Nors pripažįsta – dėmesys jų šeimynai dabar kur kas menkesnis nei prieš devynerius metus. Tada apie vienu metu gimusias dvi mergytes ir du berniukus nepaliovė plyšauti žiniasklaida, valdžios vyrai nešė dovanas, o verslininkai rėmė pinigais. Tai buvo antrasis ketvertukas pokario Lietuvoje – praėjusio amžiaus šešiasdešimtųjų metų pabaigoje ketvertukas gimė Šilutėje, Čeponių šeimoje.

Kaip įžymieji Latukai gyvena šiandien? Jų buto duris sostinės Pilaitės rajone pravėrė „Kauno dienos“ žurnalistė.

Mažiausias tapo didžiausiu

Latukų vaikai labiausiai už viską pasaulyje norėtų turėti kompiuterį. Tačiau kol kas tėvai neskuba jo pirkti. „Užtenka televizoriaus“, – į kalbas apie geidžiamą daiktą nesileido motina.

Ji atžaloms primena, kad kieme daugybė draugų, su kuriais palakstyti smagiau ir sveikiau, nei sėdėti prie monitoriaus.

Visi Latukai auga judrūs ir stiprūs. Nors kai gimė, bendras keturių vaikų svoris buvo tik 7,5 kg.

Dominyka gimė didžiausia – svėrė net 2,3 kg, Laurynas ir Diana – po 1,8 kg, o Mindaugas – vos 1,5 kg. „Pajuokaudavome su artimaisiais, kad Mindaugas sveria kaip gera višta parduotuvėje, o va – pats didžiausias užaugo“, – džiaugėsi motina.

Nors Diana truputį aukštesnė už Mindaugą, jis yra pats tvirčiausias. Dianos ūgis – 1,40 m, Mindaugas styptelėjo iki 1,38 m, o Dominyka paaugo iki 1,32 m. „Tačiau būtent Dominyka iš visų mažylių gimė didžiausia. Dabar viskas atvirkščiai“, – kraipė galvą V.Latukienė.

Į mokyklą – su džiaugsmu

Vasarą Latukų šeimyna atostogavo pas giminaičius kaime, visi keturi vaikai buvo nuvykę ir į stovyklą prie jūros. Ketvertuko motina sakė, kad atostogos pas vyro močiutę kaimo sodyboje jau tapo šeimos tradicija – vasaros mėnesius Mindaugas, Diana, Dominyka ir Laurynas čia praleidžia kasmet.

Į namus mažieji Latukai grįžo tik prieš pat naujuosius mokslo metus. Skubėjo pasiruošti mokyklai. Ir darė tai su džiaugsmu, nes šiemet iš motinystės atostogų grįžo mylima vaikų mokytoja, kuri juos auklėjo ir mokė dar pirmoje klasėje.

Skaičiai geriau nei raidės

Dominykai labiausiai patinka matematikos pamokos. „Lietuvių kalbos nemėgstu“, – prasitarė labiau su skaičiais nei raidėmis draugaujanti mergaitė.

Sesei pritariamai linksėjo ir broliai Mindaugas su Laurynu – jiems taip pat matematika arčiau širdies. „O man lietuvių labai patinka“, – broliams ir sesei nepritarė Diana.

Mokyklos suoluose Latukų ketvertukas tarpusavyje nesiporuoja – visi keturi per pamokas sėdi su draugais.

Mamai Valerijai svarbiausia, kad visi keturi vaikai gerai mokosi, nekelia jokių problemų. „Dianos nuotrauka pernai kabojo mokyklos garbės lentoje. Ji ypač pažangi mokinė“, – džiaugėsi mama.

Didžiausias tėvų rūpestis šiais mokslo metais – visi keturi vaikai turi mokytis antroje sostinės Martyno Mažvydo mokyklos pamainoje.

„Nežinau, kaip suspėsime aplėkti būrelius. Vaikai jų lanko daug – keramikos, anglų, dailės. Dar mokykloje eina į šokių, choro, sporto užsiėmimus“, – lenkė pirštus mama.

Nemėgsta skųstis gyvenimu

Susiruošti į mokyklą Latukų ketvertukui šiemet nebuvo labai sunku. „Mes priklausome gausių šeimų bendrijai „Vilniaus šeimyna“, taigi eidami į pirmą klasę gavome iš šios bendrijos kuprines su visais reikalingais daiktais. Daug ką dar turime iki šiol, tik kai ką reikėjo nupirkti“, – pasakojo ketvertuko mama.

Didžiausią rūpestį jai kelia pratybų sąsiuviniai, kurių vienu kartu tenka pirkti net 4 komplektus. Moteris sakė jiems išleidžianti visą mėnesio atlyginimą.

Tačiau skųstis gyvenimu ji nelinkusi. „Yra daug sunkiau gyvenančiųjų. Mūsų tėtis dirba „Pergalės“ saldainių fabrike, aš pati kelias valandas dirbu vienoje elektronikos prekių parduotuvėje valytoja, taigi pragyvename, nebadaujame, apskurę nevaikštome“, – purtė galvą moteris.

Išgyventi padeda rėmėjai

Latukų šeima turi dosnius rėmėjus – Amerikos lietuvius Aldoną ir Remigijų Gaškas ir kiekvieną mėnesį iš JAV sulaukia pinigų.

„Esame jiems be galo dėkingi. Be šių nuostabių žmonių pagalbos mums būtų kur kas sunkiau. Gaškos mus remia jau seniai – nuo tada, kai vaikams suėjo vieni metai“, – džiaugėsi keturių vaikų motina.

Ir iš tiesų keturių kambarių iš Vilniaus savivaldybės lengvatinėmis sąlygomis nuomojamame Latukų bute lyg ir nieko netrūksta, visur tvarka ir švara. Vaikų kambariuose daugybė žaislų.

Šią vasarą vaikai kaime išmoko plaukti, todėl, kai geras oras, tempia mamą prie Pilaitės ežero maudytis, plaukioti, nardyti. „Dažniausiai maudosi visi keturi, o aš stoviu ant kranto ir skaičiuoju galvas – ar visi sveiki ir saugūs“, – juokėsi V.Latukienė.

Diana užaugusi svajoja tapti gydytoja, Laurynas norėtų statyti žmonėms namus. Mindaugas dėl savo ateities dar neapsisprendė. O Dominyka ilgai galvojusi sumąstė, kad gal norėtų gydyti gyvūnus – mergaitė juos labai myli. Mama Valerija taip pat mano, kad Dominyka būtų puiki veterinarė. „Kaime pasigavusi varlę ar driežą bučiuoja. Galėtų ir slieką paglamonėti“, – patikino mama.