Rugsėjo 16-22 dienomis visoje Europoje minima Judrioji savaitė. Jos atidarymas vakar vyko miesto Savivaldybėje. Panevėžio dviračių klubas antro aukšto fojė parengė savo nario, fotografo Virginijaus Benašo parodą „Keturi ratai veža“. Jai originalumo suteikė tai, kad nuotraukose užfiksuotas dviratininkų gyvenimas, sustabdytos akimirkos eksponuojamos ant ratuoto stendo, simbolizuojančio dviratį. Klubo „Dviračiai“ vadovas Alfonsas Barauskas tvirtino, kad ši paroda – tarsi organizacijos 12 metų darbo ataskaita ar jos diplominis darbas. Šiuo metu V.Benašas kuria filmą apie panevėžiečius dviratininkus.

V.Benašas prisimena, kad rengiant parodą ypač įsimintina buvo fotosesija Skaistakalnio parke. Kuriant retro stiliaus nuotrauką, kuriai pozavo garbaus amžiaus skrybėlėto džentelmeno vaidmenį atlikęs A.Barauskas ir damą suvaidinusi sveikuolių klubo „Atgaiva“ atstovė Valdonė Meškauskienė, buvo gardaus juoko. Mat vyriškiui nuolat krito priklijuojami ūsai, o platų damos sijoną įsuko dviračio ratas.

Linkėjo būti matomiems

Gana gausiai į parodą susirinkusių jos dalyvių buvo paprašyta pasirašyti ant garbės juostos. Parodai ją teko pailginti nuo 8 iki 10 metrų. Ant jos yra daugelio žmonių, pasisakančių už važiavimą dviračiais, parašų.

Už tai, kad užkietėjęs dviračių sporto aistruolis A.Barauskas ne tik valdininkus, bet ir jo Ekscelenciją Panevėžio vyskupą Joną Kaunecką sugebėjo pasodinti ant dviračio, jam Apskrities viršininko administracijos Kultūros, sporto ir turizmo tarnybos vedėja Raimonda Valaitienė įteikė dar vienos ekologiškos transporto priemonės simbolį – keraminį Pegasą.

Po parodos pristatymo vykusioje spaudos konferencijoje Panevėžio miesto vyriausiojo policijos komisariato Eismo priežiūros skyriaus vadovas Virginijus Mačėnas sveikino idėją kurti dviračių takus ne tik mieste, bet užmiestyje. Anot pareigūno, dėl lindimo žiemą į šaltą vandenį ir šios procedūros sveikumo galima būtų ginčytis, bet neabejotina, kad dviračiu važinėti tikrai sveika. V.Mačėnas pažymėjo, kad Panevėžio dviratininkai gana drausmingi, tik reikėtų pasistengti jiems būti matomesniems – dėvėti specialias šviesą atspindinčias liemenes.

Lietuviai – pirmesni

Ekologijos skyriaus vedėja Zita Tverkutė paskelbė įdomią informaciją. Jos tvirtinimu, nors dviračių eismo pradininkais Europoje laikomi prancūzai, Lietuvoje kur kas anksčiau ši transporto priemonė buvo pradėta propaguoti. Z.Tverkutė teigė, kad esame per daug kuklūs. Iš tikrųjų panevėžiečiams reikėtų surinkti medžiagą, įamžinti ją ir informaciją, liudijančią, kad ne prancūzams turėtų atitekti garbė, reikėtų išsiųsti Europos direktoratui.

Klubo „Dviračiai“ vadovas A.Barauskas pasidžiaugė, kad Panevėžio mieste ir rajone dviračių takų ilgis jau išaugęs iki 120 km. Netgi yra įrengtas vienas moderniausių Europoje takų su užtvaru ties Gustonyse esančia geležinkelio pervaža.

Pasak pašnekovo, džiugina tai, kad ES dviratį pripažino prioritetine transporto priemone, todėl atsirado galimybė įgyvendinti 10 mln. Lt vertės investicinį projektą ir Panevėžyje. Planuojama rekonstruoti 18 km europinio lygio dviračių takų – esamus pagerinti, iškloti pilkomis ir raudonomis plytelėmis, pastatyti reikiamus ženklus. Tuos takus, kurie nepatenka į projektą, bet juos tvarkyti reikia, bus siūloma bent šiek tiek pataisyti, užlyginti duobes.

Klubo vadovas teigė pasirengęs pateikti Savivaldybei visą paketą pasiūlymų, kaip gerinti važinėjančiųjų dviračiais eismo sąlygas. Visų pirma bus raginama drausminti vairuotojus, nepraleidžiančius pėsčiųjų perėjose, prašoma padėti išgyvendinti vairuotojų įprotį automobiliais užstatyti pėsčiųjų, dviračių takus, nes pastarieji, kaip teigė A.Barauskas, tiesiog lipa kitiems ant galvų.

Su kostiumu – nejauku

Dviratininkas sveikino J.Balčikonio gimnazijos bendruomenę, masiškai ėmusią važinėti į pamokas dviračiais. Jo tvirtinimu, tiems Savivaldybės atstovams, kurie „sėdi ant pinigų maišo“, derėtų padėti užsodinti ant dviračių ir darželinukus. Kiekvienai ikimokyklinio ugdymo įstaigai klubo „Dviračiai“ pirmininkas siūlė nupirkti bent po 10 dviratukų.

Pasiteiravus, ar Panevėžio savivaldybių atstovai ketina važiuoti šią savaitę dviračiu, teko išgirsti įvairių nuomonių. Pavyzdžiui, miesto vicemeras Kastytis Vainauskas tvirtino kelerius metus iš eilės rugsėjo 22-ąją važiavęs į darbą dviračiu, tačiau šiemet, jei reikėtų, kažin ar mintų pedalus. Vicemeras teigia, kad aplinkiniai labai keistai reaguoja, kai pamato, jog kostiumuotas asmuo važiuoja dviračiu. Jiems tai kelia nuostabą, pašaipą. Laisvalaikiu šią transporto priemonę K.Vainauskas tikino naudojantis dažnai.

Rajono meras Povilas Žagunis, kaip ir ne vienas administracijos darbuotojas, pernai į darbą važiavo dviračiu. Nepatogumų dėl to meras teigia nepatyręs, nes važiavo vilkėdamas ne kostiumą, bet mūvėdamas džinsus – kaip priimtina penktadieniais. Ar šeštadienį sės ant dviratės transporto priemonės, P.Žagunis sakė dar nežinąs – dienotvarkė dar nesudaryta.