Sveikas smalsumas


Vieną Etiopijos piemenį sudomino ožkų elgesys. Jos neįtikėtinai įsiaudrindavo, kai paėsdavo aplinkiniuose krūmuose augančių uogų. Pats nusprendęs paragauti abejotino skanėsto, piemuo nepajuto jokio malonaus poveikio, bet už tai ilgą laiką jo nepaliko budrumo jausmas.

Istorija tuo galėjo ir baigtis, jei ne vienuoliai. Sužinoję apie piemens eksperimentus, jie ilgainiui išsiaiškino, kad keisto augalo pupų nuoviras padeda neužsnūsti ilgą laiką trunkančių pamaldų metu. Taip prasidėjo kavos triumfo žygis po pasaulį.

Budrus rytas

Pradėti rytą nuo stiprios kavos puodelio – ne tik malonu, bet ir naudinga. Visų pirma – figūrai! Moksliškai įrodyta, kad daugelio mėgstamas gėrimas (be cukraus) gerokai padidina kalorijų deginimo greitį. Šis poveikis trunka tris valandas.

O jei organizmui puikiai prasidėjusį rytą „padėtume“ pratęsti fiziniu krūviu, tai poveikis būtų tiesiog nuostabus. Kofeinas ne tik skatina riebalų vertimą energijos šaltiniu raumenims, bet ir didina ištvermę.

Kaltas be kaltės

Ypatingas rytiečių polinkis gerti kavą yra visai paaiškinamas – jos budrumą didinantis poveikis tapo nebloga alternatyva Korano uždraustam alkoholiui. Todėl XVI a. pabaigoje kava buvo užkariavusi didžiąją musulmonų pasaulio dalį, o netrukus pasiekė ir Europą.

Kava neprigijo tik Londone. Šio miesto gyventojai netgi bandė išsireikalauti, kad valdžia uždraustų kavą motyvuodami tuo, kad ji prastai veikia vyrų sveikatą.

O tokios agresijos priežastis buvo banalus pavydas – moterims tuo metu buvo draudžiama lankytis populiariose kavinėse. Tuo tarpu vyrai priešingai – labai mėgo šias įstaigas. Kaip ir pačią kavą. Ir nenuostabu: gėrimas gali įkaitinti jausmus ir stipriosios lyties atstovams įžiebti gana stiprias aistras. Be to, kavos mylėtojų spermatozoidai išsiskiria savo aktyvumu.

Būti ar nebūti?

Į ginčą apie kofeino naudą ir žalą kosmetologai linkę nesikišti. Kas jau kas, bet jie tikrai žino, kad šis junginys yra tikras naudingų poveikių šaltinis. Kofeinas neįtikėtinai gerai padeda kovoti su patinimais, nesunkiai susidoroja su celiulitu ir skatina kraujotaką, kojoms suteikia lengvumo, stiprina kraujagysles, naikina paakių ratilus.

Praeities favoritas

Ankstesnių amžių gražuolėms kava buvo vienas iš favoritų. Ji tapo ir kosmetinių priemonių komponentu. Spręskite patys: aliejumi, gautu iš kavos pupelių, minkštindavo ir maitindavo odą, kavos tirščių dėdavo į plaukų dažus, o malta kava valydavo veidą. Daugelis senųjų receptų, žinoma, šiek tiek patobulintų, išliko ir iki šių laikų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją