Lėtine depresija sergančių moterų, gyvenančių Londone, grupė atsitiktiniu būdu buvo padalinta į dvi dalis: vienoms buvo skirtas savanoris „draugautojas“, o kitos turėjo laukti, kol joms bus skirtas „draugautojas“. Šiems skirtiesiems draugams buvo nurodyta tapti patikimais depresija sergančių moterų draugais, nuolat su jomis susitikinėti, eiti kartu išgerti kavos ar pasivaikščioti, rašo www.msn.com.

Londono (D.Britanija) Guy‘s King‘s ir St. Thomas medicinos mokyklose dirbanti Tirril Harris praneša, kad 72 proc. moterų, kurios metus nuolat susitikinėjo su skirtuoju draugu, depresija susilpnėjo. Kontrolinėje grupėje depresijos simptomų sumažėjo tik 45 proc. moterų. Pasak mokslininkės, tokių rezultatų pasiekiama vartojant antidepresantus ar taikant kognityvinę terapiją.

„Moterys, kurioms skirtoji draugystė davė daugiausiai naudos, patyrė kažką panašaus į „naują pradžią“: jos pataisė santykius su žmogumi, nuo kurio buvo nutolusios arba paliko nemėgstamą darbą ir perėjo į darbą, kuris atrodė perspektyvesnis.

Pavyzdžiui, depresija serganti Janet, dalyvavusi tyrime, dirbo viršvalandžius be papildomo atlygio. Jai skirtas draugas paaiškino, kad tai nesąžininga ir kad jai derėtų reikalauti kompensacijos. Janet pakalbėjo su viršininku, kuris buvo nuolaidus ir labai atsiprašinėjo. Tokios patirtys – pagarbos įgijimas – anksčiau depresiją jautusiai moteriai padėjo pajusti save ir pasaulį visiškai kitaip“, - sakė T.Harris.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją