Pasakymas „aprangos kodas“ kilęs iš angliškojo „dress code“ ir skirtas apibrėžti taisykles, pagal kurias rengiasi klerkai vienoje ar kitoje firmoje. Aprangos kodas – tai privalomi kai kuriose kompanijose vilkimi drabužiai, griežtai parinkti pagal tam tikrą stilių, arba uniforma. Aprangos kodas puikiai tinka nemėgstantiems atkreipti į save dėmesio, bet yra tikras iššūkis nenorintiems susilieti su bendra mase.

Stiliaus griežtumas priklauso tik nuo firmos vadovo, parinkusio savo darbuotojams vienokį ar kitokį aprangos kodą. Apranga neturi atitraukti nuo darbo ir kartais skirta atkreipti į save kliento dėmesį, kad forma ar stilius imtų asocijuotis būtent su ta firma. Pas mus toks „kodavimas“ ne toks dažnas, gal dėl to aprangos kodą dažniausiai suvokiame kaip griežtą kostiumą. Užsienyje griežtas stilius jau nebėra toks populiarus, svarbesni tampa geras skonis ir tvarkingumas.

Kaip madingu dalykiniu garderobu nuskaidrinti darbo valandas? Kaip atnaujinti savo aprangą ir jaustis patogiai visą darbo savaitę bei likti madingai? Pradedame šį sezoną dizainerių siūlomų kolekcijų apžvalgą.

Kostiumėlis

Pasirinkimas turi būti itin tikslus. Su kostiumėliu įgaunate pasitikėjimo savimi ir išlaikote moteriškumą, kuris ir suteikia jums dalykiškos moters įvaizdį. Šį sezoną mada siūlo jums rinktis iš dviejų pagrindinių variantų. Pirmiausia, siauri siluetai su pieštuko formos sijonais ir patrumpintais prigludusiais švarkais. Tai gan tradiciniai modeliai. Antra, prie tokių patrumpintų prigludusių švarkų deriname plačius sijonus (kliošo, klostuotus ar suimtus ties talija). Beje, šiame variante rankovės turėtų būti įprasto ilgio, o štai pirmuoju atveju labiau tiktų trijų ketvirčių ilgis.

Patys madingiausi atspalviai – žinoma, pilka, juoda (prislopinta), tamsiai rusva. Gali būti ir ekstremalesni variantai – pavyzdžiui, raudona ar fuksijų spalva, bet net jei šios spalvos džiugina akis, darbo dienai gali būti pernelyg ryškios.

Kelnės

Šį sezoną dalykiškai moteriai dizaineriai rekomenduoja plačias minkšto silueto kelnes be griežtų linijų. Toks siluetas pamažu išstumia vasarą buvusias tokias populiarias siauras kelnes.

Pasirodo, kad plačios kelnės labai moteriškai atrodo su trumpomis plono trikotažo palaidinėmis. O su trumpais švarkeliais, perjuostais plačiais diržais, galima sukurti dabar madingą „smėlio laikrodžio“ siluetą.

Madingos spalvos lieka tos pat – pilka (tamsiai), smėlio (taip pat tamsesnė nei paprastai). Galima rinktis tamsiai mėlyną, rudą, juodą spalvas.

Tamsi apačia, šviesus viršus

Kažkada mums tai atrodė nuobodu, kadangi būtent taip mus mokė rengtis mokykloje. Ir būtent toks drabužių derinys ilgą laiką praeito amžiaus viduryje buvo „dirbančios moters“ idealu (dalykinio stiliaus užuomazgos tuomet tik formavosi). Tai buvo padorus ir neiššaukiantis stilius.

Ir štai įvairios šios taisyklės variacijos netikėtai grįžta labai simpatiškais pavidalais. Pavyzdžiui, Alice Roi siūlo variantą moksleivėms ir studentėms: balta palaidinukė trumpomis rankovėmis su patrumpintu tiesiu sijonu, per taliją perjuostu odiniu diržu su metaline dekoratyvine sagtimi.

Celine variantas, skirtas ne tiesiog subrendusiai, bet ir labai pasitikinčiai savimi moteriai, išsiskiria seksualumu. Lakoniška šviesi palaidinė su plačiomis rankovėmis su siauru juodu lygaus atlaso sijonu, pagyvintu giliu skeltuku.

O Salvatore Ferragamo variantas skiriasi net šiokiu tokiu agresyvumu, tinkančiu šiuolaikinei moteriai. Prie tiesaus sijono su juodos odos apdaila ir baltos vyriško stiliaus palaidinukės siūlomas ir juodas megztinis aukšta atverčiama apykakle. Patys tradiciškiausi modeliai, kuriuos galima priskirti retro stiliui, matomi Louis Vuitton ir Ralf Lauren kolekcijose.

Kai kas naujo

Vis dėlto, visa tai vilkėjome ir pernai, ir užpernai, ar ne tiesa? Kai atsibosta tų pačių variantų pasikartojimas, mados kolekcijose galima atrasti ir šį tą naujo, kas tiks ir biure, ir auditorijoje, ir meno salone.

Taigi Etro kolekcijoje galima pamatyti pailgintą švarką-tuniką su asimetrišku susegimu, Versace siūlo vilkėti lakoniškas minimalistines monochromines suknias su patrumpintais tamsių atspalvių plono trikotažinio džersio megztiniais, Valentino demonstruoja komplektą iš rusvo tvido su ilgu tiesiu švarku ir tiesiu patrumpintu sarafanu.

Įdomiu ir madingu pasirinkimu gali tapti vilnos, trikotažo, tvido, medvilninio audinio suknios, kurios atkartos jūsų kūno kontūrus ir nebus pernelyg iššaukiančios ar seksualios.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją