Vogė dešras

Pirmadienį Jūrininkų ligoninės Kardiologijos skyriaus koridoriuje ligoniai pastebėjo įtartiną vyrą.

Jis lyg niekur nieko iš šaldytuvo, kuriame ligoniai laiko artimųjų atneštą maistą, į savo maišą kimšo dešras ir kitus produktus.

Paaiškėjo, kad tas žmogus - 62 metų nakvynės namų gyventojas Vladimiras Čibisovas. Net nutvertas už rankos jis neprisipažino vogęs ir aiškino atėjęs aplankyti draugo.

Ligoniai kartu su slaugytojomis sulaikė vagį ir iškvietė policiją.

Kadangi benamis nespėjo nieko išnešti, ligoniai skundų policijai nerašė. Tad po apklausos policijoje V.Čibisovas išleistas.

Tokie įvykiai nebestebina nei medikų, nei sergančiųjų, nei policininkų.

Maldavo duoti vaistų

Praėjusią savaitę Klaipėdos universitetinės ligoninės Akių ligų skyriuje pacientė pagavo jos vaistus bandžiusį pavogti narkomaną.

Pagyvenusiai moteriai neseniai buvo atlikta akies operacija. Palatoje ji gulėjo viena. Grįždama iš procedūrų pacientė pamatė iš savo palatos išeinantį nepažįstamą vyrą.

Ligonė ryžtingai pastojo nepažįstamajam kelią ir pradėjo kvosti, ką jis daręs jos palatoje. Apie 40 metų vyras bandė atsikalbinėti, tačiau kone dvigubai vyresnė moteris nepabūgo ir apčiupinėjo jo kišenes.

Vagies marškinių kišenėje pūpsojo pakuotė jos pirktų raminamųjų vaistų. Moteris atėmė dėžutę.

Vyras su ašaromis akyse maldavo atiduoti tabletes, nes jam jos gyvybiškai reikalingos. Jis neslėpė esąs narkomanas ir neturįs kitos galimybės gauti vaistų, kuriais svaiginasi.

Išpjovė paveikslą

Klaipėdos universitetinės ligoninės vyriausiasis gydytojas Vinsas Janušonis kurioziškiausia vadina paveikslo vagystę iš jo priimamojo koridoriaus.

Prieš keletą metų ligoninės darbuotojai pastebėjo du įtartinus vyrus, kurie turėjo į ritinį suvyniotą drobę. Netruko paaiškėti, kad tai iš rėmo išpjautas paveikslas.

Užklupti nusikaltimo vietoje vagys metė meno kūrinį ir paspruko.

Ne mažiau įžūlūs buvo vagys, iš šios ligoninės rentgeno kabineto laukiamojo pavogę tris sujungtus fotelius.

Iš Urologinio skyriaus televizorių išnešusį nusikaltėlį užfiksavo priėmimo skyriaus vaizdo kameros. Įraše puikiai matomas jo veidas, tačiau jo asmenybės nustatyti ir apkaltinti vagyste nepavyko.

Gvelbia net muilą

„Iš ligoninių vagia viską. Pradedant rankšluostinėmis, skysto muilo konteineriais, klozetų dangčiais iš tualetų, durų rankenomis ir baigiant poilsio kambariuose kabančiais paveikslais. Juos dabar prie sienų priveržiame keturiais varžtais, - pasakojo Jūrininkų ligoninės vyriausiasis gydytojas Jonas Sąlyga. - Labiausiai nuo vagių kenčia medikai. Jie netenka rankinių, o su jomis ne tik pinigų, bet ir dokumentų.“

Šioje ligoninėje, pasak J.Sąlygos, pacientams neleidžiama palatose turėti net pačių nusipirktų vaistų. Taip stengiamasi juos apsaugoti nuo vaistų perdozavimo, bet kartu ligoniai išvengia ir susidūrimų su narkomanais.

Vagia profesionalai

Daugelį nuolatinių vagių ligoninių darbuotojai jau pažįsta iš matymo. Tai savotiški profesionalai. Jie yra susikūrę legendą apie neva čia besigydantį draugą ar giminaitį. Tokie vagišiai landžioja į personalo kabinetus, palatas ir visada yra pasiruošę atsakyti į tradicinį klausimą: „Ką jūs čia veikiate?“

Šie nusikaltėliai dažniausiai ieško pinigų, mobiliųjų telefonų bei papuošalų.

Kita kategorija ligoninėse siaučiančių vagių - narkomanai. Jie gvelbia viską, kas jiems pasitaiko po ranka. Kaip musės, išvaryti iš ligoninės netrukus, žiūrėk, jie vėl žvalgosi, kas lengvai pavagiama.

Žiemą į ligoninę dažniau užklysta benamiai. Tačiau jiems vogti čia sunkiau, nes jų kėslus išduoda išvaizda.

Apskrities ligoninės vyriausiojo gydytojo pavaduotojas Zigmas Juzumas pasakojo užsienyje matęs ligoninėse dirbančius saugos tarnybų darbuotojus. Jie rūpinasi ir užtikrina pacientų bei personalo saugumą. Tačiau dažnas šių darbuotojų klausinėjimas, kur ir ko lankytojas eina, žeidžia normalius žmones.

„Ką galime - rakiname, pririšame, prikalame. Kol kas kitos apsaugos nėra. Ligoniai išeidami iš palatų duris užrakina“, - sakė gydytojas.

Pataria būti budriems

2-ojo policijos komisariato nuovados viršininkas Petras Stepanafas įsitikinęs, kad ligoninėse nuo vagių gali apsaugoti tik budrumas. Saugojimo kamerų brangesniems pacientų daiktams saugoti kol kas nesama.

Lankytojai į palatas gali ateiti kone visą parą.

„Policininkai ligoninėje gali atlikti tik prevencinį darbą, - sakė P.Stepanafas. - Net jeigu pareigūnas nutvertų vagį, tai būtų tik jo pagąsdinimas. Nusikaltėlį nuvežtų į policiją, būtų paimti jo pirštų atspaudai, geriausiu atveju jį įrašytų į tam tikrą kartoteką. Bet už smulkias vagystes iš nerakinamų patalpų baudžiama viso labo bauda.“

Gydytojas V.Janušonis pasakojo, kad Klaipėdos universitetinėje ligoninėje yra sukurtos turto apsaugos taisyklės, kuriomis numatoma daugybė būdų saugotis ir nuo vagių. Ligoninė naudojasi ne tik policijos, bet ir saugos tarnybos paslaugomis, turi vaizdo kameras, pavojaus mygtukus ir kitų priemonių.

Visų mieste veikiančių ligoninių vadovai teigė pacientams patariantys nelaikyti palatose papuošalų, daug pinigų, brangių daiktų, saugoti mobiliuosius telefonus.