Dirba jau atstatytame dangoraižyje

E.Narbutas yra nekilnojamojo turto kompanijos “Silverstein Properties” viceprezidentas dizainui. Milijardieriaus Lario Silversteino bendrovė nuomojosi PPC pastatus iki jų sugriovimo, o dabar juos atstato. Lietuvis vadovauja architektų ir inžinierių komandai, kuri projektuoja ir rengia techninę dokumentaciją PPC trijų bokštų atstatymui. Prieš tai jis koordinavo Laisvės bokšto, kuris pakeis bokštus dvynius, projektavimo darbus.

Per 2001 metų rugsėjo 11-osios atakas teroristai dviem lėktuvais taranavo PPC bokštus dvynius.

Jie sugriuvo, taip pat sugriautas ir septintuoju numeriu pažymėtas PPC dangoraižis. Dar keturis pastatus nutarta išmontuoti, nes jų nebuvo įmanoma saugiai eksploatuoti. Šalia PPC vietos ir šiuo metu demontuojami dar du pastatai.

“Mano užduotis - bendrauti su architektų ir inžinierių komanda, informuoti apie darbų eigą vyriausybines agentūras, rengti pranešimus apie pažangą ir finansinius reikalus. Tai užima daug laiko”, - pasakojo 56 metų diplomuotas architektas, kuris dabar tapo ir statybos darbų vykdytoju.

Pareigomis didžiuojasi

E.Narbutas pastaruoju savo karjeros laikotarpiu daugiausia dirbo projektuodamas aukštus pastatus. Jų sąraše - amerikiečiams gerai žinomi dangoraižiai Niujorke, Niu Džersyje, Leiklende.

“Dirbdamas “Silverstein Properties” jau vadovavau atstatomo Laisvės bokšto projektavimo darbams. Šis bokštas yra aukščiausias iš visų suprojektuotų pastatų PPC vietoje. Prie jo dirbau iki tol, kol 2006 metais prasidėjo statyba, o pastato nuosavybė iš “Silverstein Properties” perėjo į Niujorko ir Niu Džersio uosto administracijos rankas. Šiai agentūrai priklauso žemė ir ji formuoja PPC statybos aikštelę”, - pasakojo “Kauno dienai” E.Narbutas.

Šiuo metu lietuvis vadovauja Antrojo bokšto dizaino darbams. “Jis bus antras pagal aukštį šiame komplekse. Jis bus kaip “Empire State Building” (102 aukštų pastatas), kuris dabar aukščiausias Niujorke”, - aiškino architektas.

E.Narbutas neslepia, kad didžiuojasi šiandieniniu savo darbu. “PPC atstatymas miestui yra labai svarbus, ypač simboline prasme. Labai didžiuojuosi galėdamas būti atstatymo komandos dalimi. Šiuo metu baigiame rengti trijų bokštų dizaino projektus. Bokštų statyba turėtų prasidėti jau kitais metais”, - sakė atsakingas pareigas užimantis lietuvis.

“Silverstein Properties” biuras įsikūręs Septintajame bokšte, kuris po 2001 metų atakų buvo pirmiausiai atstatytas. “Mano kabinetas yra labai patogioje vietoje - 38 aukšte. Iš ten kasdien matau statybų aikštelę ir žinau, kas jau padaryta”, - sakė Edmundas, Amerikoje vadinamas Edu.

Tėvai pasitraukė iš Lietuvos

E.Narbutas gimė Detroite. Į šį miestą jo tėvai persikėlė po Antrojo pasaulinio karo. “Mano tėvas Mečys kilęs iš Kauno, o mama Stasė - iš Dusetų. Antrojo pasaulinio karo pabaigoje jie atsidūrė Miunchene, kur susipažino bei susituokė. Tuo metu Miunchenas buvo JAV okupacinėje zonoje. Netrukus tėvai persikėlė į JAV, o 1949 metais įsikūrė Detroite, Mičigano valstijoje. Aš užaugau jo priemiestyje”, - pasakojo architektas. Jo tėvas taip pat buvo architektas, mama dirbo didelėje parduotuvėje.

Šiuo metu E.Narbutas gyvena Niujorko Manheteno rajone. Jis yra vedęs, žmona Rozalyn, buvusi bibliotekininkė, jau pensijoje. “Abu baigėme Mičigano universitetą ir 1978 metais persikėlėme į Niujorką, kad galėtume siekti karjeros ir džiaugtis tikro miesto gyvenimu”, - sakė pašnekovas.

Edmundas supranta ir kalba lietuviškai. “Kai augau, mokiausi angliškai ir lietuviškai. Tėvai neleido užmiršti gimtosios kalbos”, - teigė pašnekovas.

E.Narbutas nėra buvęs Lietuvoje, bet ketina čia apsilankyti. “Norėčiau artimiausiu metu atvykti į savo tėvų gimtinę”, - tikino jis.

Draudikai sumokės 11,6 mlrd. litų

Iš septynių PPC pastatų iki šiol atstatytas tik vienas. Septintas bokštas buvo užbaigtas pernai gegužę.

PPC atstatymas užtruko dėl ginčų su draudimo kompanijomis. Tik prieš dvi savaites pavyko susitarti su visomis draudimo kompanijomis, kad jos sumokėtų 4,55 milijardo dolerių (apie 11,6 mlrd. litų), kurie bus skirti PPC atstatyti. Dar dvigubai tiek skirs valstybės agentūros.

“Silverstein Properties” PPC pastatus 99 metams išsinuomojo 2001 metų liepą. Milijardierius L.Silversteinas už nuomą įsipareigojo sumokėti 3,2 milijardo JAV dolerių, tačiau suspėjo išleisti tik 14 milijonų. Pagal sutartį jis įgijo teisę atstatyti pastatus, jei jie būtų sugriauti. Tuo metu niekas negalėjo pagalvoti, kad praėjus vos šešioms savaitėms po sutarties pasirašymo dangoraižiai bus sunaikinti, o jų griūtį tiesiogiai stebės visas pasaulis.

Keletą metų vyko ginčai dėl to, koks pastatų draudimas galiojo rugsėjo 11-osios atakos metu, o draudikai nenorėjo padengti visų nuostolių. Tik po kelerių metų teismas nustatė, kad draudimo kompanijos turi sumokėti beveik 4,6 milijardo dolerių. Iš jų 56,5 proc. atiteks L.Silversteinui.

Iš esmės draudimo išmoką nulėmė teismo sprendimas, kad buvo užfiksuoti ne vienas, o du, draudimo įvykiai. Beje, L.Silversteinas iki 2006 metų kas mėnesį toliau mokėjo po 10 milijonų dolerių už PPC nuomą.

Kompleksą tikimasi baigti iki 2012 metų

Laisvės bokšto, kuris turi tapti miesto atsigavimo simboliu, statyba prasidėjo pernai pavasarį. 541 m aukščio (108 aukštų) dangoraižis bus vienas aukščiausių pasaulyje. Bendrą pastato aukštį nuspręsta palikti tokį patį, kaip ir pirminiame plane - 1776 pėdos. Tai labai simboliška - 1776 metais buvo paskelbta JAV nepriklausomybė.

Pastato šerdyje esantys specialūs gelbėtojų laiptai, liftai, atsarginiai išėjimai, komunikacijos ir ventiliacijos sistema bus apsaugoti metro storio sutvirtinto betono sienomis. Statybos metu bus naudojamos karščiui ir ugniai atsparios medžiagos, o speciali konstrukcija turėtų padėti išvengti griuvimo, jei neatlaikytų viena ar kelios atramos. Iš išorės bokštas bus apsaugotas specialia stiklo ir plieno “užuolaida”, galinčia apsaugoti nuo sprogimų.

Laisvės bokštą numatoma užbaigti iki 2012 metų. Be jo, PPC komplekse iškils dar trys biurų pastatai, gyvenamasis dangoraižis, koncertų ir parodų centras, muziejus ir tragedijos aukų memorialas.