Ketvirtadienį kalbintas 37-erių vienišas tėtis be savo tiesioginių darbų rūpinosi ir vyresnėlio keturių klasių baigimo išleistuvių reikalais, todėl apie artėjančios Tėvo dienos planus sakė dar negalvojantis.

Pasak Lino, "berniukai yra berniukai", todėl didelių siurprizų Tėvo dieną iš savo vaikų jis nesitiki. Tiesa, Linas pabrėžė, kad sūnūs šia proga jį visada pasveikina įteikdami savo pieštą piešinį ar pačių pagamintą darbelį.

Linas prisipažino, kad sudėtingiausios akimirkos jam būna tuomet, kai iš berniukų išgirsta klausimą "kada parvesi naują mamytę". Į tokį sūnų klausimą Linas sakė turintis vieną paprastą atsakymą: "Mamytės ne grybai - į mišką nenueisi ir neprigrybausi".

Psichologų nuomone, vyrams vaikų auginimas kainuoja daugiau pastangų nei moterims. "Vyrai našliai yra priversti stengtis dėl savo atžalų, išmoksta prisitaikyti, paskirstyti dėmesį. O tai labai sunku, nes gamtos vyrui tai neduota", - apie vienišus tėvus kalbėjo psichoterapeutas Olegas Lapinas.

Kalbėdamas apie tėvystės atostogas imančius vyrus, psichoterapeutas O.Lapinas patikino, kad tai vyriškumo nežemina. "Vyrai, kurie būna ir tėčiai ir mamos, ir virėjai ir valytojai, daug geriau supranta moteris pabuvę jų kailyje", - tvirtino O.Lapinas. Tačiau vyrai, pasak jo, turi visiškai kitokį požiūrį į vaikus, todėl juos prižiūri kitaip nei moterys.

Pasak O.Lapino, tėvystės atostogas pasiima tie vyrai, kurie yra pareigingi, myli žmoną ir domisi vaikais. "Manau, tai labai teigiamas žingsnis", - sakė psichoterapeutas. Tačiau paklaustas, ar pats eitų tėvystės atostogų, O.Lapinas prisipažino, kad didelio entuziazmo nebūtų, nebent susiklosčius tam tikroms aplinkybėms.

Pagal statistiką, vyrų, pasiryžtančių eiti tėvystės atostogų, Lietuvoje vis daugėja. "Norėjau pailsėti ir pasidžiaugti naujagimiu. Pasekiau kolegos pavydžiu, kuris liko labai patenkintas tėvystės atostogomis. Jei sugebėčiau, tai ir vaiko auginimo atostogomis pasinaudočiau. Bet tėtis ne visais atvejais gali pavaduoti mamą", - tėvystės atostogų motyvus aiškino kaunietis informacinių sistemų administratorius Valdas Balčiūnas.

Jaunas tėtis - tik vienas iš kelių šimtų tėčių Lietuvoje, kas mėnesį pasinaudojančių teise mėnesį pabūti su vaiku namuose.

Kaip sakė "Sodros" Vilniaus skyriaus Vyriausioji ryšių su visuomene specialistė Leonilija Perminienė, imti tėvystės atostogas vyrai gali pasiryžti dėl įvairiausių priežasčių: "Tai gali būti meilė vaiko motinai ir noras jai padėti, noras stebėti pirmąsias savo vaiko gyvenimo dienas. Taip pat gali būti ir ekonominis motyvas - kodėl nepabūti su šeima, jei "Sodra" 100 procentų apmoka tokias atostogas."

Tiesa, tėvystės atostogos skiriamos tik vaiko tėvui, gyvenančiam registruotoje santuokoje su vaiko motina. Tėčiui atostogos skiriamos nuo vaiko gimimo dienos iki vaikui sukaks vienas mėnuo. Pasibaigus motinos nėštumo ir gimdymo atostogoms, vienas iš tėvų gali išeiti vaiko priežiūros atostogų. "Sodros" atstovė pastebėjo, kad dar ne visi jauni tėvai žino apie galimybę pasinaudoti tėvystės atostogomis.

Atostogaujančių tėvelių daugėja

Nuo 2006-ųjų, įteisinus naują socialinio draudimo pašalpos rūšį - tėvystės pašalpą, vyrų, imančių tėvystės atostogas iki vaikui sukaks mėnuo, sparčiai daugėja.

"2006-ųjų trečią ketvirtį tėvystės pašalpą Vilniuje gavo 402 tėvai, 2007-ųjų pirmąjį ketvirtį - jau 602 vaikus auginantys vyrai. Vien šių metų balandį galimybe gauti tėvystės pašalpą pasinaudojo 223 tėvai. Taigi Vilniuje kas mėnesį tėvystės atostogas ima daugiau nei 200 tėvelių", - sakė L.Perminienė.