Rūkymas ne tik sumažina galimybę pradėti vyriškos lyties kūdikį, bet ir dažnai užkerta kelią vyriškų embrionų implantavimui į gimdą ar net tampa persileidimo priežastimi. Nors Vakarų pasaulyje beveik 52 proc. naujagimių yra vyriškos lyties, rūkantiems tėvams daugiausiai gimsta mergaitės. Liverpulyje atlikus tyrimą, per kurį buvo stebėta 9 tūkst. nėštumų, paaiškėjo lyčių disbalansas tarp rūkančių tėvų.

Nustatyta, kad nėštumo metu rūkiusių moterų galimybė susilaukti berniuko yra trečdaliu mažesnė nei nerūkančių. Jeigu rūko ir tėvas, papildomai atsižvelgus į tokius veiksnius, kaip motinos sveikata ir amžius, galimybė susilaukti sūnaus sumažėja beveik perpus.

Liverpulio pediatrų atliktas tyrimas sukėlė sujudimą tarptautinėje mokslo bendruomenėje, kuri suskubo pareikšti, jog tai kelia rimtus klausimus dėl rūkymo poveikio lyčių balansui.

„Yra daugybė tyrimų, nagrinėjančių rūkymo ir naujagimio svorio santykį, tačiau būtent šis rodo, jog rūkančios moterys turi daugiau galimybių susilaukti mergaitės“, – sako pediatrijos docentė iš Sidnėjaus universiteto Alison Poulton.

Atliekant minėtą tyrimą buvo stebima 9 tūkst. moterų, kurios Liverpulio ligoninėje gimdė nuo 1998 iki 2003 metų. Paaiškėjo, kad mergaičių dažniau susilaukia ne tik daug rūkančios moterys, bet ir tos, kurios gyvena aplinkoje, kurioje daug rūkoma. Kitaip tariant, pasyvus rūkymas taip pat turi įtakos vaiko lyčiai.

Profesoriaus Bernardo Brabino vadovaujama pediatrų grupė išsiaiškino, kad cigaretėse esančios medžiagos, tokios kaip nikotinas, trukdo spermai, turinčiai vyriškas chromosomas, apvaisinti kiaušinėlius.

„Tyrimu siekta išsiaiškinti, ar motinos rūkymas nėštumo metu turi įtakos būsimo kūdikio lyčiai. Statistikai atsižvelgus į tokius veiksnius, kaip motinos amžius bei tai, ar abu tėvai rūko, paaiškėjo, kad galimybė susilaukti mergaitės išauga beveik dvigubai, – sako B. Brabinas. – Tiksliai nežinome, kas tai lemia. Hipotezė tokia, kad spermos ląstelės, nešančios Y chromosomą, kuri nulemia vyrišką lytį, yra jautresnė nepalankiems su rūkymu susijusiems pokyčiams motinos organizme. Rūkymas mažina estrogeno kiekį ir keičia moters gimdos kaklelį. Todėl akivaizdu: jeigu norite turėti berniuką, nerūkykite“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją