Kada jis atsiranda?

Priešmenstruacinis sindromas yra antroje menstruacinio ciklo fazėje cikliškai atsirandantis simptomų kompleksas, kuris išnyksta mėnesinių pradžioje. Kadangi ši simptomatika būdinga ovuliaciniams ciklams, paauglės pirmuosius porą metų priešmenstruacinio sindromo požymių nejaučia, nes prasidėjus mėnesinėms, mergaičių ciklai būna anovuliaciniai. Nuo menstruacijų atsiradimo pradžios turi praeiti mažiausiai porą metų iki ciklai subręs ir taps ovuliaciniais. Taigi, šis sindromas kamuoja tik vaisingo amžiaus moteris.

Kokie jo požymiai?

Tokiu metu tiriamos moters organai ir sistemos funkcionuoja be sutrikimų ir nėra jokių pokyčių.

Dėl tokios savijautos dažniausiai kaltinamas maistas ar “besikabinanti” liga. Priešmenstruacinio sindromo dienomis kai kurios moterys dažniau šlapinasi arba joms kartojasi cikliški pūslės uždegimai, jaučiami širdies permušimai, odos bėrimai, silpnėja viso organizmo atsparumas, ir būtent tomis dienomis moterys dažniausiai suserga įvairiomis peršalimo ar kitomis ligomis.

Ką daryti?

Gydytojai ginekologai teigia, jog būna atvejų, kuomet moteris cikliškai jaučia šiuos pokyčius net ir tuomet, kai dėl ligos pašalinama gimda - taip atsitinka dėl neteisingos mediatorių, esančių galvos smegenyse, reakcijos į teisingai funkcionuojančias kiaušides. “Iškreipta” organizmo interpretacija atsiranda dėl sumažėjusių vadinamųjų “laimės hormonų” - beta endorfinų.

Švedijos mokslininkai sukūrė natūralų preparatą iš žiedadulkių, kuris sušvelnina PMS požymius, neturi nepageidaujamo šalutinio bei hormoninio poveikio. Preparato sudėtyje yra 2 specifiniai standartizuoti žiedadulkių ekstraktai kartu su vitaminu E, kuris išgaunamas iš sojų ir veikia kaip antioksidantas.

PMS kamuojamos moterys jaučia nemalonių pojūčių:
kai kurias kamuoja galvos skausmai,
vargina įtampa, depresija,
padidėja nervingumas, mieguistumas, dirglumas,
kamuoja dažna nuotaikų kaita,
latsiranda agresyvumas, verksmingumas, panikos ir baimės priepuoliai,
būdingi medžiagų apykaitos sutrikimai,
krūtų pabrinkimas, tempimas, jautrumas,
vandens užsilaikymas organizme, kuomet moterys jaučia tinimus (vienoms iš po nakties paburksta paakiai, kitoms patinsta kojos, rankų pirštai),
atsiranda virškinimo trakto sutrikimų, pilvo pūtimas.

Tomis dienomis:

neprarasti fizinio aktyvumo, jei negalima lankytis sporto salėje ar baseine, reikėtų bent sparčiu žingsniu pasivaikščioti - aktyvi veikla būtina, kad organizmas greičiau pasisavintų deguonį.

Svarbu sureguliuoti mitybą: valgyti dažnai ir po nedaug, daugiau vaisių, lapinių ir kitokių daržovių.

Įrodyta, kad alkoholis, kava, druska, šokoladas paaštrina priešmenstruacinio sindromo požymius.