

„Tąkart banko specialistai iškart pastebėjo bandymus sukčiauti ir apie tai pranešė policijai. Nuostolių dėl šių atvejų nepatirta", - sakė Ž. Lukšytė.

Vagišiai Kaune ir Utenoje

Antradienį „DnB Nord” bankas pranešė, kad jo specialistams kilo pagrįstų įtarimų dėl galimai įvykdytos mokėjimo kortelių duomenų vagystės iš bankui priklausančio bankomato Kaune (A. Baranausko g. 26).

Siekdamas užtikrinti duomenų saugumą, bankas užblokavo 65 mokėjimo korteles, kuriomis klientai naudojosi šiame bankomate rugsėjo 12 d.

Pirmadienį šis bankas jau užblokavo 19 banko klientų mokėjimo kortelių, kurių duomenys galėjo būti pasisavinti po to, kai jie pasinaudojo SEB Vilniaus bankui priklausančiu bankomatu Utenoje.

Dėl įvykio Utenoje žala „DnB Nord” bankui vertinama apie 3 tūkst. eurų. bankas yra apsidraudęs nuo panašaus pobūdžio rizikos.

Nukentėjo ir SEB Vilniaus banko klientai

DELFI jau skelbė, kad sekmadienį Utenoje gyvenantys SEB Vilniaus banko klientai taip pat nukentėjo nuo vagišių - iš jų sąskaitų buvo nuskaitomi pinigai. Banko specialistai įtaria, kad mokamųjų kortelių duomenys galėjo būti pasisavinti iš Utenoje, Taikos g. 2, esančio bankomato, prie kurio rugsėjo 20-21 dienomis galėjo būti pritvirtinta duomenų nuskaitymo įranga.

SEB Vilniaus bankas sekmadienį nustatė keliasdešimt įtarimų sukėlusių pinigų paėmimo iš kortelių sąskaitų atvejų Italijos sostinėje Romoje. Bankas informavo, kad užblokavo 150 savo klientų mokamųjų kortelių, kurių duomenys galėjo būti pasisavinti po to, kai jie pasinaudojo minėtu bankomatu.

Bankai perspėja

Bankai savo interneto puslapiuose nuolat atkreipia klientų dėmesį, kad prieš naudojantis bankomatu, reikėtų apsižiūrėti, ar nėra neįprastų įrenginių ant bankomato. Taip pat rekomenduojama ranka uždengti renkamą PIN kodą – toks veiksmas neleis nusikaltėlių prie bankomatų pritvirtintai kamerai nufilmuoti renkamų skaičių. Būnant užsienyje, pravartu rinktis bankuose esančius bankomatus, ten mažesnė tikimybė, kad bus įmontuota nelegali įranga.

Teigiama, kad yra trys svarbiausi dalykai, į kuriuos reikia atsižvelgti norint apsisaugoti nuo sukčiavimo naudojantis bankomatais: „Pasirinkdami bankomatą, rinkitės vietas, kur Jūs būsite saugus. Stebėkite aplinką. Jeigu kažkas netoli bankomato elgiasi įtartinai ar prisiartina pernelyg arti, nesinaudokite bankomatu.

Jeigu bankomato išorė atrodo neįprastai arba pastebite įsilaužimo ar kitų įtartinų požymių (pvz. neįprasti įrenginiai prie bankomato ertmės, į kurią dedama kortelė), nesinaudokite bankomatu ir nedelsdami praneškite bankui.

Niekada nesinaudokite nepažįstamųjų, kurie paslaugiai siūlo pagelbėti, paslaugomis prie bankomatų ir neleiskite niekam atitraukti Jūsų dėmesio. Stovėkite prie pat bankomato ir pridenkite delnu mygtukus rinkdami PIN kodą. Jeigu bankomatas negrąžina kortelės, nedelsdami informuokite banką".

SEB Vilniaus bankas taip pat pataria baigus naudotis bankomatu nedelsiant įsidėti pinigus ir kortelę į piniginę dar prieš nueinant nuo bankomato bei pasiimti bankomato čekį: „Prieš išmesdami čekius, suplėšykite juos, kad informacija būtų neįskaitoma ir neatkuriama".