Daržovių tortas su graikiniais riešutais


2 virti burokėliai,
100 g džiovintų slyvų,
2 morkos,
2 obuoliai,
50 g graikinių riešutų,
2 skiltelės česnako,
grietinės arba majonezo,
žalumynų.

Burokėlius nulupti ir sutarkuoti. Džiovintas slyvas (be kauliukų) užpilti verdančiu vandeniu ir palaikyti, kol suminkštės.

Nuluptas ir nuskustas morkas sutarkuoti, obuolius taip pat sutarkuoti plastikine trintuve. Česnaką smulkiai sukapoti.

Į gilų stiklinį indą dėti sluoksnį burokėlių, ant viršaus - česnako ir majonezo. Paskui suberti slyvas ir kapotus graikinius riešutus, vėl užpilti majonezo. Tada dėti sluoksnį morkų ir obuolių, užtepti majonezo ir pabarstyti riešutų. Ant viršaus užberti kapotų šviežių žalumynų - petražolių, krapų, žieminių česnakų laiškų. Prieš patiekiant palaikyti daržovių tortą šaldytuve.

Blynelių tortas su cukinijomis

200 g šviežios cukinijos,
3 saldžiosios paprikos,
200-220 g mažų pomidorų,
3 šaukštai alyvuogių aliejaus,
didelis violetinis svogūnas,
8 lietiniai blynai,
200 g tarkuoto ožkos sūrio,
svogūnų laiškų.

Orkaitę įkaitinti iki 210 laipsnių. Cukiniją, pomidorus ir paprikas smulkiai supjaustyti, užpilti aliejaus, sudėti supjaustytus svogūnų laiškus ir išmaišyti. Daržoves kepti apie 20 minučių. Per tą laiką galima išsikepti blynus.

Ant blynų dėti keptų daržovių, ožkos sūrio, uždengti kitais blynais, tada - vėl daržovių ir sūrio, pabarstyti svogūnų laiškais ir likusiu sūriu. Kišti į orkaitę ir kepti apie 15 minučių.

Plovas su citrinomis

0,5 stiklinės ryžių,
stiklinė vištienos sultinio,
nedidelis svogūnas,
2 šaukštai sviesto,
2 šaukštai šviežios citrinos žievelės,
2 šaukštai svogūnų laiškų,
lauro lapų,
druskos, pipirų.

Svogūną smulkiai supjaustyti, užberti žiupsnelį maltų lauro lapų ir patroškinti su sviestu ant nestiprios ugnies, kol įgaus auksinį atspalvį. Suberti nuplautus ryžius ir supilti sultinį. Kai užvirs, uždengti ir virti apie 15-17 minučių. Į išvirusius ryžius suberti dviejų didelių citrinų nuplikytas, nuluptas ir sutarkuotas žieveles, smulkiai pjaustytus svogūnų laiškus, pagardinti druska, pipirais ir trupučiu sviesto. Citrinų plovas ypač dera prie vištienos ir triušienos patiekalų.

Beje, plovą galima gardinti ne citrinos žievelėmis, o, pavyzdžiui, razinomis, džiovintomis slyvomis, abrikosais.

Skanaus!