Kontaktinis dermatitas

Dažna niežulio ir išbėrimo priežastis. Jis gali kilti dėl alerginės reakcijos arba dirginimo. Priežastis gali būti naujas šampūnas, plaukų dažai ar kitas plaukų priežiūros produktas – ypač jei jame yra alkoholio.

Jei dermatitą sukėlė produktas, kurį dauguma žmonių gali toleruoti, tai labiausiai tikėtina, kad tai yra alerginis dermatitas. Visgi koks jis bebūtų, gydymo pagrindas yra priežasties nustatymas ir jos šalinimas. Itin sunkiais atvejais gydytojas gali skirti steroidinių vaistų šiai būklei gydyti. Labai retais atvejais, kai sudirgintoje galvos odoje prasideda infekcija, reikalingi antibiotikai.

Seborėjinis dermatitas

Suaugusieji šią būklę geriau žino kaip pleiskanojimą. Dėl seborėjinio dermatito galvos oda dažnai išsausėja ir pradeda niežėti. Priežastis – pernelyg aktyvus odos aižėjimas. Labiausiai pleiskanojama paauglystėje, o ankstyvoje pilnametystėje padėtis gali ir pablogėti.

Kūdikių pleiskanojimas galimas tris pirmuosius gyvenimo mėnesius. Dažniausiai vaikai vienu ar kitu gyvenimo metu susiduria su pleiskanojimu. Jo pasikartojimo galima išvengti rūpestingai džiovinant plaukus, drėkinant galvos odą ir naudojant drėkinantį šampūną.

Psoriazė (žvynelinė)

Tai dažna odos liga, dėl kurios oda parausta ir išsausėja. Paprastai oda sustorėja ir pasidengia balkšvomis pleiskanomis. Kartais gali niežėti, bet nebūtinai ir ne visada. Psoriaze serga iki 4 proc. populiacijos – manoma, kad tai yra genų lemiama liga.

Psoriazė paveikia ne tik galvos, bet ir kitų kūno dalių odą – dažniausiai kelių ir alkūnių, kartais – ties genitalijomis. Gydymui naudojami išoriniai preparatai, steroidiniai vaistai ir švitinimas ultravioletiniais spinduliais.

Puola stresas?

Sakoma, kad stresas gali pulti galvą. Tiesiogiai. Darbas, šeima, piniginiai reikalai, orai ir net mityba gali sukelti stresą galvos odai ir niežulį. Šiuo atveju reikalingi ne losjonai ar vaistai, o gyvenimo būdo derinimas.

Kitos galvos niežulio priežastys gali būti: egzema, grybelinė odos liga ar vilkligė. Jei niežulys išlieka ilgą laiką, derėtų apsilankyti pas šeimos gydytoją.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)