Galima iš Cao Bang važiuoti autobusu 270 km iki Hanojaus ir dar 170 km iki Ha Long. Kažkodėl šita mintis manęs nevilioja, nes tai reikštų, kad turėčiau grįžti tuo pačiu keliu, kaip atvažiavau.

Nusprendžiu apsukti gražų ratuką Vietnamo šiaurės rytuose ir važiuoti į Lang Son, o iš ten bandyti nuvykti į Ha Long. Kelionių gide rašoma, kad, norint pamatyti Ha Long įlanką, reikia vykti ne į to paties pavadinimo miestą, o į Bai Chay. Cao Bang, Lang Son, Tien Yen, Bai Chay… kartoju šituos pavadinimus kaip maldą. Svarbu ne tik kaip galima teisingiau juos ištarti (tariasi kitaip, nei rašosi), bet ir nesupainioti sekos. Man nepaprastai pasiseka, nes paklausus viešbutyje, kada išvyksta autobusai į Lang Son, kažkieno draugai pasisiūlo mane pavėžėti. Dardu kalnuotais keliais su 3 vietnamiečiais, iš kurių nė vienas nekalba angliškai. Kalnų keliuose kilometrai nieko nereiškia, atstumą geriau matuoti valandomis. Man dvigubai pasisekė: lietingasis sezonas neįsibėgėjęs, ir keliai dar neužtverti nuošliaužomis.

Gamta šiose vietose nuostabi, ypač mistiškai atrodo rytinės miglos pridengtos kalvos. Labai dėkinga draugiškiems vietnamiečiams, pasisiūliusiems mane pavežti iki Lang Son. Automobiliu atstumą įveikėm per 4 valandas, kai autobusu būčiau dardėjusi mažiausiai 6. Ką reiškia važiuoti visuomeniniu transportu Vietname, savo kailiu įsitikinu įsėdusi į mikroautobusą važiuoti į Bai Chay. Autobusiukas stoja virur, kur tik jį sustabdo. Žmonių ir daiktų sparčiai daugėja. Labai stambius krovinius sukelia ant stogo, bet ir salone jų užtenka. Mano kuprinė nukeliauja “kažkur”, o ten, kur turėtų būti vieta mano kojoms, pastatoma didžiulė dėžė. Kažkam išbyrėjo apvalūs vaisiai, kurie užpildo laisvą erdvę tik pajudinus koją. Paspiri, jie vėl atrieda. Nenuobodu.

Maniau, kad autobusiuke telpa apie 15 žmonių, bet, pasirodo, klydau. Važiavo bent 30 žmonių ir daiktai. Kas tikrai gerai, važiuojant visuomeniniu transportu, kad susimokėjus už kelionę iki galutinio taško, daugiau mokėti nereikia, net jei persėdi į kita autobusą. Nors nėra jokių bilietų, jie kažkaip pasikeičia pinigais ir keleiviais.

Mane autobusiukas išlaipino Tien Yen kaimelyje. Kažką iš vietinių įpareigojo sustabdyti autobusą ir mane įsodinti, o pats nuvažiavo. Taip keliaujant viskas priklauso nuo vietinių sąžiningumo, nes jokia kalba susikalbėti neišeina, į kokį autbusą įsodina, tuo ir važiuoji. Kelias link Ha Long eina įlankos pakrante. Nenuobodu žiopsoto pro langą, nes atsiveria įspūdingi vaizdai. Kai prasideda miestai, kokį penktą kartą viliuosi, kad tai Bai Chay, bet ir vėl autobusas pravažiuoja nesustodamas. Galiausiai sustoja autostradoje prie perėjos. Parodo kryptį į kairę - va ten Bai Chay, o autobusas į miestą neužsuks…

Kadangi Ha Long įlanka - viena iš labiausiai turistų lankomų vietų Šiaurės Vietname, tikiuosi rasti daugybę viešbučių, restoranų, ekskursijų, suvenyrų parduotuvių… visko, kas būdinga turistų lankomoms vietoms. Motoroleriai-taksi lenda taip įkyriai, kad iš principo einu pėsčiomis. Tvanku, kuprinė slegia, kur einu - nežinau. Prasideda gyvenvietė. Ar tai Bai Chay - nežinau. Užeinu į vieną viešbutį, užrašai kinų ir vietnamiečių kalba. Angliškai nesusikalbu. Išeinu lauk.

Kitame viešbutyje vėl tas pats. Galiausiai įkišu nosį į nemažą, gana naują viešbutį. Angliškai susikalbėti nepavyksta. Pradėjus klausinėti, ar į kainą įskaičiuoti pusryčiai ir internetas, kaina tiesiog sumažėja nuo 20 USD iki 15 USD už naktį. Pusryčiai pasidaro nebesvarbūs. Gaunu didžiulį gražų kambarį 6 aukšte. Švaru, gražu ir jokių sienomis lakstančių driežų. Negalėjimas susikalbėti su viešbučio personalu labai nervina.

Einu į kitą viešbutį pasiklausti, kur yra uostas. Noriu paplaukioti laivu po Ha Long įlanką. Halong reiškia vietą, kur drakonas leidžiasi į vandenį. Vietovė su 775 salomis, užimanti 434 kv. km, paskelbta UNESCO pasauliniu gamtos paveldu. Ha Long įlankos salelės - įvairiausių dydžių ir formų, kai kuriose jų yra įspūdingos olos. Bai Chay miestelyje yra uostas iš kurio plaukia daugybė laivų, tad nesunku pasirinkti įvairiausios trukmės pasiplaukiojimus. Ir čia buvo vienintelė vieta per visą kelionę, kur mane apgavo. Kadangi niekur negalėjau susikalbėti angliškai, kai uoste prie manęs priėjo moteris ir pasisiūle padėti nupirkti bilietą pasiplaukioti laivu už 15 USD, sutikau negalvodama. Tačiau plaukiojimas vietoj žadėtų 5 valandų truko tik 2.

Vėliau prie bilietų kasų radau išsamią informaciją anglų kalba su laivų maršrutais ir kainomis. Buvo galima pačiai nusipirkti bilietą ir pasiplaukioti už 5 USD. Įlanka tikrai labai graži. Tačiau nepasisekė su oru - labai lijo. Esant geram orui galima nuvykti į Ha Long įlankoje esančią Cat Ba salą. Joje yra nacionalinis parkas, po kurį galima smagiai pasivaikščioti. Dar viena dienos nesėkmė: pietūs. Sušalusi ir sulyta nusprendžiau save pamaloninti maistu. Nesu tikra, bet tai galėjo būti kelionių gide išgirtasis Asia restoranas. Tai buvo brangiausi ir šlykščiausi mano pietūs per visą kelionę. Virta žuvis su daržovėmis dvokė šiukšlių konteineriu, o virtos daržovės prie jos tebuvo virtas pekino kopūstas.

Galbūt dėl gausios reklamos per daug tikėjausi, nes likau nusivylusi Ha Long įlankos vaizdais, kurių nepamačiau dėl bjauraus oro, prastu aptarnavimu ir šiukšlina aplinka palei įlanką.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją