Šiais metais "Sostinės dienose" vyks 4 renginiais daugiau nei praėjusiais metais.

Antradienį spaudos konferencijoje Vilniaus mero pavaduotojas Vitas Mačiulis teigė, jog "Sostinės dienų" renginiai yra skirti įvairių skonių ir pomėgių vilniečiams ir miesto svečiams. V.Mačiulis pridūrė, jog "Sostinės dienos" plėsis ir toliau, o naujų renginių vienas iš atrankos kriterijų bus netradiciškumas.

Penktadienį "Sostinės dienas" oficialiai pradės Vilniaus ir Krokuvos miestų bendras projektas "Krokuva sveikina Vilnių", kurio metu vilniečiai ir miesto svečiai galės susipažinti su žymiausių Krokuvos menininkų darbais.

Renginio "Krokuva sveikina Vilnių" metu veiks fotografijų ir kitos parodos, vyks džiazo ir klasikinės muzikos koncertai, bus galima pamatyti vieno ryškiausių Krokuvos teatrų KTO spektaklį "Babelio bokštas" bei lenkų kino režisieriaus Arturo Wieceko filmo "Angelas Krokuvoje" premjerą.

"Sostinės dienų" metu įvairių Vilniaus rajonų bažnyčiose vyks vokalinės muzikos festivalis "Arija".

"Sostinėms dienoms" priklauso ir rugsėjo 4-20 dienomis vykstantis trečiasis tarptautinis Rotušės festivalis sudarys žiūrovams galimybę susipažinti su įvairių tautų muzika.

"Sostinės dienos" vyks ne tik Senamiestyje, bet ir kituose rajonuose - Žvėryne, Fabijoniškėse, Užupyje. Pavyzdžiui, Fabijoniškėse rengiamos "Amatų dienos".

Renginio "Ruduo Žvėryne" metu veiks Vytauto Damaševičiaus fotografijų paroda "Vilniaus Žvėrynas - Krokuvos Zvieryniec", vyks dailininkų pleneras ir kiti renginiai.

Savaitę truksiantys dailės, muzikos, kino renginiai vyks Užupyje. Čia taip pat bus surengta keletas vakarų, kurių metu bus žaidžiama stiklo karoliukais.

Rugsėjo 14-19 dienomis Suomijos ambasada ir "Lietuvos" kino teatras surengs trečiąją Suomijos kino savaitę.

Tradicinėje Pranciškaus mugėje susirinks išradingiausi liaudies meistrai bei senųjų amatų atstovai iš visos Lietuvos. Pranciškaus mugės organizatorius Vytenis Urba teigė, jog mugės metu ketinama pagaminti ąžuolinius suoliukus, kurie bus padovanoti Vilniaus miestui.

V.Urbos tvirtino, jog mugės metu vyks koldūnų pokylis, bus verdamas rekordinio dydžio koldūnas. Svečius linksmins kaimiškos kapelos, folkloro ansambliai, vaikų kolektyvai, vyks loterijos ir varžytuvės.

Rugsėjo 14-18 dienomis vyks tryliktasis tarptautinis senosios muzikos festivalis ,,Banchetto musicale", kuris klausytojus supažindins su viduramžių, renesanso ir baroko kultūros palikimu. Į festivalį kviečiami Lietuvos ir užsienio kolektyvai, autentiškai atliekantys senąją muziką ir šokius.

Pirmą kartą į "Sostinės dienų" renginius yra įtrauktas tarptautinis instrumentinio folkloro festivalis ,,Griežynė". Šiame festivalyje tradicinę liaudies muziką atliks muzikantai iš Norvegijos, Švedijos, Danijos, Lenkijos, Japonijos, Rusijos, Latvijos, Estijos ir Lietuvos. "Griežynės" metu vyks ne tik koncertai, parodos, šokiai, folkloro kinas, folkdžiazo koncertai, bet ir pirmą kartą bus surengta folkoteka.

"Sostinės dienose" taip pat vyks trečiasis tarptautinis teatrų festivalis "Riba", devintasis Vilniaus akordeono muzikos festivalis, penkioliktas tarptautinis džiazo muzikos festivalis "Vilnius Jazz". Pastarajame, kaip ir kasmet, dalyvaus JAV, Anglijos, Izraelio, Japonijos džiazo atlikėjų elitas.

"Sostinės dienų" kulminacija taps Katedros aikštėje Giacomo Puccini operos "Madam Butterfly" koncertinis atlikimas bei ugnies skulptūrų festivalis.

Rugsėjo 20-22 dienomis tarp Baltojo ir Žaliojo tiltų jau septintą kartą įvyks Ugnies skulptūrų festivalis. Vilniečiai ir miesto svečiai galės pasigrožėti aštuoniomis iš medžio ir šiaudų pagamintomis skulptūromis.

Skulptūros bus kuriamos Vilniaus legendų motyvais ir vaizduos obelį, gegutę, ožį, šventaragį ir kitus simbolius. Skulptūrų aukštis sieks 8-12 metrų. Rugsėjo 22 dieną šiaudinės skulptūros virs ugnies skulptūromis.

Tarptautiniame ,,Sostinės dienų" renginyje jau tradicija tampa Lietuvos etninių regionų pasirodymai. Šiais metais Vilniuje vyks ,,Aukštaitijos dienos".

Vienas svarbiausių ,,Sostinės dienų" akcentų "Sostinės karnavalo" eitynėse dalyvaus įvairių festivalių kolektyvai, Vilniaus ir kitų miestų teatrų studijos, mokyklos, miesto įmonės, restoranai, jaunimo klubai.

Šių metų "Sostinės dienų" biudžetas siekia 600 tūkst. litų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją