„Šiuo metu daugiausiai pranešimų apie nelaimingus atsitikimus gauname iš Turkijos, Kretos salos, Egipto, Tuniso“, – teigia Lina Karkliauskaitė, UADB „Ergo Lietuva“ Civilinės atsakomybės, nelaimingų atsitikimų, transporto priemonių ir sveikatos draudimo skyriaus vadovė. „Dažniausiai keliautojus lydintys draudiminiai nelaimingi atsitikimai yra širdies ligos, peršalimai, virusinės infekcijos, apsinuodijimai maistu bei galūnių lūžiai bei išnirimai“, – sako ji.

Ėmė drausti ir bagažą

„Kelionių draudimas nėra brangus, tačiau kelionės metu leis jaustis daug saugiau. Pavyzdžiui, dviems žmonėms virš 25 metų 9 dienų kelionei į Turkiją, Kroatiją, Egiptą ar Graikiją draudimo įmoka, priklausomai nuo pasirinktų kelionės draudimo rūšių, svyruotų nuo 34 Lt iki kelių šimtų litų“, – skaičiuoja L. Karkliauskaitė.

Pasak jos, svarbiausias ir šiuo metu populiariausias yra medicininių išlaidų ir repatriacijos draudimas. Paskutiniu metu pastebima tendencija, jog prieš išvykdami į užsienį lietuviai vis dažniau pasirenka kompleksinį kelionių draudimą – bagažo, medicininių išlaidų ir repatriacijos, civilinės atsakomybės ir kelionės atšaukimo draudimus. Tai leidžia nesirūpinant mėgautis visais atostogų malonumais.

Verta žinoti kur draudimas galioja

Draudžiantis kelionių draudimu, yra labai svarbu pasirinkti tinkamą draudimo sumą bei draudimo apsaugos galiojimo teritoriją, t.y. šalis, kuriose draudimas galioja. Draudimo liudijime paprastai nurodoma ne viena šalis, o šalių grupės, kurios priklauso tokiai pačiai rizikos klasei. Jeigu keliautojas spontaniškai nusprendžia aplankyti kitą tos pačios rizikos šalį, galiotų ta pati jau sudaryta kelionių draudimo sutartis.

Tačiau draudimas negalioja, jeigu pakeistas maršrutas kerta tas šalis, kurios nepatenka į draudimo liudijime nurodytą teritoriją. Todėl asmenims, kurie nėra tvirtai apsisprendę dėl kelionės maršruto reikėtų sudaryti kelionių draudimo sutartį, kuri galiotų visame pasaulyje.

Ekstremalai moka daugiau

„Kelionė yra pavojinga kai apdraustas asmuo aktyviai užsiima padidintos rizikos sporto šaka arba ekstremaliai pramogauja, pavyzdžiui, užsiima banglenčių sportu, giluminiu nardymu, alpinizmu, šuoliais parašiutu“, – sako L. Karkliauskaitė. Tokios rizikos gali būti apdraudžiamos tik nuodugniai ir individualiai įvertinus kelionės maršruto sudėtingumą ir kitas aplinkybes, be to, taikomi priedai prie draudimo įmokos.

Pasak jos, reikia žinoti, kad draudimo bendrovės neatlygina patirtų išlaidų už oficialios medicinos nepripažįstamus ir netradicinius gydymo būdus, už gydymą nuo priklausomybės, lytinių keliu plintančių ligų, taip pat dėl įgimtų arba lėtinių ligų, kuriomis sirgta dar Lietuvoje. Detalus nedraudiminių atvejų sąrašas yra pateikiamas kiekvienose draudimo taisyklėse.

Būtinąją pagalbą kompensuoja ir SODRA

Nuo 2005 m. liepos 1 d. apdraustiesiems privalomuoju sveikatos draudimu SODRA išduoda Europos sveikatos draudimo korteles. Ši kortelė galioja ES valstybėse, Norvegijoje, Islandijoje, Lichtenšteine ir Šveicarijoje. Turint kortelę kompensuojamos išlaidos būtinajai medicinos pagalbai. Dėl tokios kortelės gavimo reikėtų kreiptis į teritorinę ligonių kasą.

Europos sveikatos draudimo kortelė yra ypač naudinga sunkesnių nelaimingų atsitikimų atvejais, kai yra brangi kiekviena minutė ir net menkiausias laukimas gali pakenkti nukentėjusiam. Šiais atvejais Europos sveikatos draudimo kortelė tarnauja kaip nebylus ženklas suteikti būtinąją medicininę pagalbą. Tuo tarpu draudimo bendrovės atlygina kitas būtino ambulatorinio arba stacionarinio gydymo ir repatriacijos išlaidas (medikamentus, medicinines procedūras ir kt.).

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją