Londone gyvenantis Kšyštofas Romanskis į Lietuvą atvyko prieš tai susipažinęs su Latvija bei Estija.

„Man įdomios naujosios Europos Sąjungos narės, nors Lietuva įdomesnė istorine prasme“, - sakė K.Romanskis. Jo senelis buvo grynakraujis lenkas. Britas su Kaunu dar nespėjo detaliai susipažinti, nes jame buvo tik porą valandų.

„Tačiau mane sužavėjo jūsų pėsčiųjų gatvė (Laisvės alėja) ir Senamiestis, kuris yra nedidelis, bet jaukus“, - kalbėjo K.Romanskis.

Kauno regiono turizmo ir informacijos centro (TIC) duomenimis, per pirmąjį šių metų pusmetį mieste aptarnauta per 12 tūkst. turistų. Tai dvigubai daugiau nei per visus 2006 metus.

Jiems labiausiai patinka lankytis Velnių muziejuje, taip pat Pažaislio vienuolyne, Senamiestyje. „Apie 70 proc. turistų, norėdami rasti lankytiną objektą, tikėjosi tai padaryti radę informacinius ženklus“, - nuorodų trūkumą mieste akcentavo TIC vadovas Sigitas Sidaravičius.

Kauno pilyje įsikūrusio centro darbuotojai pasakojo, kad keblumų mieste turi netradiciniais maršrutais į Kauną atvykstantys svečiai.

„Maždaug prieš mėnesį teko išklausyti vokiečių tiradą, kad jie nerado nuorodų, kaip įvažiuoti į miestą“, - pasakojo TIC konsultantas Tadas Trunca.

Kauno rotušę fotografavusi vokietė Melisa Huber sakė, kad su drauge mieste pasigedo viešųjų tualetų. „Prispyrus reikalui, reikia eiti į kavinę“, - sakė ji.

Apklausos rodo, kad turistai taip pat mielai lankosi Kauno pilyje, todėl ją turizmo specialistai siūlo kuo greičiau restauruoti, kad svečiai galėtų apžiūrėti ne tik pilies bokštą ir vieną rūsį. Respondentai nurodė ir kitus lankytinus objektus, kurie jiems paliko įspūdį: IX forto muziejus, Jėzaus Kristaus prisikėlimo bažnyčia.

Apie 6 proc. apklaustųjų mieste pasigenda pramogų, 3 proc. – kavinių. Tai rodo, kad užsienio svečiams neužtenka tik lankytinų vietų ar architektūrinių objektų, jie pageidauja gauti visą paslaugų paketą - nuo apgyvendinimo iki pasilinksminimo naktiniuose klubuose.

Savo keliais atvykstantys svečiai paprastai nežino, kaip susimokėti už automobilio stovėjimą mieste. Nuėję į turizmo informacijos centrą išsiaiškinti, kaip sumokėti, grįžę randa užblokuotus ratus. Taip pat daug priekaištų susilaukiama, kad nėra informacijos apie dviračių takus Kaune. Jų taip pat netenkina centre veikiančių kavinių darbo laikas, kai jos uždaromos per anksti.