„Gerai, mama, - pasakė ji užsigalvojusi. – Tuomet gal gali tiesiog sumokėti ta sidabrine kortele?“

Ir tuo metu supratau, kad praleidau svarbų žingsnį auklėdama dukrą. Neišmokiau, kaip reikia elgtis su pinigais. Nė vienas gudrus žaidimas neatstos to, kaip mes, tėvai, rodysime pavyzdį elgdamiesi su pinigais. Stebėdami mus vaikai mokosi. Štai keli patarimai, nuo ko galite pradėti ir jūs.

„Negalime sau to leisti“

Jau trejų metų vaiką galite pradėti mokyti sveiko požiūrio į pinigus naudodami tinkamą kalbą, tikina Neale Godfrey, dviejų vaikų mama ir knygos „Money Doesn‘t Grow on Trees“ autorė.

„Pasakymas „Negalime sau to leisti“ vaikui gali būti melas – galbūt iš tikrųjų turite pinigų, bet nemanote juos taip panaudoti, - sako ji.- Mes nenorime, kad vaikai jaustųsi pinigų aukos“.

Juk norite parodyti vaikui, kad kontroliuojate savo pinigus, o ne jie kontroliuoja jus.

Vaikai neišmoks elgtis su pinigais, jei nesupras, kad visuomet turi pasirinkimą. Kai vaikas paprašo to, ko nenorite pirkti, pasakykite: „Nesuplanavau to pirkinio šiam mėnesiui“ arba „Negaliu panaudoti šeimos pinigų šitam daiktui.“

Kitas žingsnis – pradėti mokyti vaiką leisti, taupyti ir spręsti, kaip elgtis su pinigais. Tam reikėtų vaikui duoti truputį kišenpinigių – maždaug nuo trijų metų.

Kaip rašoma www.parenting.com, tyrimais nustatyta, kad net 83 procentai tėvų neduoda vaikams kišenpinigių. Bet net keli litai per savaitę tokio amžiaus vaikams jau bus geras mokymosi įrankis.

Tuomet padėkite vaikui susikurti paprastą planą:

60 procentų keliauja į taupyklę;
40 procentų išleidžiami laisvai
.

Nesijaudinkite, jei vaikas iš pradžių neįsisąmons, kaip reikia taupyti ir leisti pinigus.

„Galvokite apie tai lyg apie mokymą naudotis dantų šepetėliu. Vaikai juk ne visada supranta, kodėl turi valytis dantis, bet jūs padedate jiems lavinti įgūdį, kuris padės vėlesniame gyvenime“, - sako N.Godfrey.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją