Vyrui geriau gimdyme nedalyvauti, nes:


tik taip bus išsaugota vaiko gimimo paslaptis - sakoma, kad vaiko ir motinos ryšys ypatingas, todėl gimimo paslaptis turėtų būti tik judviejų reikalas; moteris jaučiasi nepatogiai - tokioje subtilioje situacijoje vyro buvimas tik glumintų, nes gimdymo metu visos emocijos susipina - skausmas, baimė, džiaugsmas. Be to, dar nežinia, kaip vyras reaguos į gimdymą, tad rūpinimasis ne tik kūdikiu, bet ir vyru tik dar labiau didina įtampą.

geriau laikytis nusistovėjusių tradicijų - nuo neatmenamų laikų vyrai gimdyme nedalyvavo, o mamos, močiutės, prosenelės gimdė vienos padedant tik pribuvėjai ar medicinos personalui;

gali sumažėti seksualinis potraukis - pamatęs, kaip ateina į pasaulį nauja gyvybė, vyras gali prarasti seksualinį domėjimąsi moterimi, nes gimdymo įspūdis per daug stiprus.

Vyras turėtų dalyvauti gimdyme, nes:

atsiranda saugumo jausmas - kartu pradėjus kūdikį, jam ateinant į pasaulį reikėtų kartu ir jį pasitikti, be to, pamatęs, kaip sunkiai pasaulį išvysta nauja gyvybė, vyras pajunta ir išgyvena ne mažiau nei moteris, o argi vyras neturi teisės perkirpti bambagyslės, paimti kūdikį iš akušerės rankų? Gimimo įspūdžiai daugeliu atveju pakeičia požiūrį į vaiko auginimą, jo priežiūrą;

dingsta nežinios baimė - gimdymo metu vienos bijo skausmo, kitas kankina nežinia dėl gimdymo eigos ar gydytojų elgesio, tačiau dažniausiai jaudinamasi ir nerimaujama ne dėl savęs, o dėl į pasaulį ateinančio kūdikio ir kai visą tą laiką kartu yra artimas žmogus, tikintis sėkminga baigtimi, visos baimės pasitraukia į antrą planą.