Kodėl soją reikėtų įtraukti į dietą?


Soja pasižymi įvairiomis sveikatai naudingomis savybėmis, dėl kurių jas verta įtraukti į vartojamų maisto produktų sąrašą, rašoma www.gardenandhearth.com. Įrodyta, kad soja:

- yra geras pakaitalas alergiją galintiems sukelti maisto produktams (pavyzdžiui, pienui);

- mažina susirgimo krūties, tiesiosios žarnos, prostatos ir gimdos vėžiu riziką;

- mažina širdies ligų išsivystymo tikimybę;

- mažina sirgimo osteoporoze tikimybe;

- apsaugo nuo menopauzės simptomų ar juos susilpnina;

- gerina žarnyno veiklą.

Kodėl soja yra tokia naudinga?

Sojoje yra keli komponentai, suteikiantys jai teigiamų savybių. Šie komponentai yra:

- izoflavonai – augalinės kilmės junginiai, kuriems priskiriami įvairūs sveikatai naudingi poveikiai (pvz., anti-kancerogeninis).

- probiotikai – naudingos bakterijos, kurios pasižymi anti-kancerogeninėmis savybėmis, gerina žarnyno veiklą ir padeda sumažinti per didelį cholesterolio kiekį.

- dideli baltymų ir kalcio kiekiai, mažesni kai kurių svarbių vitaminų kiekiai.

Kaip įtraukti soją į vartojamų maisto produktų sąrašą?

Sojos įtraukimas į racioną nereiškia, kad reikia visiškai pakeisti mitybą. Paeksperimentuokite su keliais iš sojos gaminamais maisto produktais, kad sužinotumėte, kas jums patinka. Į racioną įtraukite tik tai, kas jums patiko. Ieškote naujų idėjų, kurios padėtų pradėti vartoti soją? Pagalvokite apie tai:

- gaminant tortus, blynus ar kitus miltinius patiekalus į tešlą maišomus kiaušinius pakeiskite sojų miltais – vieną kiaušinį atitinka vienas šaukštas sojos miltų;

- į racioną įtraukus sojos produktus organizme sumažės cholesterolio ir riebalų kiekis;

- rytais dribsnius užpilkite ne karvės, o sojos pienu;

- salotas gaminkite su tofu;

- įprastą kepimo aliejų pakeiskite sojų aliejumi;

- pasilepinkite iš sojos pieno gaminamais pieno kokteiliais;

- salotų užpilą ar padažą gaminkite kaip pagrindą naudodami sojos aliejų;

- kiniškame restorane užsakydami maistą paprašykite ir miso sriubos;

- grietininiuose makaronų padažuose panaudokite sojos pieną;

Internete ar kulinarijos knygose galima rasti daugybę receptų su soja, todėl pradėkite nuo jų, o vėliau galėsite kurti ir savo receptus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)