Dešimties dienų pažintinė kelionė autobusu po Pietų Prancūziją, nors ir nelengva, pranoko visus lūkesčius. Man ir kartu keliavusiai lietuvių grupei pasisekė aplankyti Žydrąją pakrantę būtent tada, kai vyko du svarbiausi metų įvykiai – Monako Grand Prix „Formulės-1“ varžybos ir Kanų kino festivalis, kuris šiemet vyko jubiliejinį, šešiasdešimtąjį, kartą.

Pasiruošimas „Formulei-1“ – iš arti

Žydroji pakrantė, Prancūzijos Rivjera, Angelų įlanka – įvairiai vadinama nepaprasto grožio Pietų Prancūzijos dalis, prie kurios įsikūrę garsiausi pasaulio kurortai: Sen Tropezas, Kanai, Nica ir Monako kunigaikštystė. Miestai, miesteliai ir kaimeliai taip glaudžiai nusėję šį Viduržemio jūros krantą, kad dažnai nė nesupranti, kur baigiasi vienas ir prasideda kitas miestelis.

Monake savo akimis teko išvysti, kaip kruopščiai miestas ir varžybų komandos rengiasi garsiosioms „Formulės-1“ lenktynėms. Varžybos turėjo vykti sekmadienį, bet jau trečiadienį buvo sunku patekti į Monaką, kurio gatvėmis skriejo bolidai. Statomos žiūrovų tribūnos, trasos atitvarai, montuojami bolidai, kraunamos padangos, pažymėtos komandų pilotų vardais, – čia jau tvyrojo aistros, azarto ir adrenalino kvapas. Deja, nesulaukę lenktynių starto, traukėme toliau.

Turtuolių kurortas

Sen Tropeze jau prasidėjo maudymosi sezonas. Daugelis turtuolių atplaukia į Sen Tropezą privačiomis jachtomis arba kateriais, išmeta inkarą netoli kranto, deginasi deniuose bei nardo į jūrą tiesiai iš laivo. Įspūdingiausios jachtos, kokias teko pamatyti visoje Žydrojoje pakrantėje (nes kiekviename miestelyje yra po prieplauką), prišvartuotos Sen Tropezo uoste. Kad būna tokių prabangių laivų, net įsivaizduoti negalėjau. Turtingi ir įžymūs žmonės iš Nicos, Kanų ar Monako į šį kurortą atskrenda malūnsparniu.

Prie raudonojo kilimo – jokių kliūčių

Apsilankymas Kanuose atsitiktinai sutapo su garsiuoju Kanų kino festivaliu.

Gatvėse pilna policijos ir visur pastatyti atitvarai, tačiau su gerbėjais ar šiaip smalsuoliais elgiamasi pagarbiai. Visi norintieji galėjo prieiti prie pat raudonojo kilimo ir laiptų, kuriais į filmo peržiūras tą vakarą kilo garsenybės.

Mums pasisekė savo akimis išvysti garsiausius Europos aktorius, režisierius, Holivudo žvaigždes, dainininkus, mados ir pramogų pasaulio garsenybes! Niekas nekliudė bendrauti su žvaigždėmis ir jos noriai pozavo bei bendravo su gerbėjais. Tiems, kurie stovėjo netoliese, nusišypsojo laimė net paspausti ranką, nusifotografuoti ar gauti autografą. Pradėjus rinktis žvaigždėms, vakaro vedėjas pranešdavo, kas atvyko, o per didžiulį ekraną buvo tiesiogiai rodoma, kaip garsenybė ant raudonojo kilimo pozuoja fotografams arba dalija autografus gerbėjams. Tą vakarą į renginį atvyko žymus muzikos prodiuseris ir atlikėjas Timbalandas, prancūzų dainininkė Patricia Kaas bei popdainininkė Kylie Minogue – einant raudonuoju kilimu skambėjo hitais tapusios jų dainos.

Pasirodymas sukėlė euforiją

Vakaro kulminacija tapo filmo „Oušeno tryliktukas“ aktorių komandos ir Brado Pitto su Angelina Jolie pasirodymas. Tada ir paaiškėjo, ko su didžiuliu nerimu laukė dauguma susirinkusiųjų. Mattas Damonas, George’as Clooney, B.Pittas, A.Jolie ir kitos filmo žvaigždės pusvalandį dalijo autografus ir pozavo ant raudonojo kilimo.

Didžiausia euforija apėmė minią, kai jau pakilę iki kino salės durų aktoriai nusileido atgal prie pat gerbėjų. Minioje pakilo fotoaparatų ir kamerų miškas. Visi šaukė, plojo ir mojavo – tikro ryšio tarp stabukų ir jų gerbėjų nuotaiką net sunku nusakyti. Beje, man pasisekė prasiskinti kelią iki pat laiptų, todėl G.Clooney ir B.Pittą galėjau įvertinti iš 10 metrų atstumo. Nors nesu iš tų, kurie pameta galvas dėl ekrano dievukų, turiu pripažinti, kad išvysti tiek garsenybių vienoje vietoje ir iš taip arti – ypatingas jausmas.