Kuo čia dėtas Cezaris?


Spėjama, kad cezario pjūvio operacijos pavadinimas kilęs nuo Romos imperijos laikais veikusio įstatymo „Lex cesarea“, kuris reikalavo, kad vaisius būtų išimtas iš gimdymo metu mirusios motinos įsčių norint jį išgelbėti, pakrikštyti ar atskirai palaidoti.

Kai kurie šaltiniai teigia, kad tokiu būdu gimė vienas iš Cezario protėvių, kiti, – kad pats karvedys gimė jo motinai atlikus pjūvį. Pavadinimo kilmė jau seniausiai pamiršta, bet tokiu būdu gimusių žmonių pasaulyje vaikšto maždaug tiek pat kiek ir kinų tautybės žmonių.

Kokiais atvejais atliekama Cezario pjūvio operacija?

Ši operacija gali būti atliekama planine ir skubia tvarka. Situacijų daug ir įvairių, visais atvejais gimdymo taktiką parenka gimdyvę prižiūrintis gydytojas.

Planine tvarka gimdymas cezario pjūvio būdu gali būti numatytas esant neatitikimui tarp vaisiaus ir motinos dubens matmenų, kai gimdyvė serga tam tikromis ligomis ir gimdymas natūraliais takais yra draudžiamas, esant netaisyklingai vaisiaus padėčiai ir t.t. Ši operacija gali būti atliekama skubia tvarka, t.y. nelaukiant gimdymo termino, pavyzdžiui, esant preeklampsijai, eklampsijai, vaisiaus hipoksijai, kai kurioms akušerinėms-ginekologinėms būklėms.

Ar galima prašyti gydytojo, kad būtų atlikta cezario pjūvio operacija? Kiekviena operacija turi savo indikacijas. Oficialiai Lietuvoje Cezario pjūvio operacija vien tik nėščiosios pageidavimo pagrindu – neatliekama.

Beje, Pasaulinės sveikatos organizacijos pozicija tuo klausimu yra tokia: atlikti Cezario pjūvio operaciją vien tik motinos pageidavimu yra neetiška. Bet, kaip yra praktikoje, žinome daugelis.

„Patogus“ gimdymas?

Vakarų pasaulyje savanoriškas gimdymas cezario pjūvio būdu tampa vienu iš mados dalykų. Pasipuošusios, pasidariusios šukuosenas ir nagus nusilakavusios mamytės į gimdymą atvyksta kaip į šventę. Jos nenori, kad kūdikis, pirmą kartą pamatęs mamytės veidą, matytų paraudusias akis. Be to, „gimdant“ cezario pjūvio būdu būsimoji mamytė aktyviai nedalyvauja: nelaukia, kol atsidarys gimdos kaklelis, kiekvieno sąrėmio metu nežvilgčioja į laikrodį ir nelaukia to momento, kai pagaliau jai leis stangintis, kad taip lauktas mažylis pagaliau išvystų dienos šviesą.

Tikriausiai tokia gali būti gimdymo idilė: viskas gražu ir tvarkinga, jokio skausmo, vaikas prie mamos krūties, ir visi patenkinti. JAV privačiose klinikose tokiu būdu gimsta 50 procentų naujagimių, o Brazilijoje – net 80 procentų visų naujų piliečių. Deja, kiekviena lazda turi du galus. Kiekvienas pliusas turi ir savo minusą. Gamta ne veltui sukūrė gimdymo takus, užuot pasirūpinusi galimybe pagimdyti „pro bambą”.

Ar ši operacija pavojinga?

Bet kokia operacija, net ir elementariausias danties pašalinimas, turi savų pavojų. Cezario pjūvio operacija atliekama itin dažnai, ji yra saugi, tačiau operacijos metu perpjaunama pilvo siena bei gimda. Gali būti pažeisti pilvo raumenys, šlapimo pūslė, į pooperacinę žaizdą gali patekti infekcija, egzistuoja ir tokių komplikacijų, kaip tromboembolija, masyvus kraujavimas, pavojus.

Po cezario pjūvio operacijos nerekomenduojama pastoti anksčiau nei po 2 metų, o štai tikimybė, kad moteriai bus problemų dėl pastojimo ir vaisiaus nešiojimo – padidėja. Žaizda paprastai gyja apie 6 savaites. Ilgą laiką negalima kelti nieko sunkaus, be artimųjų pagalbos sunku savarankiškai prižiūrėti mažylį. Be to, organizmas nespėja tinkamai pasiruošti vaikelio atėjimui, todėl pienas gali atsirasti vėliau nei gimdžiusioms natūraliai.

Kai kurie psichologų tyrimai rodo, kad pati mama „nesusivokia“, kas iš tikrųjų nutiko, ir kad ji JAU pagimdė, kitaip tariant – motinystės instinktas vis dar gali „snausti“, laukdamas savo laiko.

Ar cezario pjūvio būdu gimę vaikai sveikesni?

Visuomenėje egzistuoja nuomonė, kad šiuo metodu gimę vaikai netraumuojami ir dėl to yra sveikesni, pavyzdžiui, išvengia cerebrinio paralyžiaus. NETIESA. Kai kuriais neurologiniais sutrikimais, cerebriniu paralyžiumi vaikai gali sirgti dar būdami mamos įsčiose, tiesiog ligos požymiai pasireiškia vėliau. Kita vertus, gimstant natūraliais takais, naujagimio krūtinės ląsta suspaudžiama, išstumiamas skystis iš kvėpavimo takų, pirmas įkvėpimas būna gilesnis.

Cezario pjūvio būdu gimusiems vaikams dažniau diagnozuojamas kvėpavimo sutrikimo sindromas. Be to, operacijos metu gali būti kliudytas ir vaikelis. Nebijokite, šios operacijos metu neįmanoma pažeisti gyvybiškai svarbių vaikelio organų.

Kada galėsiu grįžti namo?

Atlikus cezario pjūvio operaciją (esant sveikam išnešiotam kūdikiui) išrašoma iš ligoninės 5–7-tą parą po operacijos. Gimdant natūraliu būdu – 2–3 parą po gimdymo.

Randams - ne!

Laikai, kai visi aplinkiniai, pamatę pilvą, galėjo jūsų paklausti apie patirtį gimdant Cezario pjūvio būdu, jau praeityje. Ir pliaže galėsite degintis, ir pirtelėse kaitintis ir vargu ar kas pastebės ant jūsų pilvo pjūvio žymes. Cezario pjūvis daromas apatinėje pilvo dalyje, natūralios odos raukšlės projekcijoje, audiniai susiuvami specialia siūle, taigi randas būna nedidukas. Siekdamos kuo optimalesnių rezultatų, vos sugijus žaizdai, galite pradėti imtis specialių priemonių – tepti randų gijimą skatinančiu kremu. Jis sumažina nemalonius pojūčius, su randu susijusį niežulį, spalvos pasikeitimą, o kartu ir paplokština, suminkština ir palygina randus.

Mitai ir tiesa apie...

Mitas 1: Cezario pjūvio operacija – saugesnė nei natūralus gimdymas.

Tiesa – Įvertinus komplikacijų bei mirčių dažnį, natūralus gimdymas yra saugesnis tiek mamai, tiek vaikeliui.

Mitas 2: Sveikai moteriai atlikus cezario pjūvį, bus išvengta šlapimo nelaikymo vėlesniu laikotarpiu.

Tiesa – moksliniai tyrimai įrodė, kad cezario pjūvio operacija nesumažina šlapimo nelaikymo tikimybės vėlesniu gyvenimo periodu. Norėdamos išvengti šlapimo nelaikymo vyresniame amžiuje, verčiau darykite Kegelio pratimus (mankštinkite tuos raumenis, kurie padeda sulaikyti šlapimą), išlaikykite idealų kūno svorį, nerūkykite ir t.t.

Mitas 3: jei vieną kartą buvo atlikta cezario pjūvio operacija, kiti vaikai gims tuo pačiu būdu.

Tiesa – Kiekvieno nėštumo atveju gimdymo taktika parenkama individualiai. Jei Jums buvo atlikta cezario pjūvio operacija – turite lygiai tiek pat galimybių kitą vaikelį pagimdyti natūraliu būdu.

Mitas 4: Cezario pjūvio metu moteris miega, todėl nepamato vos gimusio vaikelio.

Tiesa – paprastai šios operacijos metu nuskausminamųjų vaistų suleidžiama į stuburo kanalą, taigi nuskausminama tik apatinė motes kūno dalis, moteris nemiega. Užgimus vaikeliui, jį mato ir girdi.