Senučių lenktynės keliuose

Žygis atostogauti į Siciliją išvyko dar gegužės pabaigoje. Vaikinas savo atostogas ten leidžia jau antri metai iš eilės. Pernai metais pamatęs tik rytinę salos dalį, šiemet nusprendė artimiau susipažinti su Sicilijos sostinėje - Palermu.

Italijai priklausančioje saloje Žygimantas praleido net dvi savaites - grožėjosi dar pernai jį sužavėjusiu įspūdingu šalies kraštovaizdžiu.

„Ten pilna nenusakomo grožio kalnų. Galbūt jie pasirodė tokie gražūs todėl, kad mes Lietuvoje jų neturime?“ - svarstė dvidešimtmetis atlikėjas.

Žygis džiaugiasi, jog šiais metais gyveno nedideliame Sicilijos miestelyje Činisi, o ne išpuoselėtame kurorte. „Turėjau progą pamatyti tikrųjų siciliečių gyvenimo ypatumus, jų buitį. Gėrėjaus garbingo amžiaus senutėmis, kurios drąsiai vairuoja automobilius ir net nebijo palenktyniauti keliuose su jaunesniais!“ - prisiminęs kvatojosi atlikėjas.

Žygis tikina, kad išvyka buvo maloni, nes galėjo mėgautis dievinama itališka virtuve. Pasirodo, vaikinas ir Lietuvoje mėgsta paskanauti itališkų patiekalų.

„Sicilijoje ragavau įvairiausių žuvų, tikrų itališkų picų, makaronų, įvairių užkandžių, na, ir žinoma, ledų. Net neskaičiavau, kiek porcijų suvalgiau. Šiaip nesu didelis smaližius, bet prieš sicilietiškus ledus niekaip negalėjau atsilaikyti“, - kalbėjo Žygimantas Barysas, patikinęs, kad vien dėl jų vertėjo sugrįžti į Siciliją.

Mafija - kaip ir visur

Šešiolikos dienų atostogos atlikėjui kainavo apie 2000 litų, tačiau, anot jo, tai labai nedidelė suma atsižvelgiant į tai, kiek daug įspūdžių patyrė kelionėje.

Sicilijoje vaikinas susitiko bičiulius, su kuriais susipažino dar praėjusiais metais. Jie Žygiui aprodė įspūdingo grožio Skopelo miestelį - čia įkurtas rezervatas. „Kaip juokauja patys siciliečiai, tai vienintelė vieta, kurios dar nepalietė ir neturėtų paliesti mafija“, - pasakojo Žygis.

Anot dainininko, visur kitur - ant jūros kranto ar kalnuotose teritorijose, nuo kurių atsiveria vaizdinga panorama, - mafijos atstovai jau prisistatę nelegalių vilų.

„Tiesa, jie turi ir taktiką, kaip tai daryti. Nusiperka sklypą su apgriuvusiu namu, apsitveria jį tvora bei apdengia tamsiais apdangalais. Tuomet keletą savaičių vyksta darbai ir netikėtai išdygsta gražus namas. Tuomet savininkai sumoka nelabai didelę baudelę ir laimingai toliau ten gyvena. Nelegali legalizacija. Niekaip kitaip nepavadinsi“, - kalbėjo šmaikštusis Žygimantas Barysas.

Apšaukė blogu žmogumi

Muzikantas tikino visų dienų nemirkęs baseinuose - poilsį derino su pramogomis, nuotykiais. „Aplankęs nemažai Sicilijos naktinių klubų susidariau įspūdį, kad žmonės ten visiškai atsipalaidavę. Manau, lietuviams to tik pavydėti lieka“, - sakė vaikinas.

Tačiau italai Žygį nervino savo nepunktualumu.

„Vieną dieną autobuso, kuris turėtų važiuoti pagal grafiką, pralaukiau 3 valandas, - guodėsi jaunasis atlikėjas. - Kitą dieną nusprendžiau jūrą pasiekti savomis kojomis. Ir nesuklydau: sugaišau vos 40 minučių.“

Nors kelionė Ž.Barysui paliko neišdildomą įspūdį, nesusipratimų visos kelionės metu išvengti nepavyko.

„Vienas nemalonesnių incidentų - istorija su lauko prekeiviais azijiečiais, iš kurių norėjau nusipirkti akinius. Po ilgų derybų susitariau, kad akinius jie man parduos vos už 4 eurus, tačiau grąžos pardavėjas man atidavė ženkliai per mažai. Tai pastebėjęs pranešiau apie klaidą, o prekybininkas vietoje tų kelių negrąžintų eurų man pasiūlė kažkokią baisią apyrankę“, - skundėsi Žygis. Tačiau ir ši istorija baigėsi laimingai: pardavėjas vis dėlto grąžino visus pinigus, tik apšaukė atlikėją labai blogu žmogumi.

