Šią iniciatyvą J.Lužkovas penktadienį iškėlė visuomeninės miesto statybos tarybos prie Maskvos mero posėdyje pabrėžęs, kad jo pasiūlymas nereiškia "grįžimo į praeitį". Tuo pat metu jis pridūrė, kad "skulptūrinė ir architektūrinė paminklo kompozicija yra nepriekaištinga".

Kalbėdamas apie paties F.Dzeržinskio asmenybę, J.Lužkovas pažymėjo, kad "vieni ją sieja su KGB, kiti - su rūpinimusi beglobiais, su geležinkelių atstatymu".

Meras taip pat priminė, kad demontuojant paminklą jis, Maskvos vyriausybės premjeras, įsakė ne sunaikinti monumentą, bet perkelti jį į skulptūrų parką prie Centrinių dailininkų namų.

Valstybės Dūmos deputatai skirtingai reagavo į tokią Maskvos mero iniciatyvą. Pavyzdžiui, vicepirmininkė Liubovė Sliska mano, kad "J.Lužkovas yra Maskvos šeimininkas, ir reikia įsiklausyti į jo nuomonę".

Grupės "Rusijos regionai" atstovas Nikolajus Bezborodovas taip pat mano, kad "Dzeržinskis yra ne represijų, bet teisėtvarkos, teisėtumo, drausmės ir atsakomybės simbolis".

Jam antrina nepriklausomas deputatas, sovietų laikų premjeras Nikolajus Ryžkovas, kuris sakė žurnalistams, jog tie, kurie "visą laiką keičia paminklus, kasa kapą savo istorijai".

Tuo tarpu Dešiniųjų jėgų sąjungos frakcijos vadovo pavaduotojas Aleksandras Baranikovas mero pasiūlymą pavadino "laikinu užtemimu". "Nereikia šią baisią dieną prisiminti juodųjų sovietinio režimo dvasių", - sakė deputatas.

"Jabloko" frakcijos atstovas Aleksejus Arbatovas, komentuodamas mero idėją, sakė: "Mes dažnai sutinkame su Lužkovu kitais klausimais, bet šiuo mūsų nuomonės skiriasi".

Nepriklausomas deputatas Sergejus Jušenkovas šią idėją laiko "absurdiška", bet mano, kad F.Dzeržinskio paminklas bus atstatytas. "O štai Andrejaus Sacharovo paminklo, apie kurį Maskvos taryba pradėjo kalbėti dar prieš 10 metų, iki šiol Maskvoje nėra", - sakė jis.

F.Dzeržinskio paminklas Lubiankos aikštėje, prieš SSRS KGB pastatą, buvo demontuotas Maskvos tarybos 1991 metų rugpjūčio 22 dienos nutarimu po nesėkmingo aukštųjų komunistų partijos ir valstybės vadovų mėginimo nuversti tuometinį prezidentą Michailą Gorbačiovą.

Rusijos kontržvalgybos tarnybos pavasarį šventė savo 80-metį. Kai kas mano, kad prezidentu tapus buvusiam KGB pulkininkui Vladimirui Putinui, šalyje siekiama pamažu reabilituoti šią kadaise šiurpą kėlusią saugumo tarnybą.

1922 metų gegužės 6 dieną iš Lenkijos kilęs aristokratas Feliksas Dzeržinskis įkūrė bolševikinės saugumo policijos - ČK - kontržvalgybos sparną.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją