Tiesa, tam pačiam žiniasklaidos koncernui priklausantis žurnalas „Ekstra“ R.Juozapavičiaus nuotrauką jau kiek anksčiau buvo išspausdinęs net viršelyje, o straipsnyje visaip bandė įrodyti, kad pats Rytis yra korumpuotas. Ir neatrodo, kad jie būtų nusiraminę…

O jau ką ir kalbėti apie išmoningąjį Vitą Tomkų, kuris „Respublikoje“ kartkartėmis iš R.Juozapavičiaus sukuria tiesiog antžmogį.

Kas nutiko, kad du vienas kitam nesimpatizuojantys dienraščiai susivienijo prieš R.Juozapavičių ir TILS – nedidelę trijų žmonių nevyriausybinę organizaciją, kurių metų biudžetas lyg nykštukas prieš tuos milijonus, kuriuos vien iš reklamos žarsto G.Vainauskas su V.Tomkumi?

Ir tai ne pirmas toks šių dviejų magnatų susivienijimas prieš TILS ir Rytį. Prieš keletą metų tą pačią dieną, t.y. vieną šeštadienį, pirmuosiuose šių dienraščių puslapiuose pasirodė kone tapatūs straipsniai. Tai buvo keršto akcija už tai, kad TILS drįso pasidomėti, kodėl mes mokame už elektros energiją daugiau, nei turėtume.

Indrė Makaraitytė:
„Lietuvos rytas“ kartu su „Respublika“ žino, kad žiniasklaidos korupcijos tyrimo rezultatai aidu nuvilnijo ir sulaukė daug nuomonių, vertinimų. Jas, pačias skirtingiausias, vienija pagrindinis dalykas – visi stebisi, kad kažkam užteko drąsos pagaliau pažvelgti į vieną uždariausių sričių – žiniasklaidos korupciją ir pagaliau pradėti apie tai kalbėti.

Bet dabar, atrodo, kerštu Ryčiui plūsta jau patys dienraščių vadovai. Mat TILS tyrime pirmąsias pozicijas, kaip pačios korumpuočiausios žiniasklaidos priemonės, užima „Lietuvos rytas“ ir „Respublika“ – apklausti verslininkai priskyrė joms visas didžiausias žiniasklaidos nuodėmes.

Bet kuo čia dėtas TILS ir R.Juozapavičius, jei buvo apklausti verslininkai, kurie turbūt ne visi vienodai išprusę ir ne visi gerai įsivaizduoja, kaip dirba žurnalistai? Gal reikėtų kalbėtis su verslininkais, kodėl jie didžiausius šalies dienraščius priskiria korumpuočiausioms žiniakslaidos priemonėms ar kodėl, pavyzdžiui, jiems atrodo, kad LNK yra korumpuotesnė už kitą panašų kanalą – TV3?

O gal apskritai būtų pakakę tiesiog visiškai nekreipti dėmesio į tyrimą, kuriame atsispindi ne visai maloni verslininkų nuomonė ir viskas būtų savaime nutilę? Tokią taktiką, pasirodžius nemaloniai informacijai, juk labai dažnai siūlo komunikacijos specialistai…

Bet šįsyk viskas yra daug rimčiau.

„Lietuvos rytas“ žino, kad ne R.Juozapavičius atliko tyrimą – jį atliko sociologai. Ne jis vienas sudarė klausimyną – šį darbą dirbo taip pat specialistai. Ir ne bet kokie, o mokslininkai. Be to, klausimynas, prieš patekdamas verslininkams ant stalo, buvo išsiųstas daugeliui Lietuvos žurnalistų, apžvalgininkų, viešųjų ryšių specialistų, kuriems ne tas pats, kas vyksta žiniasklaidoje. Į jų pastabas buvo atsižvelgta. Klausimyną skaitė ir visa TILS valdyba, kuri iš šios organizacijos negauna jokio atlygio, tad niekaip finansiškai nesuinteresuota.

Ir galiausiai pinigų tyrimui atlikti davė ne koks oponentą sumanęs apjuodinti asmuo, o Šiaurės šalių Ministrų Taryba. Šiaurės šalys, beje, pačios skaidriausios pasaulyje...

„Lietuvos rytas“ kartu su „Respublika“ žino, kad žiniasklaidos korupcijos tyrimo rezultatai aidu nuvilnijo ir sulaukė daug nuomonių, vertinimų. Jas, pačias skirtingiausias, vienija pagrindinis dalykas – visi stebisi, kad kažkam užteko drąsos pagaliau pažvelgti į vieną uždariausių sričių – žiniasklaidos korupciją ir pagaliau pradėti apie tai kalbėti.

Tai ir kelia nerimą tiems, kurie gyvena iš šito per keliolika metų susiformavusio „biznio“, prisidengus žodžio laisvės idealais pardavinėti visuomenei tą tiesą, už kurią jiems sumokėjo stambios verslo grupės arba pavienių įmonių vadovai, arba iš jų paramą gavę politikai. Paprasti žurnalistai, deja, yra tik magnatų įkaitai…

Bet pradėjus apie tai kalbėti vis daugiau ir garsiau, atsiradus vienam, antram, trečiam pasipriešinusiam, o visuomenei pradėjus itin rimtai abejoti žiniasklaidos magnatų gaminama produkcija, aukso gysla gali ir nutrūkti.

O labiausiai, ko bijo magnatai, yra tai, kad iš po kojų išslys galimybė visus tampyti už virvelių.

Naujausiame "Atgimime" taip pat skaitykite:

„Ir Lietuvos skaitytojus įmanoma sudominti rimta spauda“, - tikina Lietuvoje viešinti Latvijos žurnalistė Inesa Voika. Kalbėjosi Stanislovas Kairys.

NAUJA VASAROS RUBRIKA – KELIONĖS SU VLADU VITKAUSKU

V.Vitkauskas rašo apie kelionę slidėmis per Beringo sąsiaurį.

Karas kibernetinėje erdvėje – pavojingesnis nei ore ar jūroje, rašo Deividas Šlekys.