Dalis jaunimo organizacijų yra pareiškusios paramą vienam ar kitam kandidatui, tačiau didelė dalis būsimų rinkėjų savo sprendimų nepaskelbė ar dar nėra apsisprendę.

Paramą M. Sinkevičiui deklaravo Vilniaus jaunimo organizacijų sąjunga „Apskritas stalas“, Lietuvos sakaliukų sąjunga, Lietuvos socialdemokratinio jaunimo sąjunga. Kandidatas yra šių organizacijų narys.

Š. Frolenko nepriklauso jokiai jaunimo organizacijai, tačiau jį remia Lietuvos studentų atstovybių sąjunga, Lietuvos skautija, Ateitininkų federacija ir kitos.

Tiesa, neatmetama galimybė, kad viešai paramą vienam kandidatui deklaravusių organizacijų atstovai slaptai gali balsuoti už kitą pretendentą.

Du kandidatai

„LiJOT – stipri organizacija, vykdanti daug ir įvairių veiklų, tačiau didelė dalis jų – orientuotos į savo organizacinę struktūrą ir dažnai prasilenkia su realiais narių poreikiais. Mano akimis – LiJOT‘ui reikia daugybės permainų, atgimimo“, - DELFI sakė M. Sinkevičius.

Jis įsitikinęs, kad organizacija turi sugrįžti prie realiais poreikiais grįsto narių interesų atstovavimo, regioninės jaunimo politikos skatinimo, veiklos kokybės sistemų kūrimo ir palaikymo.

M. Sinkevičius Vilniaus universitete yra baigęs vadybos ir verslo administravimo bakalauro studijas, mokosi ISM Ekonomikos ir vadybos universiteto Tarptautinės vadybos ir marketingo magistrantūroje.

„Dirbdamas LiJOT ir jos narių labui sieksiu ne tik tęsti pradėtus darbus, bet ir įnešti jaunimo organizacijų poreikius atitinkančių pokyčių. Esu tikras, kad galėsiu užtikrinti LiJOT buvimą platforma dialogams, Lietuvos jaunimo organizacijų interesų atstovavimui ir iniciatyvoms, bei siekti jaunimui ir jaunimo veiklai aktualių pokyčių“, - žada kitas kandidatas Š. Frolenko.

Jis yra Mykolo Romerio universiteto Teisės ir valdymo trečiakursis.

Ilgą laiką LiJOT prezidento posto siekdavo tik vienas kandidatas, jis būdavo iš einančio pareigas prezidento komandos. Paskutinį kartą du kandidatai LiJOT prezidento rinkimuose varžėsi prieš 8 metus.

Spėjama, kad Lietuvos jaunimo organizacijos, kurios pasiilgusios permainų skėtinės organizacijos vadovybėje, šiemet gali parodyti didesnį palankumą kandidatui „iš šalies“ - M. Sinkevičiui. Š. Frolenko šiuo metu vadovauja LiJOT biurui - praktiškai, jis yra dabartinio prezidento Miroslavo Monkevičiaus pavaduotojas.

Dėmesio prašo regionai

„Labai gerai, kad šiemet rinkimuose dalyvauja ne vienas kandidatas, - DELFI sakė Lietuvos skautų organizacijos vadovė Živilė Kubilienė. - Pasirinkdami Šarūną mes įvertinome ne tik tą aplinkybę, kad jis yra iš biuro, bet ir asmenines kandidato savybes. Mums taip pat labai svarbu, kad jis nepriklauso jokiai politinei organizacijai“.

„LiJOT`as yra tapęs organizacija, kuri dirba tik dėl savęs, vadovaujantys žmonės pasidaro sau karjerą ir išeina. Mes tikime, kad Mindaugas darbuosis dėl visų organizacijos narių. Jis turi tam įgūdžių“, - teigė Vilniaus jaunimo organizacijų sąjungos „Apskritas stalas“ pirmininkas Darius Skusevičius.

Kauno jaunimo organizacijų sąjungos „Apskritasis stalas“ pirmininkas Rytis Budrius teigia, kad kauniečiai palaikys tą kandidatą, kuris pasirodys labiau orientuotas į regioninę jaunimo politiką. „Suprantame, kad naujasis prezidentas stebuklų nepadarys, tačiau mums svarbu, kad būtų atstovaujamas Kauno regionas. Šiandien LiJOT strategijoje regionai nėra minimi, o dabartiniai vadovai netgi leidžia sau viešai sakyti, kad taryba regionų neatstovauja“, - teigė R. Budrius.

LiJOT prezidentas bus renkamas Asamblėjoje, kuri vyks sostinėje rugsėjo 22-23 dienomis. Prezidentą slaptu balsavimu rinks 39-ių balso teisę turinčių šalies jaunimo organizacijų atstovai. Iš viso LiJOT vienija 55 didžiausias nacionalines ir regionines jaunimo organizacijas, kurioms priklauso daugiau nei 200 tūkst. jaunų žmonių.