Nustatyta, kad piene yra daugiau kaip 200 įvairių medžiagų, reikalingų organizmo ląstelėms atsinaujinti ir energijai gauti.

Pieną sudaro apie 88 proc. vandens, 3-6 proc. riebalų, 2,5-3,5 proc. baltymų, 4-5 proc. laktozės (pieno cukraus), 0,7 proc. mineralinių medžiagų, vitaminų. Pieno produktai, yra pagrindinis kalcio ir magnio šaltinis. Naudingiausiais pagal maistingumą bei kalcio kiekį yra fermentinis sūris, kuris nokintas arba nenokintas, minkštas arba puskietis, kietas arba labai kietas turėtų būti augančio, turinčio labai didelį protinį bei fizinį krūvį žmogaus mitybos racione.

Parduotuvių lentynose galite rasti:

nenugriebto pieno (riebalų kiekis ne mažesnis kaip 3,5 proc. riebumo),

pusriebio pieno (riebalų kiekis ne mažesnis kaip 1,5 proc. ir ne didesnis kaip 1,0 proc. riebumo),

nugriebto pieno (riebalų kiekis ne didesnis kaip 0,5 proc. riebumo),

termiškai apdoroto pieno riebalų kiekis 2,5 proc. riebumo.

rūgpienio (grynomis pieno rūgšties streptokokų kultūromis raugintas pienas),

kefyro (gėrimas iš pieno, rauginto natūraliu kefyro raugu),

jogurto (gaunamas rauginant pasterizuotą pieną su kitais pieno produktais arba be jų). Jogurte turi būti daug gyvybingų raugo mikroorganizmų. Jų priedams naudojami vaisiai, uogos, daržovės, grūdų produktai, medus, šokoladas, kakava, kava, riešutai, prieskoniai, kiti natūralūs ir nekenksmingi produktai, taip pat vitaminai, cukrus, mineralinės medžiagos ir t.t.

Šis tas apie sūrį

Ar žinote, kad:

nokinamas sūris netinka vartoti tik ką pagamintas ir turi būti išlaikytas tiek laiko, tokioje temperatūroje ir tokiomis sąlygomis, kuriose įvyktų būdingi sūriui fizikiniai ir cheminiai pokyčiai,

pelėsinis sūris noksta dėl tam tikrų pelėsių augimo sūrio masėje arba paviršiuje,

sūryminis sūris - sūryme nokinamas sūris,

nenokinamą arba šviežią sūrį tinka vartoti tik ką pagamintą,

lydytas, tepamasis sūris, gaminamas iš sūrio, pridedant arba nepridedant kitų pieno produktų ir gaunamas maišant, lydant ir emulguojant sūrį karščiu ir emulsikliais.