Pailsėjęs ir sukaupęs įspūdžių visai vasarai, Žygis kitą kelionę planuoja tik rudenį - gimimo dienos proga tikina vyksiąs į Vokietiją.

Turistų rojus

O štai panevėžietė dainininkė Rūta Lukoševičiūtė atostogoms pasirinko lietuvių itin pamėgtą kurortą - Turkiją.

Į kelionę ji važiavo kartu su vokalo dėstytoja Nijole Maceikaite, ji ir įkalbėjo merginą pasirinkti būtent tokį maršrutą. Moteris Rūtai pasakojo Turkijoje pabuvojusi dusyk ir abu kartus likusi viskuo patenkinta.

Turkijoje lietuvės apsistojo 5 žvaigždučių viešbutyje ant jūros kranto. Savaitės trukmės kelionė be papildomų išlaidų kainavo kiekvienai po 2000 litų.

„Kelionė buvo su maitinimo tipu „viskas įskaičiuota“. Žodžiu, valgai kiek nori, ir geri kiek nori. Praktiškai - turistų rojus“, - kaip įprasta kvatojosi linksmuolė Rūta.

Uždainavo ir Turkijoje

Nors dainininkė prieš išvykdama į kelionę žadėjo tik lepintis saulės voniomis ir ramiu poilsiu, žinant Rūtos būdą, suprantama, kodėl taip nebuvo.

„Aš nekalta! Čia mano dėstytoja! Su ja nė minutėlės ramiai negalima išbūti. Jai reikia veiklos, tad turėjau lėkti iš paskos“, - juokais teisinosi R.Lukoševičiūtė.

Su dėstytoja atlikėja tikina patyrusi neišdildomų įspūdžių, bet dėl to tikrai nesigailinti ir ryžtųsi viską pakartoti iš naujo.

„Nepraleidau progos ir padainuoti. Viešbutyje, kuriame apsistojome, kiekvieną vakarą vykdavo įvairiausios pramogos - išsirinkau dalyvavimą karaokė“, - sako Rūta, viešbučio svečiams atlikusi Tinos Terner dainą „Simply the Best“.

„Žinojau, kad Rūtai pasiseks, nes ji dainuoja puikiai, - patenkinta mokinės pasirodymu kalbėjo dėstytoja Nijolė Maceikaitė. - O labiausiai ją palaikė publika: būtent ji išrinko Rūtą į geriausiųjų trejetuką - neišgirdę jos vardo finalininkų tarpe, jie pradėjo garsiai skanduoti. Buvo tikrai smagu.“

Turkų merginos – vilnietės

Važiuodama į Turkiją Rūta tikrai nesitikėjo, kad ten bus tiek daug vietinių, kalbančių lietuviškai.

„Per savo gyvenimėlį turkai prisižiūrėjo tiek daug lietuvių, tad, norėdami pasipelnyti, vos sužinoję, jog esame lietuvės, prabildavo mūsų gimtąja kalba. Žinoma, lietuviškai jie šneka truputuką laužytai, ne visai taisyklingai, tačiau lietuviškai!“ - neslėpė nuostabos dainingoji R.Lukoševičiūtė.

Turkijoje ją labai sudomino dar vienas faktas: karts nuo karto jos kelyje pasitaikydavo turkų, tikinančių, kad žino Lietuvą, kadangi turi Vilniuje gyvenančią merginą.

„Gal čia tokia mada pas juos? - stebėjosi Rūta. - Akivaizdu, kad tiek lietuvių kalba, tiek lietuvės Turkijoje populiarios.“

Tačiau, kaip turbūt sutiks dauguma lietuvių, nėra to gero, kas neišeitų į bloga. Visa ta „lietuvybė“ Turkijoje Rūtai nusibodo - išvykusi atostogauti ji jautėsi tarsi namuose.

„Buvo keista, kad turkai taip pažengę turizmo organizavime. Visur lydi agentūros darbuotojai. Viskas taip sustyguota, kad net kvailiausiu būdamas negali pasimesti. Jei mėgsti komfortą, smagu - jautiesi visąlaik prižiūrimas. Tačiau jei esi ekstremalių pojūčių fanatikas, mėgstantis nežinoti, kur kas tavęs laukia, tai įdomu nebus“, - kalbėjo Rūta.

Šią vasarą R.Lukoševičiūtė tikina niekur nebeatostogausianti - per daug užimta. Tačiau mergina jau svajoja apie tai, kur atostogaus kitąmet. Vieta dar neaiški, tačiau pakeleivė jau žinoma - Rūta į kelią vėl leisis su dėstytoja.