Kuo transportuojamieji nameliai ypatingi?

Tai nedideli, dažniausiai 2-3 miegamųjų kambarių, 20-40 kvadratinių metrų gyvenamojo ploto ir 1,97-2,2 metro lubų aukščio nameliai su ratais. Juos galima kilnoti iš vienos vietos į kitą, keliauti. Kai kuriuose nameliuose įrengta virtuvė, tualetas, dušo kabina, yra visa reikalinga įranga ir buitinė technika. Dažniausiai juose būna ir visi baldai, pritaikyti žmonėms gyventi trumpesniam ar ilgesniam laikui.

Pasak pardavėjų, tokiame namelyje gali tilpti net 6-8 asmenys. Deramai prižiūrimu transportuojamuoju nameliu galima naudotis 20 ir daugiau metų.

Ką vertėtų žinoti?

Norint išsinuomoti tokią gyvenamąją transporto priemonę reikia turėti daugiau kaip dvejų metų vairavimo stažą ir būti ne jaunesniam nei 20 metų. Jei bendra namelio masė neviršija 750 kilogramų, tam užtenka B kategorijos kelių transporto priemonių vairuotojo pažymėjimo, jeigu jis sunkesnis, gali prireikti ir BE kategorijos vairuotojo pažymėjimo.

Taip pat derėtų atkreipti dėmesį į tai, kad transportuojamuosius namukus leidžiama tempti nuosavu automobiliu ne daugiau kaip 15 kilometrų. Jei reikia keliauti toliau, derėtų pasirūpinti vilkiku ir specialia platforma. Iškilus būtinybei važiuoti tolimesnį atstumą, taip pat galima kreiptis į įmonę, iš kurios nuomojatės namelį, kad ši pasirūpintų jo transportavimu. Paprastai tokia paslauga būna nebrangi.

Jei nepatiko namelio išorė ir norite jaukumo...

Dažnai nameliai su ratais naudojami kaip sodo nameliai. Jie turi daugiau pranašumų už tradicinius, nes yra kilnojami iš vienos vietos į kitą. Vasarodami tokiame namelyje galite pagal savo poreikius pasigražinti ir pasitobulinti jo interjerą bei eksterjerą. Tik visa tai reikėtų daryti tiek, kiek leidžia bendrovė, išnuomojusi jums namelį su ratais.

O jei nuspręstumėte tokį namelį įsigyti ir pagyventi jame šiek tiek ilgiau nei vieną kitą vasaros savaitę, galėtumėte jį paversti antrais jaukiais namais. Pavyzdžiui, pasidaryti tvorelę, pasodinti aplink gėlių, sukurti kitokių interjero ir eksterjero aksesuarų, detalių. Tai ypač aktualu, jei namukas tampa daugmaž stacionarus ir praleidžiate jame gana daug laiko.

Be to, prie daugelio namelių galima prijungti centrinio vandentiekio ir kanalizacijos sistemas. O jaukesnį jį padarytų dvišlaitis stogas. Jis suteiktų ne tik išorinio žavesio, bet ir praplėstų erdvę. Pastogėje būtų galima sudėti įvairias smulkmenas.

Kai norisi gyventi šilčiau

Bene didžiausias nepatogumas turint transportuojamąjį namelį - gyventi jame šaltą žiemą. Dažniausiai tokie statiniai būna nepritaikyti šaltajam metų laikotarpiui, nes jų izoliacinė medžiaga - viso labo 5 centimetrai.

Tačiau šią problemą nesunkiai išspręstų kvalifikuoti specialistai - jie pasirūpintų tinkamu namelio apšiltinimu. Tiesa, paslauga atsieitų nuo 5 iki 21 tūkst. litų (suma priklauso nuo statinio ploto). Jei viską darytumėte patys, tas malonumas kainuotų gerokai pigiau. Tik prieš imdamiesi šiltinimo darbų būtinai pasikonsultuokite su žinovais. Priešingu atveju galite padaryti daugiau žalos negu naudos.

Kliento noras - įsakymas

Transportuojamųjų namelių pasiūla kasmet vis didėja. Lietuvių verslininkai, tenkindami šių namelių mada iš britų užsikrėtusių klientų poreikius, asortimentą dažniausiai atnaujina kas mėnesį, ypač vasaros laikotarpiu.

Paprastai tokį pirkinį galima įsigyti didžiuosiuose šalies miestuose. Jei klientas neturi galimybės atsiimti namelio, pavyzdžiui, Vilniuje, Kaune ar Šiauliuose prekiaujančios bendrovės pasirūpina, kad jis būtų pristatytas į vietą. Kuo didesnis atstumas, tuo daugiau reikia mokėti.

Kainų įvairovė

Namelių su ratais kainos priklauso nuo jų pagaminimo datos, dydžio, panaudotų medžiagų, baldų kokybės ir susidėvėjimo. Dažniausiai prekiaujama jau nenaujais namukais. Jų kaina (kartu su baldais, reikiama įranga ir kitais patogumais) gali svyruoti nuo 10 iki 40 tūkst. litų. Transportuojamasis namelis, lyginant su 40 kvadratinių metrų rąstiniu nameliu, beveik perpus pigesnis. Klientui pageidaujant galima užsisakyti ir naują namelį, tačiau tuomet jis bus kur kas brangesnis - kainuos 80 tūkst. litų ir daugiau.

Norintiesiems išbandyti namelius įmonės siūlo išsinuomoti juos kelioms dienoms ar savaitei kitai. Kaina už parą priklauso nuo to, kiek laiko planuojate nameliu naudotis. Jei išsinuomosite jį 2-10 dienų, už vieną apytiksliai turėsite mokėti 80 litų, jei ilgesniam laikui - maždaug 20 litų mažiau. Reikėtų priminti, kad kai kurios įmonės prašo palikti ne tik visą nuomos sumą, bet ir papildomą užstatą.