Dažnų negalavimų rizika didesnė ir tiems, kurie ruošia pamokas, lanko fakultatyvus, kursus ar dirba su repetitoriais ilgiau, nei numatyta higienos reikalavimuose.

Pasak mokslininkų, moksleivių apklausos parodė, kad 67,9 proc. 11-12 klasių moksleivių bendras ugdymo krūvis yra per didelis ir viršija 48 val. savaitinio krūvio ribą, 48,6 proc. mokinių pamokų skaičius mokykloje taip pat yra per didelis, 57,9 proc. moksleivių per ilgai ruošia pamokas.

Nustatyta, kad per didelis ugdymo krūvis turi neigiamos įtakos moksleivių sveikatai.

Mokslininkų duomenimis, moksleiviai, kurių mokymosi bei papildomo ugdymo trukmė yra didesnė negu 48 valandos per savaitę, 1,31 karto dažniau serga ūmiomis kvėpavimo takų virusinėmis, virškinimo trakto, šlapimo takų ir kitomis ligomis, palyginti su tais, kurie mokosi 48 ar mažiau valandų per savaitę.

Per didelį krūvį patiriantys vaikai 1,62 karto dažniau skundžiasi įvairiais negalavimais - jiems dažniau skauda ar svaigsta galvą, vaikai skundžiasi irzlumu, nervine įtampa, prastu apetitu, greitai pavargsta, jaučia nuovargį iš ryto.

Tie moksleiviai, kurie ruošia pamokas ilgiau nei rekomenduojama - 13 valandų per savaitę, blogesne savijauta skundžiasi 2,1 karto dažniau, o tiems, kurie mokosi fakultatyvuose, kursuose ar papildomai dirba su repetitoriais daugiau nei 3 valandas per savaitę, prasta savijauta pasireiškia 1,75 karto dažniau nei tiems, kurių krūvis neviršija rekomenduojamų normų.

Šiuo metu Bendrojo lavinimo mokyklų higienos normoje reglamentuojamas 32 akademinių valandų per savaitę pamokų krūvis 11-12 klasių mokiniams taip pat viršijamas.

Tyrimo metu nustatytas savaitinis pamokų krūvis svyravo nuo 23 iki 41 valandos per savaitę. 32 val. per savaitę ar mažiau, kaip numatyta higienos normose, mokykloje mokėsi 51,4 proc. moksleivių, 33-36 valandas - 44 proc., 37 val. ir daugiau - 4,6 proc. mokinių.

Per didelis pamokų skaičius leidžia spėti, kad kai kuriose klasėse į pamokų tvarkaraštį įtraukiami ir papildomo ugdymo dalykai.

Higienos instituto specialistai taip pat nustatė, kad namų užduočių daugeliui 11-12 klasių moksleiviams mokytojai skiria gerokai daugiau nei reikėtų.

Atlikti namų darbus per 13 valandų per savaitę, kaip to reikalauja higienos normos, pajėgia šiek tiek mažiau nei pusė tirtų vaikų. Kiti pamokas ruošia ilgiau: 49,2 proc. moksleivių pamokų ruošos laikas viršija numatytąjį 1,1-2,7 karto, 8,7 proc. atitinkamai 2,8-3,5 karto. Kai kurių moksleivių maksimalus pamokų ruošos laikas siekia net 10 valandų darbo dienomis ir 12 valandų poilsio dienomis.

Tyrimas parodė, kad dauguma moksleivių mokosi papildomai. Fakultatyvus lankė 45,5 proc. apklaustųjų. Iš jų 24,9 proc. lankė du ir daugiau fakultatyvų, 41,2 proc. - būrelius, 16,1 proc. - kursus, su repetitoriais papildomai dirbo 39,2 proc. moksleivių, jokių būrelių nelankė 18,5 proc. apklaustųjų.

Nustatyta, higienos normų rekomenduojamą papildomo ugdymo krūvį viršija 53,2 proc. moksleivių.

Mokslininkų nuomone, tikėtina, kad, skirdami daug laiko mokslams, moksleiviai gilina atskirų dalykų žinias ne tik norėdami pasirengti būsimajai specialybei ar realizuoti savo polinkius, bet ir besistengdami įvykdyti maksimalius reikalavimus, kurie keliami ruošiantis egzaminams, norint įstoti į aukštąją mokyklą, arba norėdami likviduoti mokymosi spragas.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją