Tuo tarpu mirtinai sužalotų trijų berniukų gedintį Aleksandrijos miestelį penktadienio vakarą nušvies žvakių šviesa. Solidarumo akcija bus rengiama ir visoje Lietuvoje.

Visoje Lietuvoje – raginimai uždegti žvakutes

Plazdančių liepsnelių jūra apgaubs Aleksandrijos bažnyčią, kurioje bus pašarvoti žuvusiųjų kūnai.

Kaip DELFI sakė Aleksandrijos seniūnas Donatas Valančiauskas, iš teismo medicinos ekspertizės berniukai tėvams bus grąžinti apie 17-18 val. tuomet ir prasidės gedulo akcija. Laidojami berniukai bus sekmadienį. Jų kapai bus netoliese vienas kito.

Panaši akcija penktadienio vakare vyks Vilniuje, prie Vyriausiojo policijos komisariato, kur susirinkę žmonės ne tik išreikš solidarumą sužuvusių berniukų tėvais, bet ir tokiu būdu pareikš savo protestą prieš vilkinamus įstatymus, kurie kelių „chuliganus“ leistų bausti griežčiau.

Taip pat žmonės skatinami burtis ir kituose miestuose. Mobiliuoju ryšiu keliauja SMS žinutės, kuriomis raginama penktadienį 19 val. uždegti tris žvakutes už žuvusius dešimtmečius visiems Lietuvos žmonėms, kur jie bebūtų.

Apie tai vakar kalbėjo ir Skuodo apylinkių gyventojai, piketuojantys prie rajono policijos komisariato. „Žmonės ne tik norėtų, kad tokių įvykių kaltininkas būtų pamokytas, bet kad daugiau panašių nelaimių nebūtų. Dabar karo keliuose akcija vyksta, o žudynės tęsiasi“, - karčių žodžių nelaimei negailėjo D. Valančiauskas.

Anot seniūno, pastarąsias dienas verkia ne tik Aleksandrijos miestelis, bet ir aplinkinių rajonų gyventojai. „Iš Mosėdžio man pasakojo, kad susirinko į repeticiją meno kolektyvas, tačiau groti taip ir nesugebėjo. Visą repeticiją susirinkę žmonės praverkė“, - sakė pašnekovas.

Pats D. Valančauskas teigė nebuvęs prie Skuodo rajono policijos komisariato, tačiau nemažai miestelio gyventojų budi ten antrą dieną. Spėjama, kad vakar pareigūnų būstinę apgulė apie 600 žmonių minia.

Žmonės viliasi, kad avarijos kaltininkas, pareigūnas Saulius Paulikas bus nubaustas griežčiausia bausme. „Juk viskas atsitiko dieną, visiems matant. Nemanau, kad jis galėtų išsisukti“, - teigė seniūnas.

Skuodo apylinkės prokuratūra penktadienį nusprendė kreiptis į teismą dėl kardomosios priemonės – suėmimo Sauliui Paulikui bei prašys keturiems mėnesiams jį nušalinti nuo tarnybos. „Suėmimo trukmės klausimą spręs teismas“, - teigė Skuodo rajono prokuroras Valdemaras Vaitekūnas.

Žmonės reikalavo atvesti suimtąjį

Skuodo rajono policijos komisariato atstovas spaudai Vygintas Laučys, paklaustas, kokios nuotaikos sklando komisariate, neslėpė apgailestavimo. „Skuodo policijoje dirba daug rimtų vyrų, tačiau vieno žmogaus neatsakingas poelgis nubraukia visų jų darbą. Liūdna“, - teigė pašnekovas.

Anot V. Laučio, penktadienį prie komisariato jau būriavosi nedidelis žmonių būrys. „Buvo atėję grupės žmonių, kurie norėjo pasiteirauti apie tyrimo eigą, kaltinimus. Piktinosi, kodėl bausmės už panašius pažeidimus pernelyg švelnios. Vakar susirinkę žmonės daugiau liejo savo emocijas. Buvo visokių žmonių. Vieni iš tiesų atėjo gedėti, su žvakutėmis. Bet buvo ir girtų, kuriems svarbu tik kur nors pašūkauti.

Žmonės, apimti pykčio, išsakė viską, ką jie galvoja apie policiją. Tačiau buvo daug pykčio, bet mažai argumentų. Kai kurie, pavyzdžiui, reikalavo pamatyti sulaikytąjį“, - pasakojo komisariato atstovas.

Dalis žmonių piketavo prie pareigūno tėvų namų. Avarijos kaltininko motina yra Skuodo rajono tarybos narė, tėvas dirba Skuodo rajono savivaldybės administracijoje. Vyresnysis S. Pauliko brolis – taip pat pareigūnas.

Bręsta perversmas

Skuodo rajono laikraščio „Skuodas“ žurnalistas Eugenijus Zabitis DELFI teigė, kad vietiniai gyventojai daugiausia abejonių turi dėl būsimo teisingumo. Mat rajono policijos komisariate anksčiau jau yra buvę priimta sprendimų, kurie aplinkiniams pasirodė įtartini.

„Kalbama, kad avarijos kaltininkui pritaikytas švelniausias baudžiamojo kodekso straipsnis. Esą patys pareigūnai leido jam išsipagirioti. Pasigirsta nuomonių, kad iki ryto jis ramiai miegojo namuose“, - pasakojo E. Zabitis.

Anot žurnalisto, rajone bręsta nepasitenkinimas visa savivaldybės politika. Kalbama, kad žmonės renka parašus, kad būtų nušalinti visų rajono teisėsaugos įstaigų vadovai. Tačiau E. Zabitis to patvirtinti negalėjo. „Girdėjau tik tiek, kad žmonės kalba, kad esą teisingi sprendimai gali būti priimti tik tuomet, jei pasikeis valdžia“, - teigė pašnekovas.

Atnaujintas tyrimas pareigūno tėvui

Kaip pranešė Lietuvos radijas, Skuodo prokurorai penktadienį nusprendė atnaujinti S.Pauliko tėvo, Skuodo rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo Aloyzo Pauliko, prieš keletą metų sukeltos avarijos tyrimą.

A. Paulikas tuomet sužalojo mažametę mergaitę, tačiau bausmės išvengė. Buvo įtariama, kad jis automobilį vairavo neblaivus. Kraujo mėginys buvo paimtas gydymo įstaigoje, kurioje tuo metu gydytoja dirbo jo žmona Aldona Paulikienė.

Kraujo mėginį, pagal kurį nuspręsta, kad vairuotojas buvo blaivus, A. Paulikienės kabinete paėmė slaugytoja.

Buvo nuspręsta, kad dėl įvykio kalta pati mergaitė, staiga išbėgusi į kelią. Tačiau žmonės jau tuomet kalbėjo, kad dėl rajone viešpataujančio Paulikų šeimos klano pareigūnai užglaistė nusikaltimą.