"Visame pasaulyje laisvų programų vartotojai naudojasi aukščiausio lygio programine įranga. Jas įsidiegę verslininkai išvengtų šiuo metu Lietuvoje ypač aktualios nelegalaus naudojimo problemos", - sakė federacijos ekspertas Mykolas Okulič-Kazarinas.

Ekspertas siūlo smulkaus ir vidutinio verslo bendrovėms naudotis galimybe ir nemokamai savo darbo vietose įsidiegti programinę įrangą, kurios platinimas ir naudojimas nėra ribojamas. Atviro kodo programos gali būti specialiai pritaikomos skirtingos pakraipos įmonėms ir pavieniams vartotojams.

Vartotojų federacijos iniciatyvą paskatino šiuo metu Lietuvos Respublikos Seimui pateiktas įstatymo dėl smulkaus ir vidutinio verslo statuso projektas. Vartotojų federacijos ekspertas rekomenduoja susipažinti ne tik su reklamuojamais bei proteguojamais programinės įrangos produktais, bet ir su laisvų programų galimybėmis.

"Lietuvos verslo bendruomenė yra nepakankamai informuota apie šių programų egzistavimą. Perėjimas prie jų gali sukelti organizacinių problemų. Jas padėtų spręsti konsultacijos, seminarai bei speciali metodinė medžiaga. Toks programų vartotojų paruošimo projektas turėtų būti finansuojamas valstybės", - mano M.Okulič-Kazarinas. Pasak jo, verslininkus galėtų konsultuoti visuomeninio judėjimo "Atvirasis kodas Lietuvai" nariai.

"Atvirasis kodas Lietuvai" susibūrė daugiau nei prieš metus. ELTA primena, kad šiemet rugpjūčio mėnesio pabaigoje Rumšiškėse susirinkę judėjimo aktyvistai nusprendė steigti visuomeninę organizaciją. Judėjimo tikslas - atvirojo kodo programų privalumų pristatymas visuomenei.

Atvirojo kodo programinė įranga - kompiuterių programos, kurių vartojimas ir kopijavimas nėra apribotas, be to, laisvai prieinamas jų programos tekstas - "kodas". Todėl kvalifikuotas programuotojas jas nesunkiai tobulina bei prireikus taiso jų klaidas. Skirtingai nei ribotų kopijavimo teisių produktai, alternatyvios laisvosios programos ir jų patobulinimai yra prieinami vartotojams. Jas galima kopijuoti ir toliau platinti nesibaiminant sankcijų dėl piratavimo.