Tačiau dabar kažkas nebe taip. Iš tikrųjų, kažkas labai blogai. Jūs neduotumėte dėl to nukirsti savo dešiniosios rankos, tačiau kažkas tikrai ne taip. Tai mintis, kuri nuolat sukasi jūsų galvoje. Kažkas ne taip, tačiau jūs nežinote, kas. Sveiki atvykę į romantiškos apgaulės pasaulį.

Tarkime, kad jūsų santykiai jau pažengę toliau pradinės stadijos. Jeigu taip, tai įtampa jau greičiausiai pradėjo gausti. Jūs pradedate emociškai “nusidėvėti”. Tikėtina, kad kovojate pati su savimi, kad tik išsaugotumėte savo sveiką protą; prieštaringumų ir nesuderinamumų atsirado tiek daug, kad jūs jau nebepakeliate. Jūs greičiausiai suvokiate, kas vyksta jūsų santykiuose, tačiau jums trūksta drąsos atvirai paklausti apie tai savo partnerio.

Jausmai ir pojūčiai, kuriuos aš ką tik išvardinome, gali būti pirmoji užuomina jums, kad esate susidėjusi su romantišku melagiu – vyru, kuris meluoja apie tai, kas ir koks jis yra. Neabejotina, kad apgavystės ir abejonių tinklas užsimezgė prieš kelias savaites ar net mėnesius, tačiau jūs klimpstate vis giliau. Deja, jūs greičiausiai net neįsivaizduojate, kas vyksta. Tikėtina, kad pradedate elgtis kaip beprotė.

Romantiškas melagis

Romantiškas melagis nėra tas, kuris retkarčiais pasinaudoja trupučiu balto melo, nenorėdamas jūsų liūdinti ar nesako visos tiesos dėl to, kad jam rūpi jūsų jausmai. Lygiai taip pat romantiškas melagis nėra vyras, kuris šen bei ten ką nors pagražina viena tam, kad susitikusi su juo susidarytumėte geresnį įspūdį apie jį. Nors aplaidumas bei vertės iškėlimas techniškai yra melas, tačiau tai nėra romantiška apgaulė. Kaip greitai sužinosite, romantiška apgaulė yra kai kas žymiai stipresnio.

Romantiškos apgaulės meistrams visuomet pavyksta išlipti iš vandens sausiems, nes jie ir yra meistrai. Jie žino, ką reikia daryti ir kaip tai daryti. Kai romantiškas melagis pasinaudoja visais savo sugebėjimais, jūs netgi neįtarsite, kas vyksta. Kai kurie romantiški melagiai specializuojasi slėpdami faktą, kad yra vedę, o kiti meistriškai moka apsimesti daktarais arba teisininkais, nors iš tiesų jais ir nėra. Kai kurie iš jų moka prisistatyti kaip tikri karo didvyriai; kiti žengia dar žingsnį toliau ir prisistato esantys slaptaisiais agentais. Kaip taisyklė, romantiški melagiai apsiriboja tik savo vaizduote bei betarpiškomis aplinkybėmis. O jų sąrašas, galime jums pasakyti, tikrai ilgas.

Dėl to, kad jis geba meluoti apie viską, ką tik įmanoma įsivaizduoti, tai nėra ir ribų, kuriomis galima apsakyti jo potencialiai jums keliamą žalą. Dėl jo jūs galite prarasti milžiniškas pinigų sumas, dėl jo galite prarasti savo darbą arba susigadinti karjerą. Jums gali pavykti išvengti finansinių praradimų, tačiau galite patirti emocinę arba fizinę žalą. Net jeigu jūs ir esate savimi pasitikinti, protinga ir sumani moteris, suvokusi, kaip buvote apgaudinėjama, greičiausiai patirsite tikrą šoką. Psichoterapeutų kabinetai yra pilni moterų, kurios tapo šių melagių taikiniais. Galbūt jūs esate viena iš jų. Jeigu taip, jums praverstų visuomet atsiminti: romantiška apgaulė yra dalykas, kuris nutinka tūkstančiams moterų kiekvieną dieną.

Jeigu suvokėte, kad esate apgaulės taikinys, tačiau tai sužinojote pakankamai anksti ir nutraukėte šiuos ryšius, manykite, kad esate velniškai laiminga. Tačiau dažniausiai žaidimas vyksta pakankamai ilgai ir moterys giliai emociškai prisiriša prie savo partnerių. Jeigu taip atsitiko jums, tai greičiausiai teks susidoroti su milžinišku emocinės žalos kiekiu. Romantiškos apgaulės rezultatai yra pakankamai nuspėjami ir gali būti apibūdinami kaip tikras emocinis košmaras.

Jūs tikriausiai pereisite tikrą pragarą mėgindama atkurti visus įvykius ir mėgindama suprasti, kas įvyko. Labai tikėtina, kad pirmas jūsų klausimas bus: “kodėl aš nežinojau, kas vyksta?” Kažkuriuo momentu jūs patirsite skaudų netekties jausmą, kai suvoksite, kad santykiai, kuriuos laikėte reikšmingais, buvo nieko verti. Tas praradimo jausmas taps dar sudėtingesnis, kai jūs pradėsite suvokti, kad tas ir toks žmogus, kurį jūs mylėjote, iš tikrųjų net neegzistavo.

Sąrašas tęsiasi. Abejonės, palaužta savigarba, bemiegės naktys, gili depresija. Svorio praradimas, padidėjimas, pyktis, pagieža. Prievarta arba atsitiktinis seksas kaip laikinas pabėgimas. Drovios pastangos atgauti kontaktus su draugais, kuriuos pakeliui išmėtėte. Emocijų skalė plati, tačiau jūs neabejotinai sugrįšite prie savo pradinio klausimo – Kodėl aš to nežinojau?

Žinoma, ne kiekvienam vyrui, kuris ryžtasi romantiškai apgaulei, pavyksta. Kasdien tūkstančiai vedusių vyrų mėgina prisistatyti vienišais ir pagražintai pristatyti save. Netgi tokiu atveju daugeliui tokių norinčių tapti romantiškais melagiais nepasiseka. Šie vyrai turi pakankamai demonstratyvios drąsos, kad išmėgintų savo jėgas romantiškoje apgaulėje, tačiau jiems trūksta būtinų įgūdžių, kad planas būtų įgyvendintas sėkmingai.

Tačiau yra ir tokių vyrų, kurie priskirtini visiškai kitokiai kategorijai. Tai yra vyrai, kurių apgaulės įgūdžiai pranoksta bet kokios vaizduotės ribas. Jie yra apgaulės meno meistrai – jie tokie gabūs, kad jų šarados gali tęstis ištisus mėnesius ar metus.

Romantiška apgaulė

Romantiški melagiai nesiima tiesiog atvirai meluoti ar pasakoti melagysčių. Tikrai įgudę melagiai naudojasi įvairiausiomis technikomis, kad nupaišytų savo melagingą paveikslą. Būtent todėl mes naudojame terminą klaidinimas, norėdami apibūdinti melagio prigimtį.

Romantiški melagiai meluoja, tačiau jie taip pat naudojasi ir perdėjimu bei sumenkinimu. Kartais jie meluoja tylėdami, o kartais apgaudinėja su draugų pagalba.

Jeigu manote, kad skaitosi tik tos apgavystės, kurios sklinda iš kieno nors lūpų, jums teks atsibusti ir suvokti žiaurią tiesą, susijusią su jūsų melagiu. Kai kurie iš tikrųjų pasako labai mažai, tačiau labai daug klaidina. Iš tikrųjų daugelis melagių yra labai patenkinti, galėdami leisti jums pačiai padaryti išvadas.

Apgavysčių tyrimų rezultatai

Kai pradedame kalbėti apie paslaptingą apgaulės, klaidinimų, melagysčių ir panašių dalykų pasaulį, tiesa gali imti šiek tiek kelti nerimą. Yra dar daug dalykų, kurių mes tiesiog dar nežinome. Apgaulė, kaip tyrimo objektas, pritraukė nemažo mokslininkų skaičiaus dėmesį, tačiau vis dar yra labai daug dalykų, kurie išlieka paslaptimi.

Daug problemų kyla dėl to, kad daugelis apgaulės tyrimų atliekami laboratorijose arba eksperimentinėse situacijose – aplinkoje, kuri yra labai toli nuo realaus gyvenimo ir dar toliau nuo intymių santykių realybės. Mes visuomet turime užduoti sau klausimą, ar mūsų atradimai gali būti pritaikyti apgaulės atvejams realiame gyvenime.

Be to, atradimai ir išvados, gautos laboratorijoje ir eksperimentinėse situacijose dažniausiai yra negalutinės. Pavyzdžiui, kai kuriais apgaulės atskleidimo tyrimais buvo pastebėta, kad grupė koledžo studentų klysta ne mažiau nei teisininkai ar detektyvai, kai pradedama mėginti nustatyti, kurie du ar daugiau tyrimo dalyvių eksperimentinėje situacijoje meluoja. Taip pat galima drąsiai sakyti, kad daugelis apgaulę tiriančių mokslininkų savo dėmesį sutelkia į apgaulės atskleidimo tyrimus. Kai pradedame kalbėti apie tai, kas pirmiausia motyvuoja melagį meluoti, mes vis dar esame gilioje tamsoje.

Jeigu tektų išsamiai tirti realaus gyvenimo apgaulę kaip priešpriešą apgaulės laboratorinėje aplinkoje tyrimui, mes palaipsniui turėtume pradėti raustis po meluojančio žmogaus vidinį pasaulį. Ir tai gali sukelti pačią didžiausią problemą. Mes labai mažai žinome apie apgaulės nustatymą, o dar mažiau - apie pačius melagius. Mūsų kelyje atsiduria dvi didžiulės problemos.

Pirma, reikšmingus melagius (pvz., žmones, kurie meluoja kas dieną) retai kada būtų įmanoma įtraukti į tyrimą. Trumpai tariant, melagiai yra nepasiduodantys subjektai. Nesitikėkite, kad romantiškas melagis ar kitas įgudęs melagis įžengs į psichoterapeuto kabinetą, nes melas jam tapo problema. Faktas, kad jis kas dieną meluoja, gali būti problema jo draugei ir eilei kitų žmonių, tačiau jam tai ne problema. Iš tikrųjų tokiam žmogui kaip melavimas gali būti vienintelis dalykas, leidžiantis susidoroti su sužeistu identitetu. Melavimas gali būti vienintelis dalykas, kuris leidžia jam išgyventi dieną, nepažeidžiant savo įvaizdžio.

Antra, iškyla rimtas klausimas, ar galima būtų patikėti kuo nors, ką sako melagis. Jeigu tai yra žmogus, kuris meluoja kas dieną ir įvairiausiomis aplinkybėmis, būtų neprotinga manyti, kad jis liautųsi melavęs dėl mokslinio tyrimo intereso. Net jeigu jums pasisekė paimti interviu iš rimto melagio – tarkime, klinikoje – būtų sunku patikėti bet kuo, ką jis pasakė.

Apgaulingų santykių kūrimas

Jums nepavyksta užmegzti artimų santykių su žmogumi, kurį pažįstate didesnę savo gyvenimo dalį? Su tokiu žmogumi jūs mažiausiai rizikuojate patirti romantišką apgaulę. Romantiškas melagis gali atsidurti jūsų gyvenime iš bet kur, tačiau yra ir situacijų ar vietų, kuriose sutikti melagį rizika yra žymiai didesnė. Pokalbių kambariai Internete, asmeniniai skelbimai, barai yra akivaizdūs pavyzdžiai, kur jūs galite sutikti tokį žmogų. Tačiau jį žmogų galite sutikti ir darbe, mokykloje, susipažinti per draugus, kuris, kaip ir jūs, net nenutuokia apie tikrąjį savo draugo charakterį. Daugelis moterų užmezgė santykius su romantišku melagiu nuėjusios į aklą pasimatymą, kurį surengė gerų ketinimų turėjęs, tačiau nieko apie draugą nežinojęs partneris.

Romantiško melagio gebėjimas užmegzti apgaulingus santykius prasideda nuo jo gebėjimo papasakoti tikėtiną istoriją ir papasakoti ją priverčiant jus tuo patikėti. Visiškai nesvarbu, ar jis pasakoja apie savo šeimyninę padėtį, darbą, išsilavinimą ar ką kitą. Svarbiausia - jo gebėjimas papasakoti tikėtiną istoriją taip, kad jūs ja patikėtumėte – tai pagimdo apgaulingus santykius. Daugelis žmonių klaidingai mano, kad apgaulinga pasaka visuomet turi esminį netikėtinumo elementą ir kad kažkas yra blogai su moterimi, kuri patiki tokia istorija. Tai visiška netiesa. Viskas, ko reikia, kad melas būtų ilgalaikis, tai reikalingas įgūdžių kiekis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją