Vyrų teikiama pirmenybė jaunesnėms moterims pastebima bemaž visose kultūrose, tai nustatyta ir dešimtis metų vykdomomis socialinėmis apklausomis. Vienos universitete (Austrija) dirbantys antropologai Martinas Fiederis ir Susanne Huber bandė išsiaiškinti, ar tokią tendenciją galima būtų paaiškinta evoliuciniu požiūriu.

Norėdami tai išsiaiškinti, mokslininkai panaudojo didžiulėje demografinėje Švedijos duomenų bazėje saugomą informaciją. Tyrimo objektu buvo pasirinkti vaikų bumo metu (tarp 1945 ir 1955 metų) gimę asmenys: 10 000 vyrų ir moterų, kurie tuokėsi tik kartą. Tuomet buvo palygintas susituokusiųjų amžius ir jų kartu susilauktų vaikų kiekis. Mokslininkai laikėsi prielaidos, kad jei vyresnio vyro ir jaunesnės moters porose susilaukiama daugiau palikuonių, vadinasi, genai, dėl kurių vyresni vyrai jaunesnėms moterims atrodo seksualūs (ir atvirkščiai), gali būti neišvengiamas natūralios atrankos rezultatas.

Bent Švedijoje jaunesnės žmonos ir vyresnio vyro pasirinkimas, atrodo, pasiteisino (bent jau evoliuciniu požiūriu). Poros, kuriose vyras buvo maždaug 5 metais vyresnis, susilaukė vidutiniškai 5 proc. daugiau vaikų, nei to paties amžiaus poros. Tyrimo rezultatai publikuojami leidinyje „Biology Letters“. Gali pasirodyti, kad šeimai kaip vienetui tai nėra daug, bet evoliucijos laiko mastais šių 5 procentų įtaka yra milžiniška, sakė M.Fiederis.

Duomenų bazės informacija taip pat parodė, kad kuomet vyrai išsiskirdavo ir susituokdavo su kita moterimi, jie beveik visada rinkdavosi jaunesnes moteris, o išsiskyrusios moterys rinkdavosi vyresnius vyrus. Bet skirtumas tarp išsiskyrusių vyrų ir išsiskyrusių moterų yra tas, kad moterys rinkdavosi vyrus, kurie už jas vyresni vos keliais metais, o vyrai rinkdavosi moteris, kurios yra reprodukcijai tinkamo amžiaus, taigi, kuo vėliau išsiskirdavo vyrai, tuo didesnis būdavo naujos šeimos sutuoktinių amžiaus skirtumas.

Tyrimas parodė, kad renkantis sutuoktinį pagal amžių egzistuoja tam tikras „pajėgumo pagrindas“, sakė Liverpulio universiteto (D.Britanija) antropologas Robinas Dunbaras. Taip pat tyrimas parodo „interesų konfliktą tarp dviejų lyčių“, nes, pasak R.Dunbaro, moterys palikuonių susilaukti gali per trumpesnį laiko tarpą nei vyrai. Peržengus reprodukcijai tinkamo amžiaus ribą, moterys iš poravimosi žaidimo iškrenta, o vyresni vyrai ir toliau ieško jaunesnių moterų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją