Vaikų kartu temptis nebūtina?

Anot vienos iš akcijos „Aš ir tu – draugiški šeimai“ iniciatorių – sociologijos doktorantės, Naujųjų religijų tyrimų ir informacijos centro valdybos narės Mildos Ališauskienės, per 90 proc. besilaukiančių Lietuvoje moterų nė sykio nebuvo praleistos be eilės – nei prekybos centre, nei banke, nei valstybinėse institucijose. 82 proc. moterų teigia, kad jų niekada niekas nepraleido be eilės ir su mažamečiais vaikais.

Į klausimą „Ar Jūsų manymu Lietuvoje yra palankios sąlygos auginti vaikus?“ daugiau nei pusė respondenčių atsakė: „Daugiau ne nei taip“.

„Mes tiesiog norime atkreipti visuomenės dėmesį, kad nėščia ar vaikus auginanti moteris negyvena už visuomenės ribų. Ji vaikšto ten pat, kur ir visi, ir kartais jai iš tiesų kyla problemų. Ypač kai nėštumas ne pirmas ir apie kojas jau plakasi vienas ar du pypliai.

Viešumoje tokios moterys dažnai susiduria netgi su neigiamu požiūriu. Nedrausmingi triukšmadariai aplinkiniams kelia neigiamas emocijas. Neretai tenka girdėti, kad vaikų po parduotuves apskritai nėra ko su savimi tampytis“, - įsitikinusi tris vaikus auginanti moteris.

Diskriminaciją M. Ališauskienė ne kartą patyrė savo kailiu. „Kartą su visa šeima užėjo apžiūrėti parodos. Turbūt nepatikėsite – į salę, kurioje buvome, gal sulėkė keturios bobutės ir akylai stebėjo, ką veikia mano dvejų metų vaikas. Blogiausia, ką jis galėjo padaryti, - nuplėšti popieriuką su paveikslo pavadinimu. Prižiūrėtojos, paklaustos, ar tai jau labai didelė netektis, pareiškė: „Mums gi jį reikės klijuoti“, - pasakojo pašnekovė.

Anot moters, panašių konfliktų nekiltų, jei Parodų rūmuose būtų įrengtas specialus kambarys vaikams, kur jie galėtų žaisti ir piešti, kaip yra kitose užsienio valstybėse. „Juk tai daug nekainuoja. Tereikia numesti keletą pagalvėlių, nupirkti keletą rinkinių pieštukų ir dažų bei pasodinti vieną bobutę, kuri vaikus prižiūrėtų“, - įsitikinusi pašnekovė.

Nėščios moterys erzina

Beje, apklausos rezultatai pačias akcijos iniciatores pribloškė. „Nors kitokių Lietuvoje buvo sunku tikėtis“, - įsitikinusi Birutė Jakučionytė, renginių organizatorė, už prisidėjimą prie Lietuvos įvaizdžio formavimo stojant į NATO ir Europos Sąjungą apdovanota Valstybiniais pagyrimo raštais.

Jos teigimu, Lietuvoje besilaukiančios moterys ne tik nesijaučia palaikomos ar sveikinamos, bet dar patys artimiausi žmonės joms siūlo darytis abortus arba nukreipia pas ginekologus dėl kontracepcijos.

Akciją pradėjusių moterų idėjos – motinos ir vaiko kambariai viešose vietose, atskiros kasos prekybos vietose ir automobilių stovėjimo vietos nėščiosioms bei žmonėms su kūdikiais, taip pat dėmesį atkreipiantys lipdukai „Užleisk nėščiąją arba šeimą su mažamečiais vaikais“ viešose įstaigose bei visuomeniniame transporte. Jei akciją palaikytų verslininkai, ateityje, anot M. Ališauskienės, būtų galima rengti draugiškiausio šeimai prekybos centro ar vaistinės rinkimus.

Verslininkai iniciatyvą palaikytų

Anot „Rimi“ prekybos tinklo atstovės ryšiams su visuomene Rasos Juodkienės, projektas įrengti kasą nėščiosioms ir moterims su mažais vaikais jau yra ir tikrai bus įgyvendintas. „Kitų šalių patirtis parodė, kad tokie dalykai puikiai prigyja. Jei iniciatyvos autorės kreipsis į mus, manau, palaikysime ir kitas jų iniciatyvas“, - teigė pašnekovė.

Vilniaus prekybos ir pramogų sostinės „Akropolis“ valdytojas Česlovas Urbonavičius sutiko, kad nėščiosioms ir vaikus auginančioms mamoms dėmesio viešose vietose iš tiesų trūksta, tačiau nemano, kad jas išgelbėtų apie mandagumą primenantys lipdukai.

„Sutinku, kad tautą reikia auklėti. Netgi galėčiau paskaityti paskaitą, tačiau daugiau iš manęs kažko tikėtis sunku“, - juokavo pašnekovas, savo galantiškumu moteris žavėjęs pernai vykusiame muzikiniame šou „Žvaigždžių duetai“.

Anot Č. Urbonavičiaus, pokyčius reikėtų pradėti nuo darželio ir mokyklos. „Juk ten berniukams niekas neaiškina, kad mergaitės negalima mušti, ją reikia praleisti pirmą. O kai žmogus jau subrendęs, panašūs lipdukai prie kasų iš marketingo pusės atrodytų keistai“, - įsitikinęs pašnekovas.

Šiuo metu „Akropolyje“ yra mamos ir vaiko kambarys, o jo patalpose įsikūrusioje „Presto“ kavinėje galima rasti penkias kėdutes kūdikiams. Kasa, kurioje būtų aptarnaujamos tik nėščiosios arba žmonės su vaikais, anot Č. Urbonavičiaus, sukeltų daugiau bėdos nei naudos. Į ją plūstų visi, o neaptarnauti gal dar ir pasipiktintų.

„Automobilių aikštelėje prie „Akropolio“ įsteigėme vietas neįgaliesiems, apsaugininkus pastatėme, ir vis tiek ten stato bet kas. Konfliktai kartais net į muštynes perauga“, - atviravo pašnekovas.

„Tai žmonių tolerancijos problema“, - pritarė UAB „Maxima LT“ atstovas Giedrius Juozapavičius. Tačiau panašios iniciatyvos, anot G. Juozapavičiaus, svarstomos ir šiame tinkle. Neatmetama ir specialių kasų galimybė.

„Pirmiausia tai galėtų būti tik kaip eksperimentas daug kasų turinčiose parduotuvėse. Reikėtų stebėti žmonių reakciją. Mat jau turime liūdną patirtį su greito aptarnavimo kasomis, į kurias turėtų kreiptis iki 5 prekių perkantys žmonės. Prie jų stojasi bet kas, - teigė pašnekovas. – Dėl automobilių aikštelės – dar daugiau problemų. Vietos neįgaliesiems įteisintos įstatymais. O kaip mes baustume tuos, kurie atsistoja į mamytėms skirtas vietas? Taigi viskas priklauso nuo pačios visuomenės sąmoningumo“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją