„ECOSOC yra skirta vystymuisi, o šie klausimai svarbūs trečiajam pasauliui - šalims, kurios labiausiai atsilieka. Tapusi Europos Sąjungos (ES) nare, Lietuva iš pagalbos gavėjos virto pagalbos davėja ir yra įsipareigojusi teikti pagalbą tokioms šalims, kaip Afrikos valstybės. Todėl natūralu, kad renginyje, kurio darbotvarkėje yra skurdo ir karo klausimai, mes šia paroda parodom, kad žinome apie trečiąjį pasaulį ir jo problemas“, - DELFI aiškino URM sekretorius Oskaras Jusys, paklaustas, kodėl į JTO būstinę veža parodą apie Afriką, o ne apie Lietuvą.

Lietuvos dailininkų paroda „Nematomi kultūrų tiltai. Afrika ir Lietuva“ URM kainavo apie 200 tūkst. litų. Į šią sumą įtraukti ne tik menininkų honorarai, bet ir parodos transportavimo išlaidos. „Tiek pat kainuotų orkestro koncertas, tačiau tai jau yra buvę, o šį kartą norėjome suteikti galimybę dailininkams“, - teigė O. Jusys.

Parodą apie Afriką organizavo URM konkursą laimėjusi sostinės galerija „Vartai“. Jos direktorė ir savininkė Nida Rutkienė parodos pristatyme Vilniuje džiaugėsi radusi bendrą kalbą su užsakovais.

„Dabar dažnam atrodo, kad geriausias menas yra tas, kuris pigiausias, tačiau ne visada taip yra. Mes labai jaukiai sėdėjome priešais pirkimo komisiją, jie buvo labai tolerantiški ir supratingi, todėl radom bendrą kalbą. Gerbiami parlamentarai, įtraukite kur nors tokį punktą, kad tie pirkimai būtų sklandesni. Mes galime pasakyti, kaip tai padaryti“, - kalbėjo N. Rutkienė.

Penkis mėnesius specialiai šiai parodai kūrę menininkai turėjo būti labai atsargūs: diplomatai perspėjo siekti, kad meno kūriniai neįžeistų afrikiečių jausmų. Darbuose negalėjo būti jokių rasinių ar religinių motyvų.

Parodoje eksponuojami dvylikos organizatorių atrinktų menininkų kūriniai – tapybos, grafikos, fotografijos darbai, skulptūros ir instaliacijos. Menininkas Audrius Navickas instaliacijoje „Trispalvės dėlionė“ lietuvišką trispalvę pakabino drauge su tokių pačių spalvų Afrikos valstybių vėliavomis. Dailininkė Eglė Ridikaitė parodai pateikė paveikslą, kuriame pavaizduoti Lietuvos ir Afrikos žemyno kontūrai, anot autorės, - labai panašūs.

Lietuvių menininkų parodą Jungtinių Tautų būstinėje Ženevoje turėtų papildyti Lietuvą pristatanti fotografijos paroda. Vėliau menininkų darbus diplomatai planuoja eksponuoti Portugalijoje vyksiančiame ES ir Afrikos viršūnių susitikime